Huawei napravio AI GPU navodno u rangu sa Nvidia A100

Pošto je navodno Huawei napravio AI GPU u rangu sa Nvidia A100, već sledeće godine bismo mogli da vidimo kineskog GPT-4 rivala, tvrdi AI kompanija HKUST Xunfei

Huawei napravio AI GPU navodno u rangu sa Nvidia A100

Kineska kompanija za veštačku inteligenciju (AI) HKUST Xunfei tvrdi da je Huawei napravio AI GPU koji je navodno u rangu sa Nvidia A100, te da će pokretati njegov veliki jezički model (LLM). Tako bi do kraja ove godine LLM trebalo da bude lansiran, a već u sledećoj bismo mogli da ga vidimo kao kineskog GPT-4 rivala.

Direktor kompanije Lu Činfeng je tokom Foruma kineskih preduzetnika rekao da je Huawei AI GPU „veoma sposoban“, prenosi Wccftech. Međutim, nije otkrio njegove konkretne specifikacije. On tako, navodno može da pokreće velike jezičke modele kao što su GPT-3 ili GPT-4.

On još ističe da je veoma srećan jer sa firmom Huawei radi na ubrzanju veštačke inteligencije, a to inače treba staviti i u kontekst zapadnih sankcija prema Kini, koje imaju za cilj da uspore ovu kinesku industriju.

Kada je u pitanju Nvidia A100 GPU arhitektura, ona je uz, takođe Nvidia, Hopper H100 na tržištu AI GPU proizvoda najbolje što trenutno postoji na svetu. Međutim, oba ova proizvoda ne mogu se naći na kineskom tržištu, upravo zbog sankcija. Zbog toga je ova američka kompanija morala da prilagodi performanse svojih procesora smanjivši im interkonekciju i imenujući ih kao A800 i H800, specijalno za kinesko tržište.

Ipak, to izgleda ne sprečava Kinu da nastavlja da razvija svoju tehnološku industriju, već je naprotiv gura napred. Ukoliko su tvrdnje Činfenga tačne, to znači da bi Kina, umesto slabijih proizvoda iz inostranstva, mogla da se prebaci na domaće GPU proizvode koji obećavaju bolje performanse.

Kineski LLM ove kompanije biće zasnovan na kineskom i engleskom jeziku, a HKUST Xunfei tvrdi da neće nužno odmah biti na istom nivou kao ChatGPT, ali da naporno radi na jačanju svog AI softvera. To znači da bi do prve polovine 2024. ova dva modela mogla jedan drugom da stanu na crtu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi