Samsung 3 nm čipovi unapređeni, prinos bi mogao da nadmaši TSMC

U odnosu na tajvanski TSMC, Samsung 3 nm čipovi izgleda uspevaju da nadmaše konkurenciju sa boljim prinosom ispravnih čipova po waferu

Samsung 3 nm čipovi unapređeni, prinos bi mogao da nadmaši TSMC

Prinos u procesu proizvodnje poluprovodnika predstavlja u stvari broj proizvedenih čipova na waferu koji je zapravo upotrebljiv. Tako je dosad, Samsung u odnosu na TSMC u prinosu na sličnim proizvodnim procesima bio na nižem nivou, zbog čega su neki klijenti prešli na tajvanskog proizvođača. Međutim, najnoviji izveštaj firme Hi Investment & Securities pokazuje da su Samsung 3 nm čipovi po prinosu nadmašili TSMC, piše SamMobile.

Tokom prethodnih nekoliko godina, Samsung Foundry je izgubio nekoliko klijenta na poluprovodničkom tržištu zbog niskog prinosa i termalnih, odnosno problema sa pregrevanjem koje uzrokuju njihovi čipovi. Tako je Samsung prinos prethodne generacije 4 nm proizvodnog procesa čipova uspeo da dođe na granicu od 75 procenata, dok je istovremeno tajvanski konkurent TSMC na 80 posto.

Međutim, južnokorejska firma se oslanja na svoj predstojeći 3 nm proizvodni proces kako bi povratila svoje klijente koji su se okrenuli tajvanskoj fabrici. Pod uslovom da se izveštaj pokaže kao tačan, to predstavlja veliki povratak kompanije, uzevši u obzir da je njen rival TSMC trenutno najuspešniji svetski proizvođač čipova.

Što je prinos veći, veći je i broj čipova koji se mogu napraviti korišćenjem poluprovodničkog wafera, a to potom dovodi do poboljšanih troškova i efikasnosti. Prema objavljenom izveštaju, Samsung prinos u 3 nm proizvodnom procesu je stigao do 60 posto, dok je TSCM trenutno na 55 odsto. To znači da je južnokorejska kompanija konačno uspela da stane na crtu popularnoj TSMC fabrici i čak je prestigne u prinosu naprednog proizvodnog procesa, što joj možda pomogne da povrati svoje izgubljene klijente iz 5 nm i 4 nm procesa.

Na osnovu toga su navodno Nvidia i Qualcomm, poznate tehnološke kompanije zainteresovane da svoj dizajn čipova proizvode u saradnji sa kompanijom Samsung, s obzirom na to da je većinu kapaciteta tajvanskog TSMC-a rezervisao Apple. Štaviše, očekuje se da će čipovi proizvedeni u TSMC fabrikama u Japanu i SAD biti od 15 do 30 posto skuplji od njegovih tajvanskih fabrika.

Svi ti činioci skupa, odnosno kombinacija viših troškova i nižeg kapaciteta čipova će možda naterati kako kompanije Nvidia i Qualcomm, tako i neke druge kao što je AMD da razmisle o Samsung 3 nm proizvodnom procesu za svoje najnaprednije čipove.

Uz to, ne treba zaboraviti da ni 3 nm proces nije zaživeo kako treba, a već je na putu sledeći, napredniji 2 nm za čiju se proizvodnju uveliko spremaju kako Samsung, tako i TSMC. Planovi ukjučuju da masovna proizvodnja naprednijih čipova bude dostupna već 2025. godine. Sa li će Samsung i u njemu uspeti da prestigne TSMC ili je ovo bio samo privremeni pokazatelj napretka, videćemo tek 2025. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi