Microsoft postavlja 16 GB RAM-a kao minimalni zahtev za Copilot i Windows AI funkcije

Microsoft je zbog Copilot AI pomoćnika, navodno postavio 16 GB kao minimalni sistemski zahtev za AI računare i za sada im to prolazi

Microsoft postavlja 16 GB RAM-a kao minimalni zahtev za Copilot i Windows AI funkcije

Prema izveštaju istraživanja tržišta TrendForce-a, Microsoft je zbog Copilot AI pomoćnika, navodno postavio 16 GB kao minimalni sistemski zahtev za AI računare, ali reći da Microsoft ima ključnu ulogu u specifikacijama hardvera PC računara je potcenjivanje ostalih igrača u ovoj velikoj industriji.

Ove godine svedočimo uvođenju prvih “AI računara”, ili računara sa AI ubrzanjem na uređajima za nekoliko novih funkcija koje su ugrađene u Windows 11 23H2, pre svega Microsoft Copilot.

Izgleda da Copilot privlači najveću pažnju u samom Microsoftu, kako kompanija planira da integriše AI chatbot koji automatizuje i generiše rad, u glavne PC uređaje. Zapravo, Microsoft čak zagovara poseban Copilot taster na tastaturama PC-ja, slično tasteru koji otvara Start meni.

Za sve je kriv Copilot Pro 2024

Najveći potez kompanije sa Copilot AI pomoćnikom biće uvođenje Copilot Pro 2024, AI asistenta integrisanog sa Office-om i 365, koji kompanija planira da prodaje samo na pretplatu.

Osim ubrzanja zasnovanog na oblaku, različite AI funkcije Microsoft-a će zavisiti od nekih osnovnih hardverskih specifikacija za lokalno ubrzanje. Jedna od njih je svakako NPU, sa Intel-ovim AI Boost i AMD-ovim Ryzen AI koji su uvedeni sa njihovim najnovijim mobilnim procesorima.

Drugi zahtev će biti memorija. Ubrzanje AI je operacija koja veoma zavisi od memorije, a LLMs zahtevaju značajnu količinu brze memorije sa čestim pristupom. Tako je Microsoft odredio 16 GB kao goli minimum memorije ne samo za prirodno ubrzanje, već i za rad oblaka baziranih na Copilot AI funkciji.

Ovo bi trebalo da obuhvati laptopove za 2024. godinu koji će morati da ispoštuju ovaj minimum od 16 GB kao osnovnu specifikaciju memorije, dok će se za radne stanice zahtevati 32 GB ili čak 64 GB, u zavisnosti od organizacionih zahteva. Ovaj razvoj događaja će posebno pogodovati DRAM industriji koja bi na ovaj način mogla doći do još boljih poslovnih rezultata.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. hedgehog

    Što bi rekli: "Po tuđoj grbači ni stotinu batina nije puno."

  2. Sto znaci da bi radilo kako treba, 32 pozeljno 😁

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi