ARM će navodno praviti svoj čip

Prema novim izveštajima, kompanija ARM je počela da radi na prototipu novog čipa pre oko šest meseci, jer žele da privuku nove kupce pred IPO

ARM će navodno praviti svoj čip

ARM po svemu sudeći pravi svoj čip. Prema izveštaju Financial Times, kompanije je zadužila novoformirani tim za “inženjering rešenja”, na čelu sa bivšim direktorom Qualcomm-a i dizajnerom Snapdragon čipa Kevorkom Kečičijanom, da napravi čip koji će pokazati sposobnost ARM-a. Britanska kompanija će kasnije ove godine imati svoj dugoočekivani IPO, pa sada deluje da novim projektom žele da privuku nove kupce.

FT izveštava da je kompanija počela da radi na prototipu pre oko šest meseci. Prema njihovim izvorima dizajn je “napredniji” od bilo kog čipa do sada. Činjenica da su brojni izvori izvan ARM-a govorili FT-u o čipu sugeriše da je prototip nešto poput javne tajne unutar industrije.

ARM se još uvek nije oglasio, ali prema FT-u, kompanija ne planira da proda ili licencira dizajn prototipa drugim kompanijama. Poslovni model kompanije je izgrađen oko licenciranja svoje arhitekture drugim firmama, više od 500 kompanija, uključujući Apple, MediaTek i Qualcomm, koriste komponente koje je dizajnirao ARM.

Postoje delovi tržišta gde bi ARM sa novim projektom mogao da prodre. Kod desktop računara, recimo, ARM komponente su retke van nedavnih Mac računara. Kako FT primećuje, kompanija je prošle nedelje upozorila investitore na rizik od “značajne koncentracije” za svoje poslovanje. Prošle godine, 20 najvažnijih kupaca činilo je 86 odsto njihovih prihoda. Dakle, diverzifikacija ima smisla.

Isto tako, projekat bi mogao da bude dobra stvar za potrošače. Novoformirani tim takođe radi na poboljšanju performansi bezbednosti, što će verovatno stići do uređaja koje svakodnevno koristimo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi