Microsoft uvodi RAM ograničenje za Edge pregledač

Kako bi dao prioritet aplikacijama koje koriste puno memorije, kao i PC igrama, Microsoft uvodi RAM ograničenje za svoj Edge internet pregledač

Microsoft uvodi RAM ograničenje za Edge pregledač

Kompanija Microsoft radi na funkciji za ograničenje RAM potrošnje u svom Edge internet pregledaču, kako bi korisnici prioritet mogli da daju aplikacijama koje koriste puno memorije, kao i PC igrama. RAM ograničenje funkcionisaće preko klizača, tzv. slajdera, a Microsoft to radi i da bi Edge favorizovali gejmeri i drugi korisnici u odnosu na ostale pregledače.

Kada se ova funkcija primeni, druge aplikacije mogu iskoristiti slobodnu memoriju, primetio je Twitter (X) korisnik @Leopeva64. Micorsoft je objavio ovu eksperimentalnu mogućnost kroz Canary Build Edge pregledača. Podešavanje se nalazi pod opcijom System and Performance (Sistem i performanse) u okviru Edge-a.

Ova kartica će omogućiti korisnicima da na korisnički prihvatljiv način ograniče potrošnju sistemske memorije, ali je dizajnirana korisnicima koji su „više od običnih“. Osim toga, ova funkcija takođe ima funkciju koja vam omogućava da RAM ograničenje bude podešeno uvek ili posebno kada igrate igru.

Interesantno je da Microsoft nije spomenuo ovu eksperimentalnu funkciju u objavi za Windows 11 Insider Preview Build 26090.

Klizač ima opcije memorije u intervalima od 1 GB, do maksimalne fizičke memorije sistema. Igrači i kreatori sadržaja mogu da iskoriste ovo dok istovremeno obavljaju više zadataka koji podrazumevaju produktivnost, gejming ili surfovanje internetom. Budući da je Chrome poznat po tome što troši mnogo memorije, Microsoft verovatno vidi ovo kao priliku da njegov Edge pregledač bude malo privlačniji.

Međutim, ograničavanje pregledača na malu količinu memorije sigurno će imati uticaja na vaše iskustvo, pa ćete morati aktivno da balansirate između broja otvorenih kartica i ekstenzija pregledača nezavisnih proizvođača.

Gejmeri nisu jedini koji bi mogli da imaju koristi od ove funkcije, jer alati za produktivnost takođe mogu biti memorijski intenzivni. Kao i gejmeri, takvi korisnici ne bi želeli da je RAM ograničenje uvek omogućeno, ali mogućnost uključivanja i isključivanja ove funkcije mogla bi da bude privlačna. Sa Canary i javnim beta verzijama, međutim, ništa nije sigurno. Međutim, čak i ako je ovo trenutno dostupno samo za odabrane korisnike, kada se isprave greške i problemi i završe testiranje, verovatno je da će opcija biti usvojena i za širu publiku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. To je i jedan od razloga zašto sam ga posle tolikih godina napustio i prešao na Via, ali isto tako problem je imati kompletan browser zasnovan na Chromium-u koji će funkcionisati za specifične namene (eporezi, euprava, eBanking i slično).

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi