Kina napušta x86 i ARM, okreće se RISC-V tehnologiji

Da Kina napušta x86 i ARM arhitekturu čipova i polako prelazi na RISC-V tehnologiju svedoči i to što je tamo danas formalno osnovan „RISC-V radni komitet“

Kina napušta x86 i ARM, okreće se RISC-V tehnologiji

U okviru Kineskog udruženja za standardizaciju tehnologije elektronske industrije danas je nikao takozvani „RISC-V radni komitet“ koji će raditi na razvoju ove tehnologije u Kini. To izgleda dalje znači da Kina napušta x86 i ARM arhitekturu čipova, te razvija sopstvenu RISC-V industriju.

Novoosnovani komitet pozvao je 26 akademika da učestvuju u radu, a članovi uključuju mnoge kineske tehnološke gigante.

Samo neki od njih su: Huawei Hisilicon, Alibaba Pingtouge, China Mobile, Beijing Open Source Chip Research Institute, Saifang Technology, Tsinghua University, National University of Defense Technology, Ziguang Zhanrui, Longsys, Kirin Software, Feiteng i tako dalje.

Radni komitet je „nacionalna, industrijska, neprofitna društvena grupa koju su dobrovljno formirale relevantne jedinice i organizacije angažovane u industriji RISC-V“, navodi kineski portal MyDrivers.

Svrha odbora ovog komiteta biće da: pruža podršku za razvoj RISC-V industrijskih standarda, procenjuje usklađenosti sa standardima, štiti intelektualnu svojinu, obučava talente, vrši istraživanja i drugo. To ukratko znači da će komitet uopšteno imati ulogu da unapređuje kinesku domaću industriju.

Predsedavajući strateškog komiteta je akademik Ni Guangnan koji je izjavio da budućnost RISC-V arhitekture leži u Kini, kao i da je njenoj poluprovodničkoj industriji ona takođe potrebna. Ovaj standard otvorenog koda je, kako kaže, postao najpopularnija arhitektura čipova u Kini.

RISC-V (gde je V u stvari rimski broj pet) je arhitektura pete generacije za procesore koji se grade na konceptu manjeg skupa instrukcija (ISA), a za razliku od većine drugih ISA standarda, njegov razvoj nije ograničen plaćanjem skupih licenci jer je u pitanju tehnologija otvorenog koda bez naknade.

Ovaj kineski pristup ne začuđava posebno, s obzirom na to da je u pitanju koncept otvorenog koda za koji se ne plaća naknada. To posebno dolazi do izražaja jer je Kina na udaru zapadnih sankcija predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama, koje joj ograničavaju pristup i kupovinu mnogih inostranih proizvoda u ovoj oblasti.

Radni komitet očekivano dobija snažnu podršku kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, kao i drugih državnih institucija, kao što je to slučaj sa 30 godina starim udruženjem u okviru koga je nastao RISC-V komitet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. RingeRaja

    Jako interesantan zaokret, lagao bih kada bih rekao da se ne radujem, pošto će to dati dobar vetar u leđa RISC-V.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi