Microsoft Edge unapređuje kvalitet videa uz pomoć veštačke inteligencije

Najnovija funkcija koju pruža Microsoft Edge koristi mašinsko učenje za unapređenje kvaliteta online videa niske rezolucije.

Microsoft Edge, među korisnicima poznatiji kao najbolji browser za instaliranje Google Chrome, se već dugo uporno trudi da takvu reputaciju pošalje u prošlost. Iako su takvi pokušaji mahom prolazili neopaženo kod korisnika, izgleda da je popularizacija veštačke inteligencije zapravo prava prilika da Microsoft u tom pogledu napravi pravi pomak i pokuša da Edge izdvoji u odnosu na druge.

Nakon integracije Bing Chat AI mogućnosti, Microsoft je najavio i novu funkciju koja koristi veštačku inteligenciju za nešto što će značiti svim korisnicima – za unapređenje kvaliteta videa koje gledaju na internetu. Funkcija nazvana “Video Super Resolution” ili VSR je dostupna u vidu eksperimentalne implementacije za Edge pregledač i koristi mašinsko učenje kako bi unapredila kvalitet videa niske rezolucije.

“Ovo se postiže uklanjanjem kvadratnih artefakata koji nastaju usled kompresije videa, kao i skaliranjem videa na višu rezoluciju kako bi korisnici uživali u oštrijem prikazu videa na YouTube i drugim video streaming platformama” navodi se u postu na Edge Insiders blogu.

Usled zahtevnosti obrade videa na ovaj način, VSR je trenutno dostupan samo korisnicima grafičkih čipova Nvidia RTX 20, 30 i 40 serije ili AMD grafika serija od RX5700 do RX7800. Sličnu funkciju je nedavno u svojim driverima omogućila i Nvidia funkcijom nazvanom RTX Video Super Resolution, ali VSR ne zavisi od grafika jednog proizvođača.

Microsoft je najavio da radi i na podršci za automatsku Hybrid GPU podršku na laptopovima sa integrisanom i diskretnom grafikom. U međuvremenu, korisnici mogu pokušati da promene podešavanja kako bi naterali Edge da radi na diskretnoj grafici.

U trenutnoj verziji, VSR može raditi sa videom do 720p rezolucije, ali sa visinom i širinom ne manjom od 192 piksela i na uređajima koji su povezani na napajanje (ne na bateriji). Funkcija je dostupna na Canary kanalu Windows Insider programa i samo za 50% korisnika koji ispunjavaju gore navedene hardverske zahteve. Nakon aktivacije, korisnici mogu videti HD ikonicu u polju za adresu Edge pregledača.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi