Čak 90% 3 nm čipova koje TSMC bude proizveo ove godine je već odvojeno za Apple

Apple je rezervisao skoro 90% 3 nm čipova prve generacije koje će TSMC napraviti ove godine, za buduće iPhone, Mac i iPad uređaje pred kraj godine

Čak 90% 3 nm čipova koje TSMC bude proizveo ove godine je već odvojeno za Apple

Očekuje se da će predstojeći iPhone 15 Pro modeli imati A17 Bionic procesor, što će biti prvi iPhone procesor koji će se proizvoditi u TSMC 3 nm pogonima, a 90% 3 nm čipova je rezervisano za Apple uređaje. Prelazak kompanije Apple na 3 nm procesore za nove iPhone telefone stiže nakon tri godine pošto su po prvi put ugradili 5 nm SoC čipove.

Rečeno je da bi ova tehnologija trebalo da pruži 35% bolju energetsku efikasnost i 15% brže performanse u poređenju sa prethodnom generacijom A16 Bionic čipova koje smo videli u iPhone 14 Pro i Pro Max modelima.

Pored A17 Bionic čipa, i M3 čip za Mac i iPad će se proizvoditi u TSMC 3 nm pogonima. Očekuje se da će prvi uređaji sa ovim procesorom biti ažurirani MacBook Air od 13 inča i iMac od 24 inča, a oba bi trebalo da budu lansirana kasnije ove godine. Novi iPad Pro modeli, koji dolaze sledeće godine, će takođe vrlo verovatno koristiti M3 procesor.

Kako je The Information pisao, budući Apple čipovi napravljenu u ‌3 nm‌ procesu će imati do četiri matrice, koje bi podržavale do 40 računarskih jezgara. M2 čip ima 10-jezgarni CPU, a ‌‌‌M2‌‌‌ Pro i Max 12-jezgarni CPU, tako da ‌3 nm‌ može značajno povećati performanse više jezgara. U najmanju ruku, ‌3 nm‌ bi trebalo da obezbedi najveći skok performansi i efikasnosti za Apple čipove od 2020. godine.

TSMC takođe radi na poboljšanom ‌3 nm‌ procesu zvanom N3E. Apple uređaji će na kraju preći na N3E generaciju, za koju se očekuje da će ući u komercijalnu proizvodnju u drugoj polovini 2023. godine, ali stvarne isporuke neće početi do 2024. godine, navodi DigiTimes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi