Apple i Samsung se spremaju da investiraju u Arm

Arm, kompanija u vlasništvu japanskog SoftBank-a planira da pusti svoje akcije u prodaju, a najviše su zainteresovani najveći kupci: Apple, Samsung i Nvidia

Apple i Samsung se spremaju da investiraju u Arm

Britanski dizajner čipova, kompanija Arm igra ključnu ulogu u tehnološkoj industriji. Oni su specijalizovani za licenciranje dizajna čipova kompanijama, omogućavajući tehnološkim gigantima da proizvode i prilagođavaju poluprovodnike u svojim fabrikama.

Neke od najvećih kupaca kompanije Arm su upravo oni koji planiraju najveće investicije: Apple, Samsung, Nvidia i Intel, koji svi koriste Arm arhitekturu u svojim čipovima.

Prema pisanju Nikkei Asia, Arm planira da svakoj od ovih kompanija proda nekoliko procenata akcija, kako bi pomogao u stabilizaciji cene istih. Arm je prošle godine najavio svoje planove za javno puštanje akcija u promet (IPO), nakon što je Nvidia ugovor o kupovini kompanije vredan 40 milijardi dolara propao zbog „značajnih regulatornih problema“. U intervjuu za Decoder prošlog septembra, izvršni direktor kompanije Arm Rene Haas rekao je da je doneo odluku da podnese zahtev za IPO pošto je kompanija „počela da se okreće ka drugim tržištima“, kao što je licenciranje dizajna čipova za proizvode cloud računarstva.

„Diverzifikovali smo naše poslovanje ne samo razvojem različitih proizvoda, već i rešavanjem kroz različite delove strategije poslovnog modela“, izjavio je Haas. „Znali smo da će naš posao biti u redu. Svi finansijski rezultati koje sada vidite, koji su sjajni i tim je uradio fantastičan posao, zaista potiču od posla koji je obavljen pre nekoliko godina.”

Ranije ove godine, Intel je najavio da će sarađivati sa kompanijom Arm na proizvodnji čipova na Intel 18A procesu. U međuvremenu, Qualcomm, NXP Semiconductors i drugi proizvođači čipova žele da izazovu Arm kroz razvoj sopstvene kompanije za razvoj rivalske RISC-V arhitekture.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. RingeRaja

    Ićiće akcije za lepu cifru 100%.
    Voleo bih samo da se u neko dogledno vreme RISC-V nametne kao kontrateža ARM-u, pošto mislim da su ipak ova dva koncepta u odnosu na x64 u prednosti.

  2. RomanoC

    Koliko god odluce pustiti dionica sve ce otici u roku keks koliko košta da košta, cijena je nebitna.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi