Da li ste znali da ChatGPT može da računa tabele umesto vas?

ChatGPT je nova senzacija u AI svetu koja je idealna za generisanje ideja, rešavanje problema i pomaganja u svakodnevnim poslovima kao što je Google Sheets.

Da li ste znali da ChatGPT može da računa tabele umesto vas?

Ukoliko često koristite tabele kao što je Google Sheets, ChatGPT bi mogao da vam bude veoma koristan. Da biste integrisali ChatGPT u Google Sheets treba vam pristup njegovom API-ju, koji još uvek nije javno dostupan.

Međutim, postoji način da se ChatGPT integriše u Google Sheets. ChatGPT se bazira na GPT-3, a matična kompanija, OpenAI, obezbeđuje svoj API. Pre svega treba da razumete da GPT-3 API ipak ima ograničenja po pitanju ograničenih kredita za pristup, ali možete da pošaljete stotine ili čak hiljade zahteva pre nego što se od vas zatraži da uplatite kredit.

Zbog svoje prirode GPT-3 može da razume složene upite i uputstva, pa integracija GPT-3 sa Google Sheets koji ima ugrađenu Google Script funkciju ne bi trebalo da predstavlja problem.

Kako povezati ChatGPT i Google Sheets?

Treba da odete na Google Sheets, otvorite neki dokument i kliknete na Extensions>Add-ons>get add-ons. U novom prozoru koji je otvori, u polju za pretragu u Google Workspace Marketplace ukucajte ChatGPT. Izaberite Google Sheets for Windows and Docs. Nakon što je instalacija završena, potrebno je da omogućite integraciju ChatGPT u Google Sheets.

Da bi sve ovo radilo, potrebno je da imate OpenAI nalog sa važećim OpenAI API ključem. Nalog se otvara jednostavno, a API ključ se nalazi u korisničkim podešavanjima (https://platform.openai.com/account/api-keys).

Kada prekopirate ključ, idite u Extensions>GPT for Sheets and Docs> Set API Key i upišite ključ. Da biste omogućili GPT funkcije, kliknite na Extensions>GPT for Sheets and Docs>Enable GPT Functions.

Upotreba

Sada kada je integracija završena, korišćenje je krajnje jednostavno, kao i većina funkcija u tabelama, ChatGPT nudi ogroman niz funkcija koje možete pozvati tako što ćete ukucati =GPT () i koristiti engleski jezik da opišete ovo što vam treba.

Na primer, ako vam je potreban chatGPT da vam kaže kolika je srednja vrednost prvih deset ćelija u koloni A, funkcija će izgledati ovako.

=GPT (“average A1 to A10”)

A odgovor je:

The average of A1 to A10 is 5.5.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi