Arm podnosi IPO zahtev za izlazak na berzu SAD, cilja na 70 milijardi $ kapitala

Britanski dizajner čipova Arm podnosi IPO zahtev za izlazak na američku berzu, čime svoje akcije čini dostupnim trgovcima na malo i postaje javno vlasništvo

Arm podnosi IPO zahtev za izlazak na  berzu SAD, cilja na 70 milijardi $ kapitala

U cilju kapitalizacije od navodno preko 70 milijardi dolara, britanska kompanija Arm podnosi IPO zahtev, odnosno takozvanu inicijalnu javnu ponudu za izlazak na američku berzu, piše Financial Times. Tržišni analitičari u ovom slučaju očekuju jednu od najvećih ponuda za tehnološku kompaniju u istoriji.

Kompanija po izlasku na berzu odlučuje koliko akcija želi da ponudi, a investiciona banka predlaže početnu cenu akcije na osnovu predviđenje tražnje za njima.

Potez kompanije Arm dolazi nakon što je njen vlasnik, japanski konglomerat SoftBank Group kupio preostalih 25 posto vlasništva za 16 milijardi dolara, procenjujući joj kompletnu vrednost na 64 milijarde.

Odluka je donekle očekivana s obzirom na to da se nedavno pojavila informacija o tome da se Apple i Samsung spremaju da investiraju u Arm.

Ova kompanija prvobitno je trebalo da završi u rukama drugog dizajnera čipova, firme Nvidia, ali je taj ugovor propao prošle godine. SoftBank je naknadno objavio da Arm planira da prikupi osam milijardi dolara putem izlaska na njujoršku Nasdaq berzu, umesto na londonsku LSE na čijoj se primarnoj listi nalazila.

Bloomberg sugeriše da Arm želi da prikupi oko deset milijardi dolara, a ovo spada u još jedno nagađanje pošto broj zvaničnih akcija koji će biti u javnoj ponudi i dalje nije otkriven.

U zahtevu Arm navodi da „približno 70 posto svetske populacije koristi proizvode zasnovane na njenom dizajnu“, te da je prošle godine imala 49 posto udela na tržištu vrednom nešto više od 200 milijardi dolara.

Međutim, tržište pametnih telefona trenutno je u padu, što pritiska Arm da se okrene automobilskoj, AI i industriji cloud računarstva. Jedan od faktora rizika koje Arm navodi su „ekonomski i politički rizici“ u odnosu sa Kinom, koja je najveće svetsko tržište pametnih telefona. Prihodi od autorskih prava iz te azijske zemlje opali su 2022, a odnos se dodatno komplikuje zbog vlasništva nad firmom Arm China koja praktično radi polunezavisno.

S obzirom na to da je Arm ranije već bio na berzi, novi IPO zahtev deluje kao manje rizičan nego inače, ali će regulatori i bankarske institucije pomno pratiti dalji razvoj situacije kao test snage tržišta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi