Intel Raptor Lake Refresh serija procesora stiže krajem godine

Od oktobra ove godine, trebalo bi da izađe prva Intel Raptor Lake Refresh serija procesora kao deo predstojeće Core 14. generacije, pišu kineski insajderi

Intel Raptor Lake Refresh serija procesora stiže krajem godine

Dok se nestrpljivo očekuje izlazak Meteor Lake serije procesora za laptopove, sa kineskih društvenih mreža stižu informacije da će Intel u oktobru za desktop računare objaviti Raptor Lake Refresh seriju procesora. Prema nezvaničnim informacijama, kompanija tako od kraja ove godine planira tri porodice proizvoda u obliku Raptor Lake-S Refresh, Arrow Lake-S i Sapphire Rapids Xeon W Refresh procesora.

Raptor Lake Refresh serija bi trebalo da bude deo Core 14. generacije, i verovatno će sadržati staru nomenklaturu obeležavanja proizvoda, jer se nova, kako je prošle nedelje najavljeno, očekuje počevši od izlaska Meteor Lake generacije.

Novi Raptor Lake-S Refresh procesori će imati brži takt, bolju podršku za memoriju veće frekvencije, ali ujedno će trošiti i više energije, a u prodaji bi trebalo da budu već od oktobra. Kako piše KitGuru, to će se odnositi na K-čipove, dok će za SKU jedinice bez K oznake biti dostupni od novembra ili decembra.

Refresh serija će navodno biti kompatibilna sa svim Intel 600 i 700 matičnim pločama, što znači da će se time produžiti životni vek LGA1700 platforme za još najmanje godinu dana.

Osim Raptor Lake Refresh stižu i dodatna proširenja

S druge strane, paralelno se očekuje i izlazak Sapphire Rapids Refresh za Xeon W2500/W3500 seriju, ali ona bi trebalo da izađe početkom 2024. godine. I za ove procesore bi trebalo da važi ista kompatibilnost sa matičnim pločama, koje će služiti kao zamena za platformu W790.

Procurele informacije ukazuju i da bi Intel Arrow Lake-S procesori trebalo da označe veliku tranziciju u pogledu arhitekture koja će navodno imati najnoviji P-Core i E-Core dizajn jezgara, ali se oni očekuju tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Biće navodno zasnovani na TSMC 3 nm procesu proizvodnje, ali i dalje se ne zna da li će se to odnositi na kompletan čip ili samo za njegov jedan deo, s obzirom na to da Arrow Lake CPU jezgra koriste arhitekturu sa više čipova.

Ipak, kompanija Intel i dalje nije potvrdila nijednu od ovih informacija, niti je zvanično saopštila datume objavljivanja Refresh serija. S obzirom na to da je Meteor Lake-S serija za desktop računare otkazana, svakako ne bi trebalo da očekujemo bitnija ažuriranja dok ne izađe Arrow Lake-S serija čipova.

U međuvremenu, Intel je zvanično objavio da izbacuje slovo “i” iz naziva procesora, a uvodi Intel, Intel Core i Intel Core Ultra nomenklaturu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi