Meta odustaje od Metaverzuma?

Bez zvaničnog saopštenja i bez mnogo pompe, kompanija koja je svoje ime promenila zbog metaverzuma, sada se prebacuje na veštačku inteligenciju.

Meta odustaje od Metaverzuma?

Metaverzum je trebao da bude sledeći korak napred, sledeća velika stvar. Kompanija koja je stajala iza najveće društvene mreže je 2021. godine svoje ime promenila u Meta, ali izgleda da veliki Mark ovoga puta nije bio u pravu.

Metaverzum je veliki virtuelni svet u kojem bi svi međusobno trebali da komuniciraju korišćenjem specijalnih naočara i sistema. Metaverzum je 2021. godine postao deo svake velike kompanije, a Zukerberg ga je video kao budućnost svoje kompanije, piše TheStreet.

Videli smo više pokušaja da Meta napravi svoj metaverzum, mnogi su se obogatili prodavanjem virtuelnih objekata i nekretnina u metaverzumu, ali deluje da je violina odsvirala kraj. Meta je kreirala internu grupu koja će se baviti razvojem i primenom veštačke inteligencije, objavio je Zukerberg u postu na Facebook mreži.

Meta će se fokusirati na kreiranju kreativnih i ekspresivnih alata, a na duge staze razvojem AI persona koje će pomagati ljudima na najrazličitije načine, napisao je Zukerberg.

Metaverzum više nije budućnost?

Šta će se desiti sa metaverzumom, projektom u koje su uložene milijarde dolara, za sada ostaje veliko pitanje. Da li će Meta nastaviti da razvija ostatke virtuelnog sveta ili će razvoj biti fokusiran samo na određenu publiku, kao što su gejmeri i kripto-svet, ostaje da vidimo, ali je jedno sigurno – hajp oko metaverzuma je splasnuo.

Ako tražite krivca, ukucajte ChatGPT u Google, ili u Bing i sve će vam biti jasno. Novi jezički model koji se oslanja  na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje je preko noći promenio svet, a Zukerberg želi da se ukrca na voz koji vodi u budućnost. Internet pretraga će se zauvek promeniti, i tu nema dileme, samo je pitanje kada će i ko to prihvatiti. Čet botovi će polako, ali sigurno zameniti one repetitivne i dosadne poslove u kompanijama, i to je samo početak.

AGI

Sa ChatGPT i sličnim modelima, polako se približavamo konceptu koji se zove AGI – veštački generisana inteligencija. AGI je skoro potpuno autonomni sistem koji emulira ljude i koji je efikasniji od nas u ekonomski isplativim poslovima. Jel se neko seća Skynet-a?

O ovom konceptu se priča još od davnih dana interneta, a deluje da je Zukerberg posebno zainteresovan za AGI. „Malo više od 80% naših investicija ide u osnovnu delatnost, ono što zovemo našom porodicom aplikacija, tako da su to Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger i poslovi sa oglasima koji su povezani sa tim, a nešto manje od 20% ide u Reality Labs“, rekao je Zukerberg prošlog novembra.

Reality Labs je ekipa zadužena za metaverzum i slične projekte, a nama deluje da će modeli kao što je ChatGPT uskoro ozbiljno da zaokupiraju njihovo vreme.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi