Intel NUC 13 Pro Desk Edition – Raptor Lake u džepnom izdanju

Intel NUC 13 Pro Desk Edition – Raptor Lake u džepnom izdanju

Intel NUC 13 Pro Desk Edition je najnovije i ujedno poslednje izdanje Intelove serije mini PC računara. Najaktuelnije specifikacije i kompletan spisak opcija ovog džepnog izdanja predstavljaju pravu portabl alternativu klasičnom desktop PC računaru

  Sadržaj
   Intel NUC 13 Pro Desk Edition – Raptor Lake u džepnom izdanju

   Pozitivne ocene

   • 4×4 inča, izrazito kompaktne dimenzije
   • Kvalitet izrade i detalja
   • Raspoloživost konekcija USB 3.2 Gen 2, Thunderbolt 4, itd
   • Mogućnost nadogradnje RAM iSSD podsistema
   • Atraktivan izgled
   • Odlično ponašanje u radu
   • Mala potrošnja
   • Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3

   Negativne ocene

   • U pakovanju izostao VESA nosač za monitor

   Neverovatan mali računar kao prava mini alternativa klasičnom desktop PC računaru. Komforan i svestran u radu poput velikog desktopa, a ipak neprimetno malih dimenzija na vašem radnom stolu i skoro bešuman u radu. Računar koji mnogi nisu ni primetili da postoji, nesvesni koliko toga može da uradi i to na bolji način od mnogih laptop i klasičnih desktop računara. Samo možemo setno da uzdahnemo i konstatujemo – nedostajaćeš nam

   Nismo ga dugo imali na testu. Još od modela na bazi 10. generacije Intel Core mobilnih procesora. Oni koji prate Benchmark kanal znaju koliko volimo mini PC koncept računara, a koji prema našem mišljenju ni izbliza ne dobija pažnju koju zaslužuje. Opaska koja je sve očiglednija sa izlaskom svake novije generacije ovog uređaja, a što se posebno odnosi na najnoviji Intel NUC 13 Pro Desk Edition koji vam danas predstavljamo.

   Mnogi se verovatno pitaju čemu ovaj prilog kada je i sam Intel ne tako davno najavio da se povlači iz posla sa NUC računarima i da će taj deo tržišta preuzeti njegovi partneri.

   Međutim, neće se to tako brzo desiti jer to je proces, a ne odluka sa trenutnim implikacijama. Raspitujući se o tome kod ovlašćenih distributera smo dobili odgovr da najmanje još godinu dana će NUC biti u njihovoj ponudi. Obzirom koliko je to dug period u oblasti IT-a, možda se neko u Intelu predomisli.

   Intel NUC 13 Pro – kolekcionarski primerak jedne zrele tehnologije

   Mini PC uređaji sigurno neće nestati. Možda niste upoznati sa činjenicom da se postojeći Intel NUC računari proizvode u pogonima jedne velike firme koja je itekako dobro poznata na tržištu mini računara – Simply NUC.

   Činjenica koja nam daje nadu da i posle odluke kompanije Intel, svakako ćemo imati prilike da i dalje nabavimo ove zanimljive i nadasve korisne računare u mini dimenzijama. Možda ćemo još teže dolaziti do njih, ali svakako će postojati mogućnost.

   Diskutujući malo i pričajući sa poznanicima i prijateljima zbog čega mnogi od njih i ne razmišljaju o jednom NUC koncept računaru, kada znamo da većina njih obavlja posao u kome bi jedan ovako koncipirani računar još bolje podmirio njihove potrebe za radom na računaru od recimo klasičnog laptop modela, mnogi od njih u prvi mah ostaju zbunjeni. Mnogi ne znaju, neki su nešto načuli, a većina ih se nije udostojila ni malo da se udubi u ovu temu. Pa šta će nam to kad laptop ima ekran. Da, ali koliki, pri tome 80% korisnika ni ne iznosi laptop iz kuće.

   I tu dolazimo do onog krucijalnog, ali vrlo jednostavnog pitanja. Kome je uopšte namenjen jedan ovakav računar kao što je NUC 13 Pro model? Pre svega premijum SOHO korisnicima, dakle svima koji imaju neku vrstu kućne firme ili obavljaju većinom kancelarijski tipa posla.

   Portabl PC velike upotrebne vrednosti

   Intel NUC 13 Pro Desk Edition je dizajniran sa idejom da služi kao jedan nenametljiv i u prostoru skoro neprimetan računar, svojevrsni poslovni hub, dovoljno mali i transparentan na vašem stolu, a u isto vreme moćan toliko da obavi sve vaše kućne i kancelarijske poslove.

   Jednom rečju cilja poslovne biznis korisnike, ali i one koji istovremeno „troše“ media sadržaje ili se bave kreiranjem određene kategorije, kako mi to kažemo, lakših sadržaja za recimo potrebe održavanja web stranica i slično. Dakle, nije za gejmere, 3D modeliranje, rendering, ali za sve ostalo je kao poručen.

   Najveća prednost koncepta mini desktop PC računara u 4×4 formi pakovanja (4×4 inča), jesu njegove neverovatno male dimezije i šta je sve u ovako malim dimenzijama spakovano od mogućnosti – praktično kao i u onom velikom kućištu klasičnog desktop računara.   

   Sa druge strane tu je mogućnost da ga povežete na jedan ili dva, čak i više monitora za istovremeni rad čime se maksimalno povećava vaš produktivni potencijal. Uz dodatak jedne klasične desktop tastature i miša ili šta vam već treba od USB periferija, pretvara se u klasičnu desktop mašinu sa napomenom da jednu takvu i dalje možete poneti u džepu vaših bermuda, ako zatreba.

   Intel NUC 13 Pro Desk Edition  – karakteristike

   Praktično je neprimetan na stolu, a pri tome u ovoj Desk Edition stiže u prelepoj beloj nijansi koja podseća na boju slonove kosti. Istovremeno  je kombinovana sa aluminijumsko metalim mrežastim kavezom minijaturne šasije, a što je dodatno čini još modernijom i privlačnijim. Pravi slatkiš i ukras na stolu.

   Intel NUC 13 Pro Desk Edition stiže u dve verzije, kao svojevrsni „barebone“ komplet tj kit, kome treba dodati DDR4 memoriju u vidu dva SO-DIMM modula u željenom kapacitetu i jedan klasični M.2 NVMe PCIe x4 SSD uređaj. Druga verzija stiže kompletno konfigurisana u startu od strane proizvođača i sa licenciranim Windows 11 Pro Standard operativnim sistemom.

   Mi smo ovaj prvi napunili sa 32 GB RAM-a u vidu dvoknalne 2x 16 GB Lexar DDR4-3200 SO-DIMM konfiguracije i dodali još jedan Lexar M.2 SSD model NM750, kapaciteta 1 TB čime smo zadovoljili scenario rada većine vas kojima bi zatrebao jedan ovakav uređaj.

   U pakovanju dobijate sve što vam je potrebno da osposobite i pustite u rad svoj NUC računar. Napajanje minijaturnih dimenzija snage 65W i imbus ključ kojim otvarate unutrašnjost uređaja. Sve se odvija u minimalnom broju koraka i zapravo je više zadovoljstvo proći proceduru sklapanja svoje mini konfiguracije, pre nego što bismo postupak opisali stresnim. Makar se radilo i o onim manje upućenim u ovaj hardverski rad koji zahteva kit verzija.

   Hardver

   Baziran je na Intel Core i5 platformi i u pitanju je i5-1340P procesor sa 12 fizičkih jezgara od čega su 4 visokih performansi, a preostalih 8 su štedljiva jezgra. Ukupno 16 tredova izvršava istovremeno, dostižući maksimalni radni takt od 4.6 GHz za brza i 3.4 GHz za štedljiva jezgra.  Dodatno tu je i Intel Xe integrisano grafičke jezgro u verziji sa 80 izvršnih jedinica sa radnom frekvencijom na maksimalnih 1.45 GHz. Sasvim dovoljno za opisani delokrug poslova. Ovako podešena platforma troši maksimalno 65 W električne energije.

   Pomenuli smo dva DDR4 SO-DIMM slota za RAM koji može biti maksimalno prisutan u kapacitetu od 64 GB. Zatim takođe pomenuti M.2 2280 slot za NVMe PCIe x4 Gen4 SSD, a tu je i jedan M.2 2242 konektor sa PCIe x1 vezom za dodatne USB 3.2 Gen 2 kartice ili SATA SSD.

   Vezu sa internetom i lokalnom mrežom ostvaruje preko ugrađenog Intel i226V 2.5 Gbe mrežnog kontrolera, koga pomaže bežično Intel rešenje sa Wi-Fi 6E specifikacijama i podrškom radu Bluetooth 5.3 uređaja.

   Konekcije

   Poseban kvalitet Intel NUC 13 Pro Desk edicije se odnosi na broj i zbor dostupnih konekcija za povezivanje spoljnih uređaja. Sa prednje strane zatičemo dva USB-A 3.2 sa protokom od 10 Gbps, jedan 3.5 mm džek za slušalice i “Power” taster sa belom LED signalizacijom.

   Pozadi se nalaze konektor za napajanje, zatim dva HDMI 2.1 porta (18 Gbps) pune veličine koji izbacuju 4K@60Hz signal na monitore, zatim tu su dva USB4 porta sa Thunderbolt 4 i Display Port 1.4 podrškom, jedan 2.5 Gbe RJ45 Ethernet mrežni port, još jedan USB-A 3.2 druge generacije i odmah iznad njega jedan klasični USB-A 2.0 port. Jednom rečju sve što će vam trebati za rad na računaru ovako kompaktnih dimenzija.

   Bokovi i baza uređaja su oslobođeni od prisustva bilo kakvih konektora, ako izuzmemo prisustvo jednog Kensington porta za zaključavanje i perforirane površine koje služe za efikasnije provetravanje i hlađenje unutrašnjosti ovog malog snagatora.  

   Intel NUC 13 Pro Desk Edition – performanse i utisci

   U pogledu performansi nema velikih iznenađenja. Obzirom da je u pitanju jedna moderna platforma čija filozofija koincidira sa onima koje se koriste i na laptop računarima. Rezultira performansama koje su u rangu i nekada malo bolje od svoje mobilne sabraće u laptop formatu. Subjektivni utisak je da još brže radi od njih zbog osećaja prisustva monitora velike dijagonale i klasičnih periferija, a što je samo još jedan dokaz koliko su performanse mobilnih platformi i računara napredovale.

   Kroz MS Office 365 paket aplikacija se bez ikakvih poteškoća kreće, čak i kada otvorite višestruke Word, Excel i Power Point prozore istovremeno. Glatko i britko, tako možemo opisati taj osećaj rada sa sadržajima tekstualnog tipa u koje umećemo fotografije, podatke iz tabela i slično.

   Praktično isti osećaj komfora osećamo i u radu sa fotografijama i Adobe Photoshop aplikaciji. Glatko i bez trzavica. To nam daje sigurnost i drskost da se isprobamo u Premiere Pro video editingu koji nas brzo vraća na zemlju, upozoravajući nas da za primenu višestrukih naprednih filtera, nemamo odgovarajući grafički procesor.

   Reprodukcija video sadržaja čak i onih sa zahtevnije kompresovanim formatima poput AV1 u 4K rezoluciji, odvija se glatko jer Iris Xe raspolaže media encoder delom koji hardverski dekodira H.264, H.265 i AV1 formate i pri tome troši maksimalno 5-6 W električne energije, plus deo centralnog procesora sa svojim angažovanim jezgrima.

   Konačno probali smo i da se igramo. DOTA 2 na Low detaljima i 100% 3D rendering podešavanjima, izbacuje u proseku 100 frejmova sa minimumom na oko 54 fps-a što je dovoljno dobro za potpunu glatku animaciju i akciju u igri, naravno na Full HD rezoluciji. Fortnite je zahtevniji, iako na Low detaljima beleži prosek od 92 fps-a, ali sa ozbiljnijim povremenim padom frejmrejta 35 fps-a kada može na trentuak da secne i to u odlučujućim momentima obračuna oči u oči sa neprijateljom ili ako je neka grupna akcija. Ipak, dovoljno da se opustite u trenucima razbibrige. Apex Legends iako na Low detaljima je previse zahtevan i prilično smo se mučili sa prosekom od 43 fps-a i povremenim padom u trenucima žestoke akacije kada se frejmrejt spušta na samo 23 fps-a, što izaziva veliki lag u reakciji i seckanje u animaciji.

   Pri zahtevnijim poslovima se ovaj NUC ponaša slično kao i laptop platforma. Procesor zna da dotakne svoju temperaturnu granicu od 100 stepeni Celzijusa, nakon čega deluje zaštitni mehanizam korekcije radne frekvencije naniže.

   Iako je temperatura samih jezgara na momente prilično visoka, sama površina uređaja je značajno hladnija, što uostalom pokazuju ovi snimci termo kamerom. Imajte u vidu da su ovo situacije u kojima smo ekstremno naprezali NUC sistem, a koji je u nekom tipičnom radnim scenariju hladniji za 20-ak i više stepeni Celzijusa.

   I ono što je vrlo bitan detalj njegove neprimetne pojave jeste činjenica da je veoma tih u radu i da buka koju smo zabeležili tokom NUC akcije, ne prelazi okvir od 32 dB. Praktično i konkretno je nečujan u radu.

   Intel NUC 13 Pro Desk Edition – poslednji mohikanac

   Tokom testova se nikako nismo mogli oteti utisku da u rukama držimo možda jedan od poslednjih NUC modela potpisanih od strane Intela. Sve to je pojačano nesvakidašnje lepom i simpatičnom pojavom ovog uređaja i prosto sebe zatičemo u kaskadi pitanja, šta mu zapravo fali da bi se malo jače pozicionirao na tržištu. Nije to samo problem kod nas lokalno, isti je slučaj i sa korisnicima širom sveta.

   Lep je, kompaktan, prilično nečujan i nezahtevan u radu i pogledu radnog prostora. Povezuje se na sve uređaje bez ikakvih problema kao što to čine klasični desktop i laptop računari. Pri tome isporučuje respektabilne performanse ciljnoj grupi. Da ne otvaram posebnu diskusiju kako se mogu pronaći i NUC gejming modeli sa najnovijim Intel Arc grafičkim procesorom ili posebnim slotom za grafičke kartu po želji. Oni su do duše nešto veći, ali postoje.

   Nekako imam taj osećaj da većini nas ovako dobar računar, a koji paradoksalno priželjkuje veliki broj korisnika, jednostavno prolazi ”ispod radara” pažnje, a što je nesumnjivo i posledica slabije dostupnosti pre svega u prošlosti pa pošto nismo izgradili naviku, sada se još ređe i raspitujemo za ovakav tip računara.

   A, on je tu ispred nas, lep dobar i brz. Cena ovakovog barebone kompleta je oko 550-620 evra. Sasvim u redu ako zamislite šta može i kako se ponaša u svakodnevnom radu. Odluka je doneta kada je proizvođač u pitanju, a na vama je da odlučite hoćete li imati ili ne deo desktop PC istorije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra