Qualcomm u finansijskim problemima, slede otpuštanja

Finansijski izveštaj za treći kvartal ove godine pokazuje da je prodaja Qualcomm čipova opala za 25 posto, odgovor kompanije biće otpuštanja radnika

Qualcomm u finansijskim problemima, slede otpuštanja

Prodaja pametnih telefona je u velikoj meri opala, a to znači i da su proizvođači njihovih komponenti kao što je kompanija Qualcomm u finansijskim problemima, piše ArsTechnica. Naime, finansijski izveštaj firme pokazuje da je prodaja Qualcomm čipova opala 25 za posto, dok je neto prihod pao za čak 52 procenta u odnosu na isti period prethodne godine, a kompanija kao odgovor najavljuje otpuštanja radnika.

Američka firma izdala je i smernice koje očekuje za naredni godišnji kvartal, koje su se ispostavile niže od očekivanih, što je za posledicu odmah imalo pad akcija za oko osam posto.

Kao i kod većine drugih tehnoloških kompanija, Qualcomm odgovor na finansijske probleme biće smanjenje troškova otpuštanjima. To u ovom slučaju znači ponovne otkaze, s obzirom na to da je ranije ove godine firma već otpustila više od 400 radnika u svom sedištu u San Dijegu.

Dok je firma u procesu razvoja planova, očekuje da se akcije uglavnom sastoje od smanjenja radne snage, piše između ostalog u dokumentaciji firme koja inače broji oko 50 hiljada zaposlenih.

Njen izvršni direktor Kristijano Ejmon rekao je da je rad firme sa veštačkom inteligencijom nju u stvari stavlja u „jedinstvu poziciju da pomogne u oblikovanju i kapitalizaciji predstojećih AI mogućnosti na uređajima“. Iz njegove izjave izgleda kao da kompanija smatra da će omogućavanje ljudima da pokreću proizvode kao što je četbot ChatGPT direktno na svojim telefonima biti neka vrste sledeće top prodaje.

Međutim, u pogledu celokupne industrije, Qualcomm nije usamljen u finansijskom padu. Prošlonedeljni Counterpoint izveštaj beleži pad cele industrije za 24 procenta, a jedine kompanije koje ne opadaju dvocifreno ne koriste Qualcomm SoC proizvode.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. hurakura

    A mozda su menadzeri krivi za to, a ne radnici :unsure:

  2. RingeRaja

    To ko je kriv odlučuju menadžeri, a ne radnici.
    Ako misliš da će menadžment da kaže "da, mi smo odgovorni i zato ćemo menadžment da srežemo", to se nikad nije desilo, niti će se desiti.

  3. Aleksandar_038

    To ko je kriv odlučuju menadžeri, a ne radnici.
    Ako misliš da će menadžment da kaže "da, mi smo odgovorni i zato ćemo menadžment da srežemo", to se nikad nije desilo, niti će se desiti.

    Ali se nije desilo ni da otpuštanje radnika pomogne u smanjivanju gubitaka. To je spirala bez dna.
    Optimizacija troškova je jedna stvar, seci uši da bi krpio zadnjicu druga. Ako je ova vest tačna, ovde se seku uši, a to neće na dobro da izađe dugoročno.

  4. To je bio sasvim očekivan ishod, s obzirom da do srednje višeg segmenta je veća stagnacija, a ponegde i unazađenje (SD 680, 690 i 695 nemaju ISP podršku za 4K snimanje i reprodukciju). Finansijski faktor je ponajviše presudan. Ko ima, kupiće telefon sa 8 Gen 1 i 2, ali to je samo deo ponude.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi