Iran predstavio svoj "kvantni procesor", ispostavilo se da je u pitanju ARM razvojna ploča od 600 dolara

Iran predstavio svoj "kvantni procesor", za koji se ubrzo ispostavilo da je zapravo ZedBoard Zynq-7000 ARM razvojna ploča sa ne tako sjajnim specifikacijama

Iran predstavio svoj "kvantni procesor", ispostavilo se da je u pitanju ARM razvojna ploča od 600 dolara

Nije sve što sija – zlato, a ni kvantni procesor, izgleda. Iran je nedavno privukao pažnju svetske javnosti kada je predstavio “prvi proizvod kvantnog procesorskog algoritma”. Ipak, kao kula od karata, ova tvrdnja se srušila skoro istog trenutka kada je i izrečena. Univerzitet Imama Homeinija za morske nauke i tehnologije (RA) sa velikim entuzijazmom je predstavio ovaj “kvantni procesor”, ali se ispostavilo da stvarnost nije toliko uzbudljiva.

Uz prisustvo admirala Habibolaha Sajarija, zamenika koordinatora iranske armije, univerzitet je predstavio “kvantni procesor”, koji je na oko bio lepo dizajniran, ali su stručnjaci sumnjali u autentičnost ovog uređaja. Njihova sumnja se ubrzo pokazala opravdanom, prenosi PCGamer.

Bivši savetnik američkog Stejt departmenta za Iran, Gabriel Noronja, brzo je otkrio da je ovaj “kvantni procesor” u stvari široko dostupna razvojna ploča.

Igrom slučaja, isti ovaj “kvantni procesor” možete kupiti i vi za samo 589 dolara na Amazonu. Ovaj uređaj je zapravo ZedBoard Zynq-7000 razvojni SoC, čije su tehničke specifikacije daleko ispod onih potrebnih za kvantni procesor.

Zamislite da radite sa kubitima sa 256GB skladišnog prostora, 512MB DDR3 RAM-a, i sa dual-core ARM Cortex-A9 procesorom.

Iako je Iran nastavio sa tvrdnjama o revolucionarnim tehnologijama, ovo nije prvi put da su njihovi “proboji” bili osporeni. Nedavna tvrdnja o razvoju magnetnog detektora za COVID-19 se takođe ispostavila kao prevara, budući da je uređaj prodavan kao deo šire prevare na Bliskom Istoku, pisao je Vice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi