Intel otkazao Meteor Lake 6P+8E za desktop PC

Intel je izgleda izbacio iz plana za proizvodnju 14. generaciju Core procesora sa 6 brzih i 8 energetski efikasnih jezgara. Šteta.

Intel otkazao Meteor Lake 6P+8E za desktop PC

Intel jenajverovatnije otkazao Meteor Lake model procesor sa vrlo zanimljivom konfiguracijom od 6P+8E jezgara, sledeće generacije za desktop računare. Ako je verovati slajdu iz Intelovog plana koji je objavio insajder @OneRaichu, izvesno je da će se to i desiti.

Ukoliko se ove informacije obistine, kompanija više ne planira da nudi 6P + 8E konfiguraciju svojih Meteor Lake-S centralnih procesora za desktop računare. Šteta jer je u pitanju model procesora koji svojom pristupačnom cenom i dobrim karaktertistikama predstavlja najbolju kupovinu za većinu srednje zahtevnih i onih malo zahtevnijih korinsika.

To smo već utvrdili na primeru Intel Core i5 13500 modela iz postojeće 13. generacije Raptor Lake-S modela. Ipak, pošto je u pitanju glasina, informaciju bi trebalo prihvatiti sa dozom rezerve jer se stvari uvek mogu promeniti u hodu.

Navodni slajd, koji je uveliko obrađen i izmenjen, navodno predstavlja Intelove planove za jednostavnije radne stanice, desktop, vrhunske laptopove za igre, “mainstream” laptopove i jeftine notebook računare, od 18. nedelje 2023. (početak maja), pa sve do 2026. godine.

Intel bez Core i5 13500 naslednika u Meteor Lake-S verziji

Deo koji nije izmenjen navodno kaže da Intel namerava da potpuno „prekine proizvodnju“ Meteor Lake-S 6P + 8E modela, što se direktno odnosi na model za desktop računare sa procesorskim ležištem, prenosi tomshardware.

Poslednjih godina Intel je ponudio procesore sa šest jezgara visokih performansi i osam energetski efikasnih jezgara za vrhunske notebook računare, ali i pojedine za desktop računare poput Core i5 13500 modela. Doduše, teže su se mogli nabaviti na tržištu, ali su u poslednjoj  generaciji ipak postojali i pokazali veoma dobar donos performansi za cenu po kojoj su se prodavali.

Intel Meteor Lake ili 14. generacija Core procesora bi trebalo da bude lansirana negde u drugoj polovini 2023. godine. Biće to prvi Intel procesor koji će koristiti čiplet dizajn za desktop računare, a pokretaće ga Redvood Cove visokih performansi i energetski efikasna Crestmont CPU jezgra.

CPU modeli za desktop i laptop računare će imati različite konfiguracije i koristiće malo drugačije primerke silicijuma, tako da možda otkazivanje nekih modela za desktop računare zasnovanih na silicijumu za laptop računare i ima smisla jer ovo smanjuje testiranje koje Intel treba da obavi kako bi osigurao da ovi procesori dobro rade u desktop okruženju.

Iako je OneRaichu prilično pouzdan izvor do sada zbog svoje bliskosti sa proizvođačima hardvera i nema tendenciju da objavljuje lažne podatke, on naravno nije zvanični izvor Intelovih informacija. Štaviše, imajte na umu da se planovi menjaju “u letu”, pa se Intel možda još jednom predomisli i vratiti ovaj proizvod u svoje planove, a što mu svakako ne bi bilo prvi put.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi