Raja Koduri odlazi iz Intela, osniva novu kompaniju

Raja Koduri šef razvojnog odeljenja kompanije Intel, odlazi i osniva novu kompaniju koja će biti “ljuta” Nvidia konkurencija na polju AI tehnologije.

Raja Koduri odlazi iz Intela, osniva novu kompaniju

Raja Koduri, alfa i omega razvojnog odeljenja kompanije Intel na polju grafičkih procesora, napredne arhitekture i AI rešenja, odlazi iz ove kompanije nakon 5 godina angažmana na vodećim pozicijama u gigantu iz Santa Klare. Ovaj dokazani veteran i genije je nakon vodećih pozicija u kompanijama kao što su AMD i Apple, a potom i Intel, ovoga puta je odlučio da započne novo poglavlje otvaranjem sopstvene firme na polju razvoja AI tehnologije i time zapravo konkuriše kompaniji Nvidia koja je vodeća na polju AI rešenja na bazi GPU arhitekture.

Koduri čiji je odlazak iz Intela najavio izvršni direktor ove kompanije, Pat Gelsinger u tvitu objavljenom tokom jučerašnjeg dana, u izjavi datoj novinskoj agenciji Reuters, najavio je otvaranje još uvek neimenovane kompanije koja će biti pokretač novog talasa tehnologije poznate kao “veštačka inteligencija sa sposobnostima stvaranja”.

Koduri već ima veliko iskustvo u radu na ovom tipu AI alata tokom angažmana i razvoja čipova u kompanijama: Intel, AMD i Apple. Najzanimljiviji detalj je što će nova rešenja koristiti RISC-V arhitekturu.

Novi softverski alati pokretani veštačkom inteligencijom će biti u stanju da stvore potpuno novu sliku samo na osnovu tekstualnog sadržaja. Tehnologija koja mnogo obećava na polju primene vizuelnih efekata, ali i industriji video igara, tvrdi Raja Koduri. U ovom trenutku slična rešenja su dizajnirana za rad isključivo na Nvidia čipovima jer trenutno nema druge alternative.

Raja Koduri osniva novu AI kompaniju u oblasti filmske i gejming industrije

Prvi cilj nove kompanije biće napori na izradi usluga i alata koje će omogućiti filmskoj industriji i tvorcima igara, lako korišćenje alata pokretanih veštačkom inteligencijom bez obzira na kojoj hardverskoj platformi rade – da li je to u pitanju PC, Mac, iPad ili neki drugi uređaj i bez potrebe poznavanja programskog koda d abi koristili takvo rešenje.

“Umetnici i kreativci kao ciljna grupa sigurno nisu tehnički potkovani korisnici. U krajnjem su zbunjeni svim ovim novotarijama i savremenim alatima”, nastavlja Koduri. U Intel je stigao pre 5-6 godina poput zvezde prelaznog roka i to iz redova najvećeg konkurenta, kompanije AMD. Deo je kadra koji je doveden kao spoljno rešenje i već dokazan kadar u industriji procesora sa ciljem da kao vođa razvojnog tima doprinese novom pristupu u poslovanju i idejama koje će povratiti slavu i tržišni udeo najvećeg i najbitnijeg proizvođača procesora u industriji.

Međutim, Koduri koji je radio na razvoju dve generacije Intel grafičkih procesora gaji prilično dugo interesovanje za filmsku industriju. Pre više od jedne decenije, pomogao je u razvoju i finansiranju tehnologije specijalnih efekata indijske kompanije Makute Effects koja će nešto kasnije biti uključena u nove i veće projekte, a vredno je pomenuti i da je jedan od njegovih rođaka nedavno nagrađen Oskarom za rad na RRR “blokbasteru”.

Iako je odbio da navede konkretnu cifru u dolarima, Koduri je izjavio kako je prikupio dovoljnu količinu sredstava za započinjanje novog projekta koji će imati veliko prisustvo i značajnu ulogu u Indiji, Singapuru, ali i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nova kompanija će raditi na razvoju softvera i odgovarajućih alata za rad na procesorima sa “open source” tehnologijom kao što je RISC-V arhitektura. ““”Svaki hardver baziran na RISC-V tehnologiji “otvorene arhitekture” biće sposoban za rad sa našim softverom i alatima. Od nas će dobijati sve potrebne povratne informacije i punu podršku za dalji razvoj. Želimo istinski da demokratizujemo oblast AI kompjuterske tehnologije i učinimo je dostupnu svakome i pri tome drastično smanjimo troškove korišćenja ovakvih rešenja i servisa”, otkrio je Koduri cilj njegove sledeće misije i projekta.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi