Brakovi i suđenja u metaverzumu

Ideja singapurskog ministra jeste da pojednostavi određene sudske postupke.

Počinjemo da dobijemo utisak da sve ono što publika ne želi osobe na pozicijama ekonomske ili političke moći pokušavaju na svaki način da naprave delom naše svakodnevice. Nema boljeg primera od metaverzuma, koncepta koji izgleda smešno i nedorečeno, ali koji megakorporacije poturaju na svakom koraku. Međutim, portal CoinTelegraph prenosi kako jedan zvaničnik iz Singapura metaverzum želi da upotrebi u, ni manje ni više, zvanične sudske svrhe. 

Pravne službe u metaverzumu 

Ako je verovati tvrdnjama i željama Ministra pravde u vladi Singapura, Edvinu Tongu, bračne zajednice će se sklapati a sudski procesi će se u budućnosti razrešavati u nigde drugde nego u metaverzumu. Prilikom govora na TechLaw Fest samitu tokom jula ove godine, on je izjavio kako su se intimni događaji, poput sklapanja bračne zajednice, već odvijali u metaverzumu i “Kako nije nepojmljivo kako će se registracija bračne zajednice uskoro sve češće odigravati u ovom virtuelnom svetu”. 

Pored toga, Edvin Tong naveo je i kako “Ne vidi razlog zašto to ne bi bilo moguće i za pravne razmirice… Pandemija je već pokazala kako se i razrešavanje raznih nivoa pravnih razmirica može u potpunosti obaviti posredstvom interneta”. Tom prilikom on je ponudio primer nezgode na gradilištu koja bi se u metaverzumu mogla sagledati u celosti u virtuelnoj trodimenzionalnoj perspektivi korišćenjem tehnologije za proširenu stvarnost. “Možete se naći upravo na tom mestu o kom se pravni slučaj radi”. 
metaverse_trial.jpg

Na kraju je naveo kako sudski procesi u metaverzumu ne moraju nužno zameniti klasična suđenja već da je moguće pronaći hibridno rešenje: “Verujem da bi integrisana platforma predstavljala mnogo udobnije rešenje za razrešavanje pravnih sporova i da implementacija ovakvih tehnologija doprinela da i pravni svet održi korak sa razvojem tehnologije”. 

Prvo metaverzumsko venčanje 

Ranije tokom godine unutar platforme za metaverzum Decentraland održano je prvo venčanje sa više od 2.000 virtuelnih gostiju i pred prisustvom predstavnika pravne firme Rose Law Group da legalizuje celokupnu ceremoniju i stupanje u brak. Pored toga, i Južna Koreja ubrzano radi na izgradnji državnog metaverzuma u koji se ulaže 177 miliona dolara kako bi se građanima omogućio olakšani pristup raznim vladinim servisima. 

Iskreno, nama ovo sve deluje kao serviranje proizvoda narodu koji te iste proizvode niti želi niti ume da koristi. Šta fali onlajn pristupanju vladinim servisima koje je jednako efikasno i jednako brzo i zašto bi se odjednom sve moralo premestiti u metaverzum koji zahteva korišćenje dodatne hardverske opreme u vidu skupih AR i VR naočara? 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi