Mac računari sa Apple M3 čipsetom možda stižu do kraja godine

Apple bi trebalo da do kraja godine lansira prve Mac računare sa Apple M3, čipsetom treće generacije koji donosi više jezgara od M2

Mac računari sa Apple M3 čipsetom možda stižu do kraja godine

Do kraja ove ili početkom sledeće godine, Apple bi trebalo da lansira Mac računare sa sopstvenim čipsetom treće generacije M serije – Apple M3, kaže Mark Gurman.

M3 Pro procesor, do čijih specifikacija je došao ovaj izvor ima 12 CPU i 18 GPU jezgara, kao i 36 gigabajta RAM-a, prenosi Gurman. Da ne bude da sve ide iz kristalne kugle, setimo se da nje njegov izvor veoma tačno predvideo Apple M2 konfiguraciju, pa bi, na osnovu tog iskustva i ovo trebalo da bude tačna informacija.

U poređenju sa M2 Pro čipsetom, vidimo da M3 Pro čip ima za po dva CPU i GPU jezgra više od prethodnog, ali i za 4 gigabajta više RAM-a. Gurman piše da slična povećanja mogu da se očekuju i na osnovnim M2, Mac i Ultra čipovima.

Treća generacija M serije čipova, napravljena je TSMC 3 nm, za razliku od prethodnika koji je zasnovan na 4 nm procesu. Ovo sa tehnološke strane znači veću gustinu tranzistora, što će poboljšati performanse svakog jezgra ponaosob, čak i da nije u pitanju samo njihovo brojčano stanje.

Standardni model računara MacBook Pro sa M2 Pro čipsetom se sastoji od šest jezgara visokih performansi i četiri efikasna jezgra, što znači da bi model sa M3 generacijom imao šest jezgara visokih performansi i šest efikasnih jezgara, odnosno dva više od prethodnika. Ovo bi bila slična situacija kao i u prelazu sa M1 na M2, kada je broj jezgara visokih performansi ostao isti, dok se povećao broj efikasnih jezgara.

Apple bi na leto ove godine trebalo da predstavi MacBookAir koji radi na Apple M2 čipu, dok će računari sa trećom generacijom Apple procesora sa specijalno dizajniranim silicijumom M3 verovatno biti lansirani do početka sledeće godine, a kako Gurman kaže, Apple uveliko radi na njima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi