Šta sve može novi Bing pojačan veštačkom inteligencijom?

Microsoft je juče predstavio integraciju alata ChatGPT u svoj pretraživač, koji je sada među korisnicima poznat kao novi Bing.

Šta sve može novi Bing pojačan veštačkom inteligencijom?

Iz kompanije su tom prilikom najavili niz novih besplatnih usluga za „novi Bing“. Izvršni direktor Satja Nadela kaže da je cilj poboljšanog pretraživanja davanje preciznih odgovora na pitanja, što nije bio slučaj prilikom korišćenja konkurentskih pretraživača.

Trka počinje danas, a mi ćemo se kretati brzo. Najvažnije je to što želimo da se zabavimo stvarajući dugo očekivane inovacije u oblasti pretrage interneta

Satja Nadela

Zašto je nastao novi Bing?

Ljudi svakodnevno koristi pretraživače kako bi dobili savete i informacije o složenim temama, pa je integracija veštačke inteligencije neophodna da bi se odgovorilo složenim zahtevima tržišta.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

ChatGPT se pojavio u novembru prošle godine i zadivio korisnike interneta kapacitetom dostupnih podataka koje kombinuje prilikom davanja odgovora. Milioni ga svakodnevno koriste za pisanje eseja, pesama, tekstova i programerskih kodova. Microsoft je odlučio da uloži 10 milijardi dolara u kompaniju OpenAI, a Bing sa veštačkom inteligencijom prvi je plod velike investicije.

Google kao konkurent nije sedeo skrštenih ruku, pa je najrasprostranjeniji pretraživač početkom nedelje najavio AI asistenciju u vidu alata pod nazivom Bard. Ipak, deluje da je Microsoft na početku nove trke ubedljiviji, a milioni korisnika dobili su od kompanije velika obećanja vezana za mogućnosti pretraživača koji je godinama bio marginalizovan.

Iz kompanije Microsoft kažu da su nove funkcije omogućene nadograđenom verzijom GPT 3.5 AI otvorenog jezičkog modela koji pokreće ChatGPT. U internim krugovima korporacije poznat je kao „Prometejev model“ i pruža odgovore na osnovu ažurirane baze podataka. Novi Bing je dostupan, ali samo kao desktop verzija sa limitiranim brojem upita. Postoji i lista čekanja na registraciju koja će u bliskoj budućnosti pružiti neograničeni pristup pretraživaču, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Detaljna pretraga

Microsoft je primenio OpenAI model na rangiranje rezultata koje daje Bing pretraživač, što je donelo veliki skok relevantnosti rezultata pretraživanja, pa se stručnjaci kompanije nadaju da će Bing u osnovnoj pretrazi doneti konkretnije rezultate. Veštačka inteligencija ih dopunjava svežim tekstualnim sadržajem, a jedan od primera koji testira ovu funkciju je planiranje putovanja.

Ukoliko želite da posetite Madrid na tri dana, Bing će ponuditi linkove ka lokacijama koje vredi obići i predlozima za razgledanje znamenitosti. Na bočnom delu stranice za pretraživanje pojaviće se traka sa sažetkom koji je napisao ChatGPT sa izvorima za dalje pretrage.

Novi Bing je specijalizovan za dodatna pitanja

Korisnik koji želi da postavi dodatna pitanja posle početne pretrage, može to učiniti klikom na chat ikonicu koja se nalazi pri vrhu stranice pretraživača. Tako će pred sobom imati preciznije rezultate. Ako se vratimo na primer planiranja puta u Madrid, osobe koje putuju sa decom uvek postavljaju dodatna pitanja.

Bing će tada ponuditi detaljne rezultate, sa opisima konkretnih lokacija i razdaljinom između njih. Ovo se odnosi i na traženje saveta o renoviranju stana ili instalaciju uređaja kao što je klima. Ukoliko naznačite mesta pogodna za postavljanje veze između spoljnje i unutrašnje jedinice, Bing će vam predložiti adekvatna rešenja.

Novi Bing piše umesto korisnika

Kada ste istražili sve mogućnosti i opcije renoviranja doma, pretraživač je spreman da napiše i pošalje email izvođaču radova u kojem sumira sve što je potrebno za njihovo izvođenje ili specifikaciju materijala. Pored toga, Bing je spreman da na određenu adresu pošalje bilo koji tekstualni sadržaj generisan veštačkom inteligencijom od podataka dostupnih na internetu. Takođe, od pretraživača se može zatražiti da generiše tekst na osnovu nedavnih upita svih korisnika o konkretnoj temi. Sve su to zapravo karakteristike alata ChatGPT koji postaje neizostavni deo pretraživača Bing.

Više podataka o konkretnoj stranici

Bočna traka koja se korisniku prikazuje posle dodatnih upita zgodan je izvor informacija o proizvodima za kojima se traga na internetu. Sve što se prodaje na internet prodavnici Amazon, može imati svoj dodatni opis u vidu sastava proizvoda, cene i načina korišćenja. Bing je korisniku pružio detaljne recenzije koje dolaze od vlasnika proizvoda, a vezane su za njegovu konkretnu primenu. Na primer, kupac usisivača želi da čuje mišljenje vlasnika kućnih ljubimaca. Kupce sportske opreme zanima utisak profesionalnih sportista itd.

Detaljni odgovori na opširna pitanja

Uzmimo za primer pretragu u kojoj korisnik pita: Koji su najznačajniji italijanski pisci? Pretraživač najpre prikazuje spisak relevantnih internet sajtova, bira jedan od njih, pa na osnovu uvezanih stranica često završi na sajtu Wikipedia. Novi Bing želi da se korisnik zadrži u pretrazi malo duže. AI je omogućila prikaz svih relevantnih pisaca, detalje iz njihovih biografija i najvažnijih dela. Uvek je moguće zatražiti dodatna pojašnjenja koja su tu da bi zadržala korisnika u traganju.

Microsoft želi da usavršava novi Bing

Kompanija je spremna na potencijalne greške koje mogu nastati pretragom, pa se na interfejsu može videti i upozorenje:

Učimo zajedno. Bing pokreće AI, tako da su iznenađenja moguća. Obavezno proverite tačnost činjenica i pošaljite povratne informacije, kako bismo zajedno napredovali

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi