Apple M2 verzija za MacBook Pro sa 12 jezgara

Nova Apple M2 Max verzija procesora će pokretati obe varijante MacBook Pro laptop računara sa ekranom od 14”, ali i onu veću 16-inčnu verziju…

Kao što je to bio slučaj sa M1 Max verzijom, kompanija iz Kupertina predstavi će Apple M2 Max procesor koji će pokretati oba predstojeća MacBook Pro modela laptop računara, namenjenih ozbiljnijem radu i poslovnoj primeni. Veliki izbor opcija i konfiguracija omogući će korisnicima da se lakše oprede za onaj koji idealno odgovara njihovim potrebama.

Pri tome mogu izabrati manji, lako prenosivi Mac, a da pod rukom osete isti nivo snage kao u većim i jačim modelima. Nezvanični izvori tvrde da će M2 Max imati 12 jezgara, dva više nego M1 Max prethodnik.

Apple M2 Max samo za najjače MacBook Pro modele

Preliminarne informacije je obajvio Bloombergov izvor, Mark Gurman u svom besplatnom biltenu „Power On“. On je ranije spomenuo ovu informaciju, tvrdeći da će osim 12-jezgrenog CPU-a, M2 Max moći da se pohvali i do 38-jezgarnim GPU-om, donoseći pristojnu nadogradnju za 14-inčne i 16-inčne MacBook Pro modele.

Nažalost, za sada nema informacija o M2 Pro verziji procesora, a kupci koji ne mogu da izdvoje gomilu novca za M2 Max konfiguraciju, neće imati drugog izbora nego da pokupe osnovne modele. Izvor takođe navodi da će procesor koristiti heterogenu arhitekturu tj da će od 12 raspoloživih CPU jezgara, osam biti visokih performansi, dok su preostala četiri energetski efikasna.

Očekuje se da će maksimalna konfiguracija memorije biti ograničena na 64 GB, ali ovog puta Apple ide na verziju bržeg LPDDR5X standarda, što će rezultirati  većim maksimalnim transferom podataka uz bolju iskorišćenost utrošene energije.

Učinjena unapređenja bi trebalo da obezbede bolju autonomiju ugrađene baterije. Bilo je reči da će se oba SoC procesora: M2 Max i M2 Pro proizvoditi na TSMC-ovoj prvoj generaciji 3nm arhitekture, ali izgleda da bi se Apple mogao držati proverenog 5nm procesa tajvanskog giganta.

Obzirom na činjenicu da ovi modeli sa estetske strane ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodne MacBook Pro verzije, jedina radikalna promena koju treba da očekujemo je upravo nadogradnja čipseta. Apple će verovatno zadržati druge karakteristike, a moguće je da će zadržati i početnu cenu od 1.999 dolara za novije modele.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi