Ni x86, ni ARM, budućnost je RISC-V arhitektura

Dok mnogi vode polemiku o tome u kom pravcu će napredovati procesori , neki od vodećih “mozgova” tvrde da budućnost nisu ni x86, ni ARM, već RISC-V procesori…

Ni x86, ni ARM, budućnost je RISC-V arhitektura

Neki od najvećih stručnjaka na polju razvoja arhitekture mikroprocesora kao što su Jim Keller i Raja Koduri, tvrde da je budućnost mikroprocesora ne u x86, niti u ARM arhitekturi, već RISC-V tehnologiji. U ovom trenutku, x86 i ARM dominiraju tržištem procesora. Čipovi sa x86 arhitekturom vladaju segmentom desktop i laptop računara, dok je ARM arhitektura sinonim za mobilne uređaje i visoko integrisane sisteme.

Međutim, sa druge strane, RISC-V arhitektura i na njoj bazirani čipovi beleže strmoglav rast popularnosti. Njihova arhitektura otvorenog koda koja znači da ne morate plaćati nikakve licence i patente za razvoj sopstvenog CPU rešenja je nešto što će po mnogima doneti revoluciju u pravcu istinske demokratizacije računarstva. Sa druge strane tu su i neke konkretne tehničke prednosti u vidu jednostavnosti, skalabilnosti i fleksibilnosti primene ovakvog rešenja.

Bezbednost je takođe vrlo bitan aspekt ove tehnologije u trci sa postojećim rešenjima. RISC-V arhitektura ima potencijal da u potpunosti redefiniše tržište centralnih procesora u budućnosti.

RISC-V je arhitektura budućnosti

Posebno je zanimljiva uloga RISC-V tehnologije u svetlu embarga američkih sankcija na visoko tehnološka rešenja koje su nametnute Kini. Proizvođači u Kini se usled toga sve više okreću RISC-V arhitekturi, tehnologiji u kojoj ne postoje nikakava komercijalna i tehnička ograničenja.

RISC-V je proizveo jednu potpuno novu situaciju u svetskoj industriji čipova i prekinuo monopol koji drže x86 i ARM procesori. Istovremeno je drastično snizio troškove razvoja novih čipova i promovisao inovacije u industriji čipova. To je nesumnjivo doprinelo novim mogućnostima razvoja kineske industrije čipova i omogućilo joj da se oslodi stega američke tehnologije koja u ovim trenucima dominira ovim delom industrije.

Vrlo važan detalj je da se RISC-V arhitektura veoma lako adaptira u radu sa trenutno najpoplarnijim mejnstrim operativnim sistemima poput: Linux, Android, RTOS i drugim. Vodeće softverske kompanije u Kini koje rade na razvoju alternativnih operativnih sistema poput: Qilin, UnionTech, Dragon Lizard, Hongmeng i Kukai, u potpunosti podržavaju RISC-V arhitekturu.

RISC-V rešenja dominiraju u industrijskoj kontroli i upravljanju procesima, IoT rešenjima, zatim u kategoriji Smart Home uređaja i ostalim poljima koji ne zahtevaju ultimativno veliku snagu procesiranja. Međutim to nikako ne znači da nema potencijal razvoja nekih moćnijih verzija procesora koji bi u budućnosti mogli bez ikakvih poteškoća da pokreću desktop aplikacije koje zatevaju veću procesorsku snagu.

Potencijal koji ne poznaje granice

Polje inteligentno povezanih prevoznih sredstava i automobilska industrija kao glavni korisnik ove tehnologije, su jedni od najvećih promotera RISC-V tehnologije. Takođe, najnoviji svemisrski programi poput SpaceX, koriste RISC-V arhitekturu zbog mogućnosti razvoja sopstvenog softvera i bezbednosnih rešenja i zaštite od provale u poverljive podatke i informacije.

Na stotine kompanija u Kini se pridružilo međunarodnoj RISC-V asocijaciji. Kina je dala veliki doprinos i kroz akademsku zajednicu jer veliki broj kineskih univerziteta stimuliše razvoj RISC-V talenata. Imajte u vidu da iz Kine godišnje izlazi 10 miliona diplomiranih inženjera i da je to trenutno čitava armija stručnjaka trenirana za razvoj RISC-V tehnologije. Posledice ove činjenice biće vidljive u vrlo bliskoj budućnosti.

Nisu tek tako i bez razloga dokazana imena na polju razvoja CPU i GPU arhitekture, koji su se dokazali u kompanijama kao što su Intel, AMD i Apple, krenuli u osnivanje sopstvenih kompanija sa fokusom razvoja rešenja na bazi RISC-V arhitekture. Posebno je vidljiv potencija u oblasti primene rešenja koja se baziraju na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju.

Ne treba zapostaviti i činjenicu da su neke od trenutno vodećih kompanija u IT industriji poput: Google, Siemens, Intel, AMD i Qualcomm podržali i aktivno učestvuju u RISC-V asocijaciji. Naravno, svako iz svojih razloga i motiva.

Međutim nema sumnje da će proteći još vremena dok se RISC-V eventualno afirmiše kao alternativa za korišćenje u našim gejming računarima, laptop uređajima i telefonima. Sa druge strane kada su u pitanju automobili, uređaji za domaćinstvo i neke druge stvari, RISC-V je već deo naše svakodnevice. Šta vi mislite i kakav je vaš stav o budućnosti razvoja arhitekture na kojima počivaju mikroprocesori? Nisu samo performanse u pitanju, jer kod današnjih rešenja performanse su tu, a sve veća uloga jeste na polju bezbednosti i curenja sigurnosnih informacija gde je RISC-V ultimativno bolje rešenje od postojećih tehnologija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. boxandroid

    Radujem se svim rješenjima koja će eliminisati ARM monopol, a samim tim i sankcije i ucijene koje dolaze iz SAD i VB.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi