Sklapamo gejming PC 2023 u Intel verziji

Sklapamo gejming PC 2023 u Intel verziji

Uhvatili smo se u koštac izazova pronalaska idealne konfiguracije za gejming PC u aktuelnoj verziji Intel procesorske platforme i odgovarajučeg čipseta za 2023.

  Sadržaj
   Sklapamo gejming PC 2023 u Intel verziji

   Pozitivne ocene

   • Vrlo sposoban Core i5 13500 procesor
   • Odlična MSI B760M Mortar Wi-Fi ploča
   • USB 3.2 2×2 20 Gbps
   • Wi-Fi 6E + 2.5 Gbps LAN
   • 8-kanalni zvuk preko USB konekcije
   • DDR5 RAM platforma 

   Negativne ocene

   • GeForce RTX 3060 12G je već prevaziđena za ovu klasu računara

   Večita tema interesovanja ljubitelja igranja na PC računarima je idealno jaka gejming PC konfiguracija umerene cene. Možda i najteži zadatak kojim smo se poslednji put bavili pre dve godine. U međuvremenu se dosta toga promenilo…

   Dugo se nismo bavili temom “mejnstrim” gejming PC konfiguracije. U pitanju je zapravo klasa računara sposobnih za rad i igranje sa okvirnom cenom od oko 1000-1500€. Dve godine je prošlo prilično brzo, a u međuvremenu su izašle savremenije procesorske platforme, pa je pravo vreme da presečemo stanje i vidimo koliko sposoban računar možemo sklopiti za navedenu sumu novca.

   Za razliku od prošlog puta kada smo to radili, komponente su značajnije poskupele što u velikoj meri otežava našu nameru da sklopimo i prikažemo konfiguraciju moćniju od njenog prethodnika. Uglavnom, računajte na nekih 20-30% veću investiciju kada je u pitanju gejming računar ove klase.

   Ovog puta na test smo dobili najnoviju Intel “mejnstrim2 platformu koja se bazira na Core i5-13500 centralnom procesoru i MSI Mortar B760M Wi-Fi matičnoj ploči na bazi Intel B760 čipseta. Core i5 u verziji Raptor Lake procesora, nasleđuje vrlo popularnu seriju 12. generacije Alder Lake prethodnika, oličenog pre svega u Core i5 12400 modelu.

   Gejming PC 2023 – noviteti u vidu ploče, memorije i procesora

   Za razliku od prethodnika, nova serija Raptor Lake procesora, dakle oni koji nose oznaku Core i5 su dobili pored jezgara visokih performansi i ona energetski štedljiva. Alder Lake modeli tj Core i5 12. generacije ih nije imao. Osim toga, primetićete da smo koristili novi Core i5 13500 model, koji se još uvek teško pronalazi na tržištu.

   Razlikuje se od Core i5-13400 modela po tome što ima duplo više “E-jezgara” tj 8 umesto četiri na slabije rangiranom modelu. To znači da sa 6P+8E konfiguracijom, izvršava 20 instrukcijskih nizova istovremeno što ga čini vrlo produktivnim u oblasti rada sa aplikativnim softverom. Jednom rečju, pravi kandidat titule isplativosti CPU rešenja za rad i igranje.

   Brza jezgra rade u intervalu od 2.5-4.8 GHz, dok energetski efikasna operišu u opsegu od 1.8–3.5 GHz. Zapravo visina frekvencije je određena maksimalno dozvoljenom vrednošću potrošnje. Prosečno, ona je po Intelu definisana TDP faktorom od 65 W. Međutim, procesoru je dozvoljeno da se razigra u slučaju prisustva boljeg sistema hlađenja i aktivira Power Limit 2, čiji je maksimum potrošnje podešen na 154 W.

   Procesor podržava 128 GB RAM-a bilo da se radi od DDR5 ili DDR4 varijanti matične ploče. Ima ugrađeno Intel UHD 770 grafičko jezgro dovoljno za osnovnu upotrebu računara, kao što su pregled web sadržaja, gledanje filmova rad u kancelarijskim aplikacijama i sličnim oblastima rada koje opisujemo kao grafički nezahtevne.

   Dobra ploča zlata vredi

   Ploča sa kojom smo uparili ovaj procesor korisiti novu seriju Intel B760 čipseta. Ovo je zapravo ploča koja svojim mogućnostima ispunjava sve potrebe u pogledu opcija i naprednih mogućnosti, profila korisnika u ovoj cenovnoj klasi.

   Dakle, ispod ovog modela se iskreno ne bi spuštali, jer to znači određene kompromise, a to svakako nije prihvatljivo za sve one koji odvajaju 1K i više evra za ovakav tip računara. Ploča je istovremeno dovoljno dobra i sposobna za neki budući “apgrejd” u smislu podrške jačih procesora, ali i prisustva podrške za PCIe 5.0 modele budućih grafičkih karti.

   U najnovijoj verziji Mortar B760M Wi-Fi podržava rad sa DDR5 modulima na 7000 MHz i većoj efektivnoj frekvenciji. Ima dva M.2 konektora za brze SSD uređaje od kojih je prvi pod kontrolom System Agent kontrolera u procesoru i podržava isključivo NVMe modele SSD uređaja, dok je drugi pod kontrolom čipseta i radi sa PCIe i SATA M.2 SSD modelima.

   Brze USB konekcije i odličan par mrežnih kontrolera

   Ovaj MAG Mortar B760M Wi-Fi je zanimljiv i zbog dobre ponude konekcije jer pored 4x USB 2.0 konekcije na ATX panelu podržava 3x brza USB-A 3.2 Gen 2 porta koji su takođe locirani na ATX panelu, a dodatno tu su još jedan ultra brzi USB-C 3.2 Gen 2×2, znači onaj sa transferom od 20 Gbps kao i jedan midboard USB-C 3.2 Gen 2 za brzu vezu sa prednje strane kućišta. Upravo ti detalji nam govore koliko je ova ploča dobro osmišljena i opremljena.

   To nije sve, jer tu je i 2.5Gbps LAN konekcija za gejmere, kao i opcija brze bežične Wi-Fi 6E konekcije sa dodatnim opsegom frekvencija u spektru od 160 MHz za povezivanje na talasnoj dužini od 6 GHz. Dodajte ovoj listi Realtek audio codec koji isporučuje 7.1 kanalni zvuk preko USB interfejsa, brojno prisustvo konektora za ventilatore i RGB Mystic Light kontrolu efekata i na kraju dodatne USB midbard konektore. Jednom rečju, ploča kod koje je sve na svom mestu i sigurno nećete pogrešiti sa njenim izborom.

   DDR5 konačno postaje “mejnstrim”

   Zbog ploče koja podržava DDR5 memorijski standard smo koristili odgovarajuće DDR5-6800 single rank module. Možete proći jeftinije sa onima manjeg kapaciteta i sporijih performansi ali znajte da tada žrtvujete i do 20% lošije performanse u aplikacijama kao što su Adobe Premiere Pro ili Photoshop.

   Da bi izvukli što bolje performanse iz procesora imate dva rešenja. Ukoliko želite da prođete jeftinije, na raspolaganju vam je Intel Box kuler, atraktivan u novom izdanju ali ipak ograničenih performansi. Mi smo se ovog puta opredelili za MSI MAG Coreliquid 240R V2 AiO sistem vodenog hlađenja, koji kao da je projektovan po meri karakteristika našeg današnjeg procesora.

   Ovaj AiO sistem je karakterističan po 240 mm radijatoru i činjenici da je pumpa premeštena iz glave u telo radijatora kako bi se umanjila buka stvorena zvučnom rezonancom ležaja trofaznog motora. Glavni razlog pored buke ježelja da se produži radni vek pumpi i motoru jer je dislociran sa pozicije gde se intezivno generiše toplotna energija u hladniji deo radijatora. Uz sve to poseduje aRGB ventilatore i LED ukras na rashladnoj glavi čija se pozicija usput može rotirati.

   Za čuvanje podataka odabrali smo jedan prisupačno brz M.2 PCIe x4 SSD sa transferom od 3500 MB/s prilikom čitanja i upisa podataka, Konkretno, radi se o Lexar NM620 modelu kapaciteta 1 TB koji koristi PCIe 3.0 specifikacije, ali je dovoljno brz da odgovori na potrebe ciljane grupe korinsika. Pri tome, ima više nego atraktivnu cenu kojom se uklapa u projektovani budžet za ovaj tip računara.

   Dve godine star RTX 3060 GPU pokazuje znake zamora

   Na redu je grafička karta i obzirom na novčanu granicu bili smo primorani da ugradimo GeForce RTX 3060 sa 12 GB memorije. U pitanju je MSI Ventus model sa dva ventilatora.

   Na žalost, ovo je jedina komponenta koja nije promenjena u odnosu na računar od pre dve godine, a što je možda i najveći problem za jedan računar koji figurira kao gejming konfiguracija. Nisamo zadovoljni pre svega zbog visoke cene koju neopravdano drži ovaj model na našem tržištu.

   Imate alternativu u vidu nezanatno bržih i jeftinijih Intel Arc 750/770 modela pod uslovom da ih pronađete po povoljnijoj ceni ili Radeon RX 6650 modela. Tek, hteli smo da ovom prilikom demonstriramo Intel-Nvidia mogućnosti koje mnogi korisnici doživljavaju kao referencu performansi u ovoj klasi.

   Ne škrtarite na dobrom kućištu i napajanju

   Još jedna dilema jesu kvalitet kućišta i napajanja. Na kraju se sve svodi na sumu novca koji planirate da potrošite. Svakako treba voditi računa o kvalitetnom izvoru napajanja i kućištu koje ima dobru organizaciju unutrašnjosti, opremu i pri tome je dobro provetreno. Ako još ima atraktivne detalje, pun je pogodak za gejmersku PC stanicu.

   Ovog puta smo izabrali NZXT H5 Elite sa velikim staklenim panelima i atraktivnim aRGB HUE ventilatorima. Poseban specijalitet pored odlične izrade i dobro projektovanog prostora centralne ćelije je ugrađeni adresibilni RGB kontroler. Detalj koji zaslužuje pohvalu je specifična pozicija ventilatora koji forsirano hladi prostor grafičke karte. Od koristi je i idealno se uklapa sa pločom, ugrađeni USB-C port sa prednje strane. Uz sve to, kućište ima odlične performanse i izgleda veoma atraktivno.

   Uz jedan ovakav “gejming rig”, ide dobra mehanička tastatura i lagani miš za igre brzog tempa. Kako MSI gaming uređaji imaju specifičan vizuelni stil, neki od korisnika će sigurno poželeti da im sve na stolu bude u znaku zmaja. Imali smo prilike da uz računar probamo MSI GM31 gaming miš koji pored dopadljivog izgleda nudi i vrlo ozbiljne gaming performanse. Tu je odlični Pixart PMW-3360 optički senzor od 12.000 DPI, zatim izuzetno lagano telo miša od svega 58 grama i veoma mekani kabl. Dakle, sve je u funkciji što bolje preciznosti i bržih reakcija. Pravi alat za esports.

   Gejming PC 2023 – performanse

   CPUIntel Core i5-13500
   MBMSI MAG B760M Mortar Wi-Fi
   CoolerMSI MAG Coreliquid 240R V2
   RAM2x 16 GB DDR5-6800 G.Skill Trident NEO Z5
   GPUMSI RTX 3060 Ventus 2x OC 12G
   SSD1 TB M.2 PCIe x4 Gen3 Lexar NM620
   PSUNZXT C650 80Plus Gold 650W
   CaseNZXT H5 Elite
   OSWindows 11 2H22
   Specifikacije sistema

   Performanse u aplikacijama:

   Najprijatnije iznenađenje u novoj mejnstrim gejming PC platformi za 2023. godinu je svakako Intel Core i5 13500 sa B760 pločom i odgovarajućom memorijom. Performanse su zaista odlične što pokazuju aplikacije i rezultati u poređenju sa prethodnim generacijama sličnih sistema.

   Procesor sa AIO hlađenjem i potrošnjom u “Performance” radnom režimu je savršeno pogođen u smislu 14 raspoloživih jezgara i odnosu brzih i efikasnih jezgara, a sve to upakovano u okvir potrošnje od 150 W. Pod punim opterećenjem tokom renderinga u Blenderu ili Cinema 4D aplikaciji, P-jezgra rade na 4.5 GHz, a pomoćna E-jezgra dostižu nivo frekvencije od 3.5 GHz. Dakle, maksimum specifikacija koje je predvideo proizvođač. Sve to uz optimalan nivo radne temeprature od 70-76 stepeni Celzijusa za P-jezgra tj čitav procesor i 56-58 stepeni za E-jezgra.

   To mu omogućuje da postigne duplo, tačnije rečeno 219% bolje performanse u odnosu na Core 5 11500 + RTX 3060 kombinaciju. Razlog za tako veliku razliku su 8 dodatnih E-jezgara, plus dodatno pobljšana arhitektura P-jezgara Raptor Lake generacije i ne ispuštajte iz vida svakako važnu optimizaciju Adobe “endžina” koji je dobio podršku za hibridnu arhitekturu Intel LGA 1700 procesora.

   Sve to zajedno rezultira zaista sjajnim performansama u delu testova sa ovim aplikacijama. U rendering delu testova beleži takođe, duplo kraća vremena tako da je ovaj procesor trenutno najbolji izbor za rad i igranje. Razliku od nekih 20-40 evra u odnosu na 13400 model se svakako isplati uložiti.

   Gejming performanse:

   U igrama se slično ponaša, pri čemu vam skrećemo pažnju da obavezno isključite E-jezgra kako bi ostavili više prostora za ubrzanje P-jezgara. Za tako nešto postoji i opcija u BIOS-u ploče pomoću Insert tastera kako bi u letu deaktivirali E-jezgra kada vam nisu potrebna.

   Uglavnom, procesor tokom gejming scenarija drži prosek od 4.5-4.7 GHz uz temperaturu od jedva nešto preko 50 stepeni Celzijusa i potrošnju sa prosekom od 65 W sa tek povremenim skokovima od maksimalnih 80 W. Ploča i njena VRM sekcija sve to prate sa temperaturom tranzistora od 39 stepeni i čipseta 45 stepeni, a ventilatori se vrte na 1100-1200 obrtaja. Dakle, sve ovo vam navodimo da bi videli kako je sistem potpuno relaksiran i bešuman u radu, čak i prilikom maksimalnog angažovanja resursa.

   Overkloking nije moguć osim u ovom delu kada je aktivan PL2 od 150 W. Intel je dodatno ograničio Raptor Lake generaciju i ne dozvolja OC putem podizanja BaseCLK magistrale .

   Što se tiče performansi u igrama one su određene pre svega mogućnostima grafičke karte koja je stara već dve godine i to govori samo po sebi da je ona zapravo glavni “bottleneck” u ovom sistemu. I pored toga u nekih 20% testirnaih naslova, mahom onih koji više koriste CPU je postignut određeni napredak u performansama. Između 5-10% što iskreno nije nešto posebno, pa svakako treba razmotriti kalkulaciju i izbor bolje grafičke karte.

   Gaming PC 2023 može biti odličan uz izbor prave grafičke karte

   Dakle, performanse jednog mejnstrim računara nisu bile nikada bolje kao u primeru ove naše verzije i predloga verzije gejmer PC računara za proleće 2023. godine. Intel je napravio odličnu platformu i samo mu treba podariti dobru grafičku kartu. U pitanju je vrlo, vrlo dobar i brz računar za učenje, ozbiljan rad u zahtevnim aplikacijama i svakako gejming.

   Videćete da su realne razlike u odnosu na skuplje Core i7 pa čak i Core i9 modele, svedene na realno malu razliku koju će osetiti tek mali procenat najzahtevnijih korisnika. To je ujedno ona prava vrednost ove konfiguracije, jer dobijate zaista puno performansi za razuman novac.

   Ovakva jedan računar je pre svega spreman za 1080p gejming na 144 Hz monitorima ali i QHD gejming u rasponu od 60-80 fps-a. Iskreno, nije za Ray Tracing igranje ali možete probati. Dodatno ubrzava upotrebom DLSS 2 skaliranjem ili Nvidia Image Scaling tehnologijom, pa možete malo da eksperimentišete optimizacijom performansi.

   Izbor grafičke karte pravi ključnu razliku

   Svakako razmotrite bolju i malo skuplju grafičku kartu kojom bi ovaj sistem prešao na granicu preporuke za 1440p gejming i naravno Full HD iskustvo sa još većim fps-om i monitorima sa visokim vrednostima osvežavanja i savršenim osećajem u esport igrama.

   Računar kao ovaj naš košta oko 1400-1450 €. Moguće je proći sa jeftinijim kućištem, nekim napajanjem od 550W kao što je Raidmax. Zatim, jeftinijom pločom, box kulerom, sporijom memorijom manjeg kapaciteta i tako se spustiti na 1100€. Međutim, po cenu nekih bitnih finesa i funkcija kojih se mi ne bismo tako lako odrekli ako već kupujemo računar za sledećih 5 godina.

   Uglavnom, dali smo vam recept za jedan odličan računar. Nemojte se žaliti na okvir cene jer dajte malo tog trgovačkog duha i verujemo da ćete pronaći čak i bolje komponente po sličnoj ceni. One koje će vam omogućiti da napravite jedan ovako dobar i atraktivan računar sa kojim će vam srce biti puno, svaki put kada sednete pored njega, upalite ga i počnete da radite.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi