Stručnjaci ostaju bez posla zbog ChatGPT Ai

Pretpostavke govore u prilog da zbog sve većeg angažovanja ChatGPT i sličnih usluga veštačke inteligencije, sada već izvesno, stručnjaci ostaju bez posla.

U proteklih nekoliko meseci, ChatGPT aplikacija koja se oslanja na veštačku inteligenciju je postala veoma popularna širom sveta. Za samo mesec dana od lansiranja, broj aktivnih korisnika je dostigao brojku od 2 miliona.  Brzorastuća popularnost je premašila i onu koju je svojevremeno zabeležio TikTok. Zbog toga neke pretpostavke idu toliko daleko u proceni da visokokvalifikovani stručnjaci ostaju bez posla u budućem periodu.

Toliko je popularan da su serveri pod ogromnim pritiskom kako bi opslužili sve zainteresovane korisnike. Koliki je veliko interesovanje za sve ono što može da uradi ChatGPT i popularnost koju danas uživa, najbolje govori odluka OpenAi kompanije koja stoji iza ove aplikacije, da uvede premijum pretplatu za zahtevnije korisnike u iznosu od 20 US$ mesečno.

Zbog logičkih sposobnosti ChatGPT Ai, stručnjaci ostaju bez posla

ChatGPT je daleko više od servisa za jednostavnu komunikaciju po principu pitanja i odgovora. Zapravo se odlikuje izuzetnim logičkim mogućnostima, pa u nekom domenu bez problema može zameniti ljudski rad i radnu snagu. Nazanimljivije je da se to ne odnosi na neki prost rad i jednostavna zanimanja, već visokostručne poslove koji zahtevaju kvalifikovanu radnu snagu. Onu vrstu poslova sa tradicionalno visokim palatama. Zanimanja kao što su programeri, kreatori sadržaja i slična visokostručna zanimanja.

Jedan od insajdera poseduje čak i listu zanimanja koje je ChatGPT sposoban da zameni. U pitanju su tehnički poslovi kao što su razvoj softvera, web programeri, kompjuterski programeri, naučnici koji se bave analizom podataka. Svi oni mogu biti vrlo lako zamenjeni tehnologijom veštačke inteligencije poput ChatGPT servisa. On se izuzetno dobro pokazao u oblastima gde je potrebno precizno izračunavanje brojeva, prenosi Fast Technology.

Programeri snose najveći teret – nestaje veliki deo dobro plaćenih poslova

I što je najčudnije, ova konstatacija uopšte ne iznenađuje jer veliki broj programera će vam potvrditi da ChatGPT zaista može da programira i to sa manje greški nego što to oni inače mogu da urade.

Druga kategorija zanimanja na kojima se može uspešno angažovati veštačka inteligencija umesto ljudi, jesu medijski poslovi, poput kreatora reklamnih kampanja, trgovaca, grafičkih dizajnera, računovođa i osoblja za davanje podrške. Svi oni mogu biti zamenjeni ChatGPT aplikacijom.

Na listi potencijalno ugoženih zanimanja koja takođe mogu biti lako zamenjena veštačkom inteligencijom su i pravni savetnici, analitičari koji se bave istraživanjem tržišnih pojava, nastavnici, finansijski analitičari i savetnici. U krug rizičnih ulaze i novinari, pisci tehničke dokumentacije, kao i sva zanimanja koja se bave bilo kakvom vrstom izrade sadržaja.

Jeste li se zabrinuli? Da li je i vaše zanimanje obuhvaćeno ovom listom? Kakvo je vaše mišljenje o angažovanju veštačke inteligencije?

Foto: Shutterstock

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi