Proboj u tehnologiji fuzije: Kompaktni uređaji dostigli 37 miliona stepeni!

Postignut je značajan korak u oblasti fuzije, pošto je novi kompaktni uređaj dostigao temperaturu Sunca, obećavajući korak ka održivim energetskim rešenjima

Proboj u tehnologiji fuzije: Kompaktni uređaji dostigli 37 miliona stepeni!

Istraživači su postigli značajan korak u oblasti nuklearne fuzije, pošto je novi kompaktni uređaj dostigao temperature od 37 miliona stepeni, što predstavlja obećavajući korak ka održivim energetskim rešenjima.

U nastojanju da iskoriste produkt fuzije kao održiv izvor energije, naučnici su ostvarili značajan napredak u razvoju kompaktnog fuzionog uređaja koji je sposoban da generiše temperature toplije od jezgra Sunca. Ovaj proboj predstavlja ključan napredak u fuzijskoj tehnologiji, pružajući nadu za budućnost u kojoj će čista i obilna energija biti lako dostupna, piše SciTechDaily.

Uređaj, poznat kao Kompaktni Fuzioni Neutronski Izvor (CFNS), koristi napredno inženjerstvo i inovativan dizajn kako bi postigao temperature od 37 miliona stepeni Celzijusa, što je prekretnica koja naučnike dovodi bliže ostvarivanju kontrolisanih fuzionih reakcija. Za razliku od tradicionalnih fuzionih reaktora, koji su masivni i složeni, CFNS demonstrira potencijal za kompaktne i efikasne fuzione sisteme koji bi mogli da revolucionizuju energetski sektor.

Jedinstveni pristup kompanije Zap Energy, poznat kao stabilizovani Z pinch, sada se pridružio probranom društvu, daleko prevazilazeći ovaj događaj u temperaturi plazme u uređaju koji je samo delić veličine drugih sistema fuzije.

Novi istraživački rad, objavljen ovog meseca u časopisu Physical Review Letters, detaljno opisuje merenja napravljena na Zap Energy-jevom eksperimentu fuzije Z-pinch (FuZE) sa 1-3 keV temperatura elektrona plazme – otprilike ekvivalentnih 11 do 37 miliona stepeni Celzijusa (20 do 66 miliona stepeni Farenhajta).

Realniji put ka komercijalnoj energiji fuzije

Zbog sposobnosti elektrona da brzo hlade plazmu, ovaj poduhvat je ključan za sisteme fuzije, a FuZE je najjednostavniji, najmanji i najjeftiniji uređaj koji je to postigao. Zap-ova tehnologija nudi potencijal za mnogo kraći i praktičniji put do komercijalnog proizvoda sposobnog da proizvede obilnu, na zahtev, bezugljeničnu energiju za čitav svet.

Kompaktna priroda CFNS-a obećava skalabilnost i praktičnost, nudeći realniji put ka komercijalnoj fuzionoj energiji. Njegov manji karbonski otisak i pojednostavljeni dizajn mogli bi dovesti do smanjenih troškova izgradnje i brže implementacije, čineći fuzionu energiju realnom opcijom za rešavanje globalnih energetskih potreba.

Štaviše, CFNS ima potencijal da služi kao izvor neutrona za širok spektar primena van proizvodnje energije, uključujući nauku o materijalima, medicinsko snimanje i industrijske procese. Njegova svestranost dodaje još jednu dimenziju njegovom značaju, ističući višestruke benefite fuzione tehnologije.

Iako izazovi i dalje postoje, na putu ka praktičnoj fuzionoj energiji, uspešna demonstracija CFNS-a predstavlja značajan korak napred ka ostvarenju ovog cilja. Dok istraživanje i tehnologija napreduju, fuziona energija obećava čist, obilan i održiv izvor energije koji bi mogao da transformiše način na koji zadovoljavamo naše energetske potrebe u budućnosti.

Ostaje pitanje koliko je ta budućnost blizu ili daleko, jer je još mnogo nerešenih pitanja ka primeni fuzije kao pogonskog goriva i pokretača promena u ovoj našoj krhkoj civilizaciji. Nadamo se da će to biti i pre 2100. godine, koju naučnici trenutno označavaju kao realni cilj u komercijalizaciji ovog vida dobijanja čiste energije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. В.и.к.т.о.р

    Опет текст о могућој примени нечега у будућности ирелевантног за садашњост. Ово су текстови за научно-истраживачке а не за сајтове као што је Бенчмарк.

  2. scouser

    Tekst je baš dobar, nešto se nauči i naravno da je za Benchmark.

  3. okmijun

    Tekst je baš dobar, nešto se nauči i naravno da je za Benchmark.

    Fora je što je LITIJUM glavni za FUZIJU a to ne sme da se kaže javno,
    iako to svako ko prošao pored PMF-a zna.
    I ko ovde vidi politiku, nek se obrati nekom da proveri da slučajno nema F22...


    lithium fusion reactor - Google Suche

  4. scouser

    Eto, to nisam znao. A prolazio sam pored PMF a.

  5. okmijun

    Eto, to nisam znao. A prolazio sam pored PMF a.


    View image at the forums


    Researchers find lithium effective in nuclear fusion - Power Technology

    Researchers from the US and China have made progress in their joint collaboration on the use of lithium to control plasma within experimental nuclear fusion reactors.


    View image at the forums

    www.power-technology.com

    Researchers find lithium effective in nuclear fusion​Researchers from the US and China have made progress in their joint collaboration on the use of lithium to control plasma within experimental nuclear fusion reactors.


    View image at the forums

  6. dragan733

    Nisam provalio u tekstu da li su dobili vise energije na izlazu nego sto je ulozeno, sto je poenta fuzionog reaktora, i koliko dugo je trajala plazma-ne znam pravi fizicki termin?

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi