Prve specifikacije Intel Core 14. generacije – veće frekvencije i potrošnja

Preliminarne specifikacije Intel Core 14. generacije procesora: Core i9-14900K, Core i7 147000K i Core i5 14600K su polako počele da izviruju na svetlo dana

Prve specifikacije Intel Core 14. generacije – veće frekvencije i potrošnja

Intel Core 14. generacije ili poznatiji pod radnim nazivom Raptor Lake-S „Refresh“ i nije baš neka nepoznanica bar kad su u pitanju glavne karakteristike ove linije procesora, s obzirom na to da se radi o blago ispoliranoj i osveženoj verziji postojeće linije Intel Core modela 13. generacije.

Arhitektura je slična tj. praktično ista sa „običnim“ Raptor Lake-S modelima postojeće generacije. Nekoliko ključnih unapređenja je oličeno u optimizaciji koja se tiče postizanja većih vrednosti radne frekvencije. Sve to do sada je manje, više bilo najavljeno direktno od strane kompanije Intel, a ovih dana je Benchlife došao do preliminarnih specifikacija nekih od očekivano najpopularnijih modela procesora koji po pravilu privlače najviše pažnje od strane korisnika desktop PC računara.

Najmoćniji Intel Core 14. generacije i9-14900K

U pitanju je naravno najjači model u liniji „osveženih“ Core procesora 14. generacije koji će raspolagati sa 24 fizička jezgara od čega ona brza, visokih performansi broje 8, a preostalih 16 su štedljiva, energetski efikasna jezgra. Ovako konfigurisan, moći će da izvršava 32 niza instrukcija istovremeno. Procesor na raspolaganju ima 36 MB Smart Cache memorije za keširanje podataka i dva energetska nivoa potrošnje, standardni od 125 W i veći u modu maksimalnih performansi kada troši 253 W električne energije.

Početna radna frekvencija kreće od 3,2 GHz i uz pomoć Thermal Velocity Boost 3 funkcije se penje do 6 GHz. Prema nekim ranijim najavama se očekuje da će u verziji procesora 14. generacije frekvencija preći magičnu brojku od 6 GHz i svoj maksimum zaustaviti na vrednosti od 6,2 GHz, ali za sada to nije zvanično potvrđeno, mada je veća verovatnoća da će ova mogućnost biti vezana za njegovu bolju pod varijantu sa sufiksom „KS“ u oznaci modela. U svakom slučaju, ovaj skok u frekvenciji od 200 MHz će biti jedna od razlika koju će doneti „osvežena“ verzija najjačeg Raptor Lake-S Refresh modela u odnosu na one prethodne iz iste kategorije (Core i9-13900K i  Core i9-13900KS).

Intel Core i7-14700K

U pitanju je model vrlo cenjen od strane gejmera koji predstavlja razumniju verziju najjačeg izdanja Intel Core procesora sa konfiguracijom od 8 brzih i 12 štedljivih jezgara koja izvršavaju ukupno 28 „tredova“, a što je veoma pristojna kombinacija resursa za postizanje performansi u dobro optimizovanim aplikacijama koje se oslanjaju na mogućnosti više-jezgarnih CPU modela. Za keširanje služi 33 MB memorije što je povećanje od 3 MB u odnosu na prethodni model iz ovog ranga, dok raspon frekvencija kreće od 3,4 – 5,6 GHz. To je takođe 200 MHz više u odnosu na 13700K prethodnika.

Intel Core i5-14600K

Na kraju, tu je i mnogima najzanimljiviji „šestojezgarac“ sa 6 brzih i 8 efikasnih jezgara sposoban da izvršava 20 nizova instrukcija istovremeno. Na žalost nisu se obistinile preliminarne želje da podese konfiguraciju od 8P+8E jezgara jer bi to bio idealno jeftin i moćan gejming procesor, pošto igre mahom koriste jezgra visokih performansi.

Dakle, ova klasa ostaje nepromenjena u odnosu na 13600K prethodnika u pogledu broja i snage raspoloživih jezgara. Količina memorije za keširanje i potrošnja su nepromenjeni, dok je u isto vreme boost frekvencija porasla za 200 MHz i sada se penje do maksimuma od 5,3 GHz, obezbeđujući 5% bolje performanse u odnosu na 13600K prethodnika.

Ukratko

Nakratko želimo samo da rekapituliramo i brzo prođemo kroz glavne karakteristike i mogućnosti Intel Raptor Lake-S Refresh serije centralnih procesora:

  • Identična arhitektura brzih i štedljivih jezgara kao na 13. generaciji (Raptor Cove P-jezgra+ Gracemont E-jezgra)
  • Identičan proizvodni proces kao i na Raptor Lake modelima 13. generacije (Intel 7 tj. 10nm++)
  • Veća radna frekvencija za 200 MHz
  • Podrška za rad sa bržim DDR5 memorijskim modulima
  • Veća potrošnja koja se u nekim slučajevima penje i do 300 W (mada ako ćemo iskreno i prethodnik je znao u OC režimu da “povuče” 350 W)
  • Kompatibilnost sa postojećom generacijom LGA 1700 matičnih ploča na bazi Intel 600 i 700 serije čipseta uz obavezno ažuriranje BIOS-a

Lista preliminarnih Intel Core modela procesora 14. generacije, a kako prenosi sajt wccftech, izgleda ovako:

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi