Microsoft RAM limitator za Edge ušao u završnu beta verziju

RAM limitator, alat za upravljanje zauzeća memorijskim resursima Microsoft Edge pregledača, direktno je ušao u beta verziju aplikacije

Microsoft RAM limitator za Edge ušao u završnu beta verziju

Microsoft je u najnovijoj beta verziji svog Edge internet pregledača (verzija 125) implementirao RAM limitator, funkciju upravljanja zauzećem sistemske memorije.

Nova funkcija pruža korisnicima potpunu kontrolu nad količinom raspoložive memorije koju zauzima Edge, čime se mogu poboljšati performansa aplikacije ili sa druge strane, produžiti trajanje baterije laptop računara.

Limitator zauzeća memorije za Microsoft Edge je prvi put predstavljen pre mesec dana u Microsoft Edge Canary verziji. Od tada je ova funkcija prebačena u beta kanal kako bi Microsoft otklonio poslednje greške pre nego što je ponudi svim korisnicima u zvaničnoj verziji Edge pregledača.

Ovaj alat pomoću koga upravljate radom memorije predstavlja Edge opciju za efikasnost omogućujući korisnicima direktnu kontrolu nad trošenjem resursa koje koristi aplikacija. Kada se aktivira, RAM limitator se može koristiti tokom igranja ili da bude neprestano aktivan kako bi se upotreba memorijskog prostora koji Edge troši, svela na minimum.

RAM limitator kontroliše potrošnju memorije

Ograničenje zauzeća memorije se podešava pomoću klizača koji korisnici mogu podešavati po želji. Klizač koji određuje količinu raspoložive memorije kreće od 1 GB i ide do ukupnog kapaciteta instalirane memorije (RAM) u vašem računaru u koracima od 1 GB.

Dodatno, Microsoft je u bočni meni Edge pregledača dodao alat za praćenje trenutnog zauzeća memorije kako bi korisnici mogli u svakom trenutku da brzo vide koliko memorije troši aplikacija.

Smanjenje dodeljene količine memorije za Edge, može da ugrozi performanse, tako da korisnici treba da vode računa i ne preteruju u štednji, jer će to itekako usporiti rad sa Edge aplikacijom.

Nadamo se da će slične funkcije naći svoje mesto i na Google Chrome pregledaču, koji je  poznat po tome što troši velike količine memorije u situacijama više otvorenih stranica istovremeno.

Limitator RAM-a neće biti toliko koristan u slučaju vrhunskih PC računara sa puno sistemske memorije, ali će biti kao stvoren za laptop modele sa 8 GB memorije, gde je svaki gigabajt itekako važan za iole pristojan osećaj u radu.

Ukoliko Microsoft ubrza razvoj ovog alata, ne bi nas čudilo da se RAM limitator pojavi u zvaničnoj Edge verziji već tokom narednog meseca, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi