Qualcomm izgleda razmatra i Samsung i TSMC za razvoj predstojećeg čipa

Predstojeći Qualcomm čip u 3 nm proizvodnom procesu će možda zbog nedostatka resursa stizati i sa Samsung i sa TSMC izvora, odnosno njihovih proizvodnih pogona

Qualcomm izgleda razmatra i Samsung i TSMC za razvoj predstojećeg čipa

Dok istražuje razvoj sopstvenog 3 nm čipseta, Qualcomm navodno razmatra opciju dvostrukog izvora. Naime, predstojeći Qualcomm čip bi tako mogao da stiže i sa Samsung i sa TSMC proizvodnih pogona, jer kompanija nema dovoljno resursa za Intel proizvodni proces, piše Wcfftech pozivajući se na izveštaj analitičara.

Ove godine očekujemo izlazak novog, Snapdragon 8 Gen 3 čipseta kojeg za Qualcomm proizvodi TSMC u svom 4 nm proizvodnom procesu, ali kada je u pitanju naredna generacija poluprovodnika, izgleda se stvari menjaju. Američka kompanija možda opet razvija partnerstvo na višem nivou sa južnokorejskim Samsung pogonom za proizvodnju, nakon što je proizvodnju svojih 4 nm čipova prebacila na tajvanski TSMC zbog višeg prinosa.

Iako je pre dve godine najavljeno da će Intel „u budućnosti“ proizvoditi Qualcomm čipove na svom 20A proizvodnom čvoru, izgleda da se Qualcomm suočava sa izazovima u tom pogledu. Naime, već sada se nalazi u finansijskim problemima, a povećani troškovi koji stižu sa razvojem naredne 3 nm generacije čipova bi stvari u tom pogledu pogoršale.

S tim u skladu, čak iako Qualcomm pređe na N3E TSMC proizvodni proces, koji je druga iteracija 3 nm procesa, a navodno zahteva i niže troškove proizvodnje, zadržavanje samo jedne fabrike bi ipak povećalo troškove. Tada bi američki dizajner morao da plati dodatne premije proizvođaču, što je verovatno jedan od razloga što sada Qualcomm razmatra dvostruki izvor proizvodnje za svoje buduće čipove, kao što je to radio i u prošlosti.

S druge strane, iako je u jednom periodu ovaj dizajner čipova napustio Samsung proizvodne pogone zbog niskog prinosa, odnosno broja zapravo upotrebljivih proizvedenih poluprovodničkih čipova, južnokorejski proizvođač je napravio napredak u svojoj 3 nm GAA tehnologiji. Qualcomm tako sada navodno pregleda uzorke kako bi razmotrio da li je uključivanje ovakvog Samsung proizvodno procesa vredno truda.

Razumljivo je da Qualcomm oseća nervozu zbog partnerstva sa proizvođačem kog je u jednom momentu napustio, ali finansije ukazuju da možda jednostavno neće imati izbora. Nedostatak novca ne bi uspeo da doda planiranu Intel proizvodnju, ali ako prodaja pametnih telefona opet poraste, ove situacije se mogu promeniti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi