Škole blokiraju ChatGPT, kako učenici ne bi varali na svojim zadacima

Ova zabrana je došla nakon „zabrinutosti vezane za bezbednost i tačnost sadržaja“, te lošeg uticaja korišćenja ChatGPT u pisanju sastava i drugih radova.

Sve javne škole u Njujorku su blokirale pristup ChatGPT modelu na svojim mrežama i uređajima, prenosi Chalkbeat. Škole su u strahu da bi učenici mogli da iskoriste ChatGPT za varanje na domaćim zadacima, ali i pisanje sastava, što može kreirati put za izbegavanja učenja školskog materijala.

Šta je ChatGPT?

Za one koji nisu ispratili celu priču, ChatGPT je takozvani jezički model za predviđanje koji je kreirala kompanija OpenAI. ChatGPT je trenutno dostupan besplatno svakome ko ima web browser tokom test perioda, a možete ga koristiti da pišete sastave, pesme, ali i tehničku dokumentaciju ili programski kod. Ono što je zastrašujuće je koliko je ChatGPT dobar i koliko teško možete da primetite da je u pitanju mašinski generisan sadržaj.

Problem sa ChatGPT je što trenutno pravi sadržaj koji zvuči veoma dobro, ali isto tako često ne daje tačne informacije. Kompanija OpenAI je kreirana 2015. godine od strane Sema Altmana i Ilona Maska, i ona, između ostalog dobija 1 milijardu dolara godišnje od kompanije Microsoft kao razvojnu investiciju.

Briga za kritičko razmišljanje i rešavanje problema

Predstavnica odeljenja za edukaciju grada Njujorka izjavila je da je „Zbog zabrinutosti oko negativnih uticaja na učenje učenika i zabrinutosti u vezi sa bezbednošću i tačnošću sadržaja, pristup ChatGPT-u ograničen na mrežama i uređajima javnih škola u Njujorku. Iako alat može biti u stanju da pruži brze i jednostavne odgovore na pitanja, on ne gradi kritičko razmišljanje i veštine rešavanja problema, koje su neophodne za akademski i životni uspeh.“

Brige vezane za ChatGPT i slične jezičke modele u korelaciji sa edukacijom su se proširile globalno još u septembru kada su na Reddit mreži počeli da se pojavljuju postovi ljudi koji su korišćenjem GPT-3 (osnovne tehnologije na kojoj počiva ChatGPT) pisale eseje i odgovarali na pitanja u školskim projektima i zadacima. U tom trenutku GPT-3 je postao dostupan samo kao API ili specijalnog korisničkog interfejsa na OpenAI sajtu. Nakon što je OpenAI predstavio ChatGPT široj javnosti 30. novembra među ljudima u prosveti počela je da se pali crvena lampica.

Neuronska mreža koja se oslanja na ogromnu bazu znanja

Kao model za predviđanje jezika, ChatGPT je vrsta neuronske mreže obučene na tekst miliona knjiga i veb lokacija. „Znanje“ modela o tipičnim konstrukcijama teksta pomaže mu da predvidi najverovatniji izlaz nakon što neko unese pitanje. ChatGPT kreira svoje odgovore prema najčešćim statističkim asocijacijama između reči na koje je AI model naišao tokom procesa obuke. Tokom sesije sa ChatGPT-om, cela istorija razgovora je u stvari upit koji model pokušava da završi, u ovom slučaju u obliku razgovora.

Iako će ChatGPT biti blokiran na računarskim mrežama u javnim školama u Njujorku, Chalkbeat piše da pojedinačne škole mogu da se prijave za pristup ChatGPT-u kako bi proučavale tehnologiju koja stoji iza toga. I dok je nejasno da li će ChatGPT imati bilo kakve efekte na obrazovanje, ovaj potez iz najvećeg školskog okruga u SAD može inspirisati druge da donesu slične zabrane tehnologije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi