Apple M3 stiže pred kraj leta

Nekoliko moćnih procesora kompanije iz Kupertina stiže ove godine, a među njima je svakako Apple M3 najzanimljiviji. M2 Pro i Max verzije stižu na MacBook Pro.

Apple planira da tokom 2023. godine izbaci nekoliko verzija sopstveno dizajniranih procesora za prenosne i desktop Mac računare. U pitanju su procesori visokih performansi, a među njima i treća generacija M-serije, Apple M3. U pitanju je procesor koji će naslediti postojeću linijiu Apple M2 modela i prema prvim infformacijama koje stižu, predstojeći SoC čipset će se praviti u velikom broju varijanti čipsetova različite namene, od onih za najtanje i najštedljivije uređaje do procesora koji će pokretati najbrže Apple računare.

Iako vremenski okvir najave u drugoj polovini godine ne govori o konkretnom datumu, insajder @appleakation predviđa da bi baš u tom periodu tekuće godine, mogli da očekujemo izlazak poboljšanih Apple MacBook Air modela. Za sada nismo sigurni da li Apple namerava da poboljša i MacBook Pro modele sa novim M3 procesorom, a što ćemo svakako saznati tokom predstojećih meseci, izveštava wccftech.

Apple M3 će koristiti TSMC 3 nm tehnologiju

Pred kraj prošle godine je javljeno kako je Apple završio proces razvoja i dizajna nove generacije M3 procesora sa specijalno dizajniranim silicijumom čiji se izlazak očekuje tokom leta ove godine. Obzirom da su postojeći MacBook Air modeli doživeli redizajn i dobili M2 procesor prošlog leta, pretpostavlja se da bi Apple mogao da organizuje sličnu manifestaciju tokom četvrtog tromesečja 2023. na kojoj bi predstavio poboljšane modele za ovu godinu. Velika verovatnoća je da bi Apple mogao iskoristiti istu šasiju u kućište aktuelnog modela, ali postoji mogućnost uvođenja veće verzije sa ekranom od 15.5 inča.

Prema pretpostavljenim planovima pomenutog insajdera, M3 procesori će stići tek nakon što Apple pusti u prodaju M2 Pro i M2 Max verzije postojeće generacije. Zbog toga smatramo da će kompanija iz Kupertina pošto prvo održava namenski Mac događaj u oktobru, pre toga predstaviti A17 Bionic, pa tek onda M3, dakle definitivno nešto kasnije tokom druge polovine godine. Oba procesora će koristiti TSMC 3 nm tehnologiju izradu tranzistora boljih performansi.  

Koliko je to bolje, možda najbolju pretpostavku daje Mark Liu, direktork kompanije TSMC koji je izjavio da će poboljšani 3 nm proces izrade tranzistora doneti 35% bolju energetsku efikasnost novoj generaciji čipova. Manja potrošnja sa druge strane, otvara druge mogućnosti poboljšanja i unapređenja performansi u vidu većeg radnog takta i sl.

Zanimljivo je da se visoko pozicionirani predstavnik kompanije TSMC, nije dotakao priče o performansama i brzini nove generacije procesora, napominjući da će Apple prodajnu priču o predstojećim uređajima, graditi oko dužeg trajanja baterije, slično kao u slučaju A17 Bionic baziranih uređaja. U suštini to je svakako unapređenje, ali ne u kompletnom smislu što bi moglo dovesti do toga da se veliki broj onih koji poseduju M2 SoC računare, suzdrže od prelaska i kupovine novih MacBook modela.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi