Meta u problemu: masovna otpuštanja i rad šefova od kuće kreirali krizu morala kod radnika

Moral u kompaniji Meta je toliko loš da su zaposleni počeli da dele među sobom morbidne postove i mimove koji zbijaju šale o nedavnim otkazima

Meta u problemu: masovna otpuštanja i rad šefova od kuće kreirali krizu morala kod radnika

Meta trenutno ima ozbiljan problem sa moralom unutar kompanije, a zaposleni su nezadovoljni što mnogi viši rukovodioci rade na daljinu – među kojima je i sam Mark Zakerberg – dok tehnološki gigant masovno otpušta radnike.

Zabrinutost zaposlenih u kompaniji Meta raste dok Zakerberg predvodi takozvanu “godinu efikasnosti” – kompanija je već otpustila 21.000 radnika i zatvorila 5.000 nepopunjenih pozicija. Zakerberg je takođe podsticao zaposlene da provode više vremena radeći iz kancelarija.

U međuvremenu, više šefova – uključujući glavnog operativnog direktora Havijera Olivana, šefa Instagrama Adama Moserija – se preselilo daleko od sedišta kompanije u Kaliforniji, pisao je New York Times. Prema navodima Times-a, oni su se za nedeljne sastanke uključivali na daljinu, ali navodno redovno posećuju sedište u Menlo Parku.

Činjenica da šefova nema, da radnici dobijaju otkaze i problematičan razvoj metaverzuma koji je Zakerberg gurao, navodno su “razorili moral zaposlenih” u kompaniji, piše Times pozivajući se na intervjue sa devet sadašnjih i bivših zaposlenih, ali i na interne poruke.

Sam Zakerberg je trenutno na roditeljskom odsustvu nakon rođenja svog trećeg deteta – iako je navodno aktivno prisustvovao ključnim sastancima o veštačkoj inteligenciji i drugim prioritetima kompanije.

Godina efikasnosti dobra za investitore, loša za zaposlene

Neki zaposleni se sada trude da pokažu svoju vrednost kompaniji – mnogi pokušavaju da izgledaju preterano zauzeto – kako bi izbegli sledeći talas otpuštanja.

Ipak, investitori su pozitivno reagovali na godinu efikasnosti kompanije Meta, a akcije su porasle za više od 75 odsto od januara nakon što su prošle godine imale najgoru vrednost u istoriji kompanije.

Kada je Zakerberg prošlog meseca govorio o najnovijem talasu od 10.000 otpuštanja, ponovio je da je kompanija “posvećena distribuiranom radu”, čak i kada je podsticao zaposlene da provode više vremena u kancelarijama.

Meta nije jedini tehnološki gigant koji je sproveo velike runde otpuštanja tokom nedavnog pada u tehnološkoj industriji. Amazon i Alphabet takođe su otpustili hiljade zaposlenih u poslednjih nekoliko meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi