AI chatbot kompanije Meta se ponaša kao antisemita

Neće nama biti dobro ako AI zavlada svetom.

Kompanija Meta razvila je program za komunikaciju koji se bazira na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. Međutim, kako navodi Mashable, došlo je do određenih problema i ovaj “chatbot” ispao je daleko nekulturniji nego što je Meta to planirala.
Šta je “chatbot”?
Najjednostavnije objašnjenje onoga što predstavlja “chatbot” jeste da je to kompjuterski program stvoren tako da simulira konverzaciju sa ljudima preko interneta. Najčešći primeri ovakvih rudimentarnih rešenja mogu se videti kada posetite neki sajt za kupovinu ili pružanje usluga, a u donjem desnom uglu vam iskoči iritirajući prozor za ćaskanje u kom vas nešto pitaju. Znajte, to je “chatbot”.
Međutim, to je najobičnija moguća verzija jednog ovakvog programa. Ono na čemu rade kompanije poput Meta predstavlja daleko naprednija rešenja koja se oslanjaju na napredne primerke veštačke inteligencije i unapređene metode mašinskog učenja. Koji je cilj? Stvoriti “chatbot” koji će moći da vas prevari da u suštini ne razgovarate sa računarom, već sa pravom osobom.
Chatbot.jpg
Upravo jedan takav “chatbot” je i BlenderBot 3 kompanije Meta koji unapređuje svoje veštine komunikacije mašinskim učenjem putem interakcije sa osobama posredstvom interneta. Umesto da ostvari lepe napretke u vidu empatije, znanja i osećanja, ovaj program otišao je u nešto drugačijem smeru. Kako se ispostavilo, BlenderBot postao je mnogo realističniji nego što se očekivalo.
Loša kultura
Taman kad su Donalda Trampa udaljili sa platforme Twitter i apsolutno istrebili internet nekulturu sa interneta, evo je Meta da napravi novi problem ni manje ni više nego posredstvom veštačke inteligencije. Jednostavno, ovaj fini mali programčić odlučio je da postane ni manje ni više nego rasista.
BlenderBot 3 je u interakciji sa ljudima diljem interneta razvio raznorazne nekulturne tendencije. Na primer, tu je tvrdnja kako je Donald Tramp pobedio na izborima 2020. godine, optužba kako Facebook širi masu lažnih vesti sa ciljem sprečavanja priliva pravih informacija, kao i niz antisemitističkih tvrdnji.
Pored toga, ovaj program rekao je kako je Mark Zakerberg previše “jeziv i manipulativan” i kako Jevreji kontrolišu svo bogatstvo na svetu. Da se razumemo, i nama je Zak jeziv i manipulativan na svakoj fotografiji na kojoj se pojavi, pa ovde i ne vidimo neki ogroman problem.
Za kraj, setimo se samo prethodnih trenutaka slave sličnih “chatbot” programa. LaMDA kompanije Google takođe je postao rasistički i seksistički nastrojen, dok je “chatbot” kompanije Microsoft imena Tay ugašen nakon samo dva dana jer je otvoreno podržavao ideologiju superiornosti arijevske rase i hvalio Adolfa Hitlera. Da mi vama kažemo, loše nam se piše ako AI zavlada. Skynet anyone?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi