TikTok popularnost se može namestiti

Kompanije TikTok i ByteDance su potvrdile da neki od njihovih zaposlenih mogu ručno da određuju TikTok popularnost, i tome direktno "zagreju" određeni video.

Zaposleni firme TikTok i njene originalne kompanije ByteDance redovno učestvuju u ručnom odabiru, iliti guranju, sadržaja za koji oni smatraju da treba da bude pregledan više i popularniji. Interno, ova aktivnost se zove “heating”, i predsatvalja veštačku TikTok popularnost istražuje Forbes.

TikTok je potvrdio Forbes istraživačima da neki od njihovih zaposlenih u Americi imaju mogućnost da organski pojačaju preglede na nekim video snimcima kako bi “uveli poznate ličnosti i nove kreatore u TikTok zajednicu”.

Izjava dolazi kao deo izveštaja o takozvanom “heating” dugmetu za koje Forbes kaže da se može koristiti za postavljanje odabranih video snimaka na “For You” stranice korisnika, pomažući da se poveća broj pregleda tako što se zaobilazi algoritam koji navodno pokreće TikTok iskustvo. Ukupni pregledi “zagrejanih” video snimaka čine veliki deo ukupnih dnevnih pregleda na celoj platformi; čak 1-2%, što je jako velika cifra, i ima značajan uticaj na osnovne metrike, iako ne izgleda značajno.

Iako svi tehnološki giganti, u određenoj meri, imaju napore da pojačaju određene objave svojim korisnicima, obično to rade jasno označeno. S druge strane, TikTok nikada nije javno otkrio da se bavi ovakvim aktivnostima na svojoj platformi. Tokom COVID-19 pandemije, većina platformi i mreža, kao što su Google, Facebook, Instagram i slične, su u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama i političkim izbornim grupama u Sjedinjenim Američkim Državama distribuirali tačne informacije o virusu i pomogli korisnicima da pronađu svoje biračko mesto, jasno otkrivajući kako i zašto su izabrali da promovišu ove poruke.

TikTok popularnost se “zagreva”

S druge strane, izvori su za Forbes rekli da je TikTok često koristio sistem “grejanja” kako bi spojio influensere sa mreže i razne brendove, kako bi im nagovestio partnerstvo, time što povećava broj pregleda videa koji su bitni za baš to partnerstvo. Ovo sugeriše da je “grejanje” potencijalno koristilo nekim uticajnim ljudima i firmama, a posebno onima sa kojima je TikTok tražio poslovne odnose a na račun drugih, sa kojima nije.

Kreatori koji aktivno koriste TikTok mogu da izgube interesovanje za platformu ako njihovi video snimci imaju lošiji učinak u poređenju sa onima koji se “greju”, jer nedostatak transparentnosti otežava utvrđivanje koji su video snimci došli do vrha organski, a koji ručno od strane same platforme.

Zašto ovaj video

TikTok je u decembru najavio da će dodati novi panel u svom interfejsu pod nazivom “Zašto ovaj video”, koji će korisnicima reći kako i zašto je određeni video izabran za njih. Mada, skoro svaki video izgleda da ima iste razloge; “Zato što je ovaj video popularan u vašoj državi” i “Zato što pratite [nalog]”.

Izveštaj dolazi u trenutku kada se TikTok bori konkurencijom kao što su YouTube i Instagram platforme, koje uveliko monetizuju reklame. YouTube od skoro nudi procenat prihoda od reklama na Shorts platformi, a Instagram nastaje da plaća kreatorima za Reels video snimke koje naprave. U međuvremenu, TikTok ima fond za samo selektovane kreatore i ograničen model oglašavanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi