Qualcomm puca prve NPU metke u Intel: Snapdragon X Elite pobeđuje Intel Core Ultra

Laptop sa Arm Snapdragon X Elite čipom pobeđuje onaj sa Intel Core Ultra 7 procesorom i to se pokazao i do 10 puta bolji u testovima sa veštačkom inteligencijom

Qualcomm puca prve NPU metke u Intel: Snapdragon X Elite pobeđuje Intel Core Ultra

Qualcomm pravi prve NPU korake prestizanja u odnosu na Intel u najnovijem videu upoređivanja laptop računara sa sopstvenim i Intel proceosorom. Laptop sa, za sada neimenovanim Snapdragon X Elite modelom čipa, stiže sa „revolucionarnim NPU od 45 TOPS“ (tera operacija u sekundi) i nadmašuje laptop sa Intel Core Ultra 7 procesorom čak do deset puta u AI opterećenjima.

NPU testovi (neuronske procesorske jedinice) koje je sproveo Qualcomm uključivali su AI generisanje slika u Stable Diffusion i GIMP programima. Naravno, testovi su urađeni na ugrađenim procesorima, a ne u oblaku. Međutim, ne treba zaboraviti i da Intel ima „konja za trku”, a radi se o Arrow Lake i Lunar Lake serijama čipova koji čekaju svoje lansiranje.

Kratak test video počinje sa uporednim testovima stabilne difuzije. Naime, dok Snapdragon X Elite laptop završi generisanje slike prikazanog voća za neverovatnih 7,25 sekundi, Intel Core Ultra laptop isti zadatak završi za 22,26 sekundi.

U demonstraciji ovog testiranja, Qualcomm se pokazao kao fer igrač. Kao što se vidi na slici u nastavku teksta, dizajneri Snapdragon procesora su se postarali da v1.5 generatora slika radi u najefikasnijoj konfiguraciji za Intel čip, deleći obradu između Meteor Lake CPU, NPU i GPU-a po potrebi. Ipak, treba imati na umu i da je Qualcomm laptop imao posebnu korist od optimizovanog Stable Diffusion izdanja.

Za testiranje u softveru za obradu, manipulaciju i uređivanje slika, popularnom GIMP alatu (GNU Image Manipulation Program), Qualcomm je zadao laptop računarima da naprave neku AI generisanu sliku, a zadatak je bio obrada slike na kojoj se „lav kupa na popodnevnom suncu”.

Snapdragon X Elite laptop i ovde završava obradu „brzinom munje”, koristeći Qualcomm AI Stack, u odnosu na vreme koje je bilo potrebno da Intel sa dodatkom OpenVINO završi. Qualcomm tvrdi da demonstracija pokazuje da njegov 45 TOPS čip može da nadmaši x86 konkurenciju, generišući deset puta više slika u zadatom vremenskom okviru.

Verovatno nije iznenađenje što predstojeći Qualcomm čip ubedljivo trijumfuje u svim NPU testovima. Snapdragon X Elite ima 45 TOPS, zvanično reklamiranih za rešavanje AI radnih opterećenja, dok kompanija Intel kaže da Core Ultra serija procesora „isporučuje do 34 TOPS” u najboljem slučaju.

Međutim, Intel Core Ultra linija kodnog naziva Meteor Lake, bila je prva serija procesora kompanije sa integrisanim NPU-om. Sa sledećom generacijom Arrow Lake (za desktop računare) i Lunar Lake (za laptop računare) procesora, trebalo bi da vidimo još jače performanse. Na godišnjem sajmu računarske elektronike, CES u Las Vegasu mogli smo da čujemo da su ovi čipovi u završnoj fazi razvoja.

Interesantan dodatak ove priče je da Intel kaže da će njegovi CPU Arrow Lake i Lunar Lake utrostručiti AI performanse putem poboljšanja GPU i NPU arhitekture, te da će se pojaviti na tržištu tokom ove godine. Sve u svemu, izgleda da će ARM arhitektura čipova ubuduće ostvariti još veći uticaj na tržište mobilnih čipova, pre svega zahvaljujući efikasnosti u smanjenju potrošnje energije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. lepi kokan

    Какав је у супер Пи?

  2. RingeRaja

    Negde sam napisao, dugoročno, x86 će na kraju izgubiti trku sa ARM-om.

  3. d0minat0r

    Bilo je pitanje vremena i sto se mene tice

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi