Microsoft integriše ChatGPT u svoj Bing pretraživač 

Kako bi se Microsoft borio protiv monopola koji je uspostavio Google, Bing dobija integraciju ChatGPT modela sa ciljem da postane najpopularniji pretraživač.

Microsoft planira da Bing učini popularnijim od Google pretraživača integrišući ChatGPT (jezički model za predviđanje koji je kreirala kompanija OpenAI). Ako uzmemo u obzir da Google pretraživač koristi znatno veći broj ljudi od svih ostalih pretraživača zajedno, ove želje deluju veoma ambiciozne. 

Novi Bing algoritmi pretrage trenutno su u fazi izrade. Prema rečima dvoje neimenovanih izvora sa kojima je u kontakt stupio The Information, nova verzija pretraživača sa integrisanim GhatGPT jezičkim modelom za predviđanje moći će “prirodno i fluidno” da odgovara na upite.

Premijera – krajem marta 

Prednost u odnosu na trenutne pretraživače biće u prikazu rezultata – umesto liste linkova dobićete bolji rezultat pretrage. Još uvek nije poznato šta Microsoft tačno planira, ali verujemo da će pretraga imati neku formu dvosmerne komunikacije. 

U demonstraciji ChatGPT jezičkog modela je prikazano kako veštačka inteligencija može koristiti već dostupne podatke na internetu kako bi odgovorila na sve upite, koliko god precizni ili dvosmisleni bili. 

Ukoliko koristite Bing, bitno je napomenuti da Microsoft nema u planu da menja način na koji Bing pretraživač funkcioniše, te da će chatbot će biti ugrađen kao opciona funkcija. Prema informacijama koje su dospele do medija, kompanija planira da novi, unapređeni Bing postane dostupan svima počevši od kraja marta 2023. godine.

Microsoft će maksimalno raditi na uloženoj investiciji. OpenAI je od kompanije Microsoft dobio milijardu dolara 2019. godine sa ciljem da se ubrza razvoj opšte veštačke inteligencije (AGI – Artificial General Intelligence), koja je dizajnirana da radi na način sličan ljudskom mozgu. Kompaniji OpenAI bilo je omogućeno da koristi informacije sa Microsoft cloud servera radi unapređenja algoritma. 

Strategija kompanije Microsoft da prestigne Google leži u ChatGPT modelu  

Microsoft se nada da će napokon prestići Google uz pomoć unapređene verzije Bing pretraživača. Google ima kontrolu nad više od 90% globalnog tržišta, što ga trenutno čini nezamenljivim. Poređenja radi, procenjuje se da je između 2,5 i 5 procenata svih online pretraga izvršeno koristeći Bing. Kada su u pitanju računari Google je zaslužan za više od 85 procenata online pretraga, dok procenat Bing pretraga iznosi svega 9. Kod telefona ta cifra raste i do 95 procenata u korist kompanije Google, dok Bing pretraživač ne postoji za pametne telefone. 

Microsoft će imati posla da popularnost Bing pretraživača makar približi primetno više korišćenoj alternativi. Međutim, sama popularnost programa kao što su ChatGPT, Stable Diffusion, pa čak i Dall-E strmoglavo raste, zbog čega postoji interni izveštaj koji navodi da je čak i Google zabrinut.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi