PC tržište na putu oporavka, dobija svežu krv u vidu Intel Core Ultra procesora

Tako bar tvrdi kompanija Intel koja predviđa oporavak PC tržišta uporedo sa izlaskom svog novog Meteor Lake procesora koji će po prvi put pojaviti pod robnom markom Core Ultra

PC tržište na putu oporavka, dobija svežu krv u vidu Intel Core Ultra procesora

Intel je objavio svoj najnoviji tromesečni finansijski izveštaj u kome tvrdi da je ostvario prihod od 12.9 milijardi američkih dolara, od čega je čista dobit u iznosu od 1.9 milijardi US$. Time je premašio prvobitna očekivanja i gubitke praktično pretvorio u profit. Sve to je dovelo do skoka vrednosti akcija za 7%. Lepi podaci za Intel ali i sve one koji žive i prate PC tržište, obzirom da se najavljuju bolja vremena za čitavu branšu u drugoj polovini ove godine, za kada je zakazan i izlazak nove generacije Intel procesora pod kodnim imenom Meteor Lake. Biće to prva serija procesora kompanije iz Santa Klare pod novim brendom – Core Ultra.

Na osnovu svega moglo bi se reći da se najgori dani po Intel poslovanje bliže kraju, što se posebno odnosi na PC biznis. Pre toga, zbog pada tražnje, odeljenje koje se bavi PC klijent poslovima (CCG) se duže vremena suočavalo sa problemom velikih zaliha koji je pravio ogroman pritisak na poslovanje ove divizije. Sada je situacija drugačija.

PC tržište na putu oporavka do kraja 2023.

Intel je prilikom javnog saopštenja o finansijskim rezultatima poslovanja u proteklom periodu, izjavio da je u proteklom periodu blisko sarađivao sa svojim klijentima kako bi zajedno bolje upravljali  CPU zalihama na zdravom nivou. Sve to se na kraju pokazalo kao dobro i odrazilo na kreiranje profita  kompanije u zadnjem kvartalu.

Zahvaljujući tome, ukupni prihodi CCG divizije u drugom kvartalu iznosili su 6,8 milijardi USD, što je povećanje od 18% u odnosu na prethodni kvartal u ovoj godini i rezultirao je operativnim profitom u iznosu od milijardu USD, a što je za 500 miliona USD više nego u prethodnom kvartalu.

Izvršni direktor Intela ponovio je njihov optimizam u vezi sa dugoročnim ciljevima PC tržišta i potvrdio da će novi procesor Meteor Lake biti pušten u prodaju tokom druge polovine tekuće godine. Biće to početak nove metodologije označavanja procesora i ujedno  Core Ultra procesor prve generacije, prenosi mydrivers.com.

Meteor Lake će označiti početak omasovljenja proizvoda na bazi Intel 4 procesa, a koristiće unapređenu Foveros 3D tehnologiju pakovanja tranzistora. Ova generacija procesora je ujedno prvi Intelov masovno proizveden čip u EUV procesu, koji pruža moćnije performanse i bolju energetsku efikasnost istovremeno.

Što se tiče arhitekture, Meteor Lake neće samo doneti novu generaciju CPU mikroarhitekture i Xe grafičkog jezgra, već će takođe biti opremljen namenskom AI jedinicom – AI Boost.

Intel je istakao da će kroz AI Boost jedinicu, integrisani vizuelni računarski modul neuronske mreže (VPU) obezbediti podršku za namenske proračune sa malom potrošnjom energije i tako obavljati manje zahtevne AI procese.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi