Intel izbacuje slovo „i“, zvanično menja oznake Core procesora

Počevši od nove Meteor Lake generacije procesora, Intel izbacuje slovo „i“ iz njihove klasifikacije, čime potvrđuje glasine i zvanično menja naziv procesora

Intel izbacuje slovo „i“, zvanično menja oznake Core procesora

Umesto tradicionalne i3/i5/i7/i9 nomenklature u nazivu procesora, Intel izbacuje slovo „i“ iz nje i prelazi na jednostavniju – Core 3/5/7/9 sa izlaskom nove, 14. generacije procesora. Time Intel zvanično menja naziv procesora koji se koristi duže od decenije, a čipovi više klase u imenu će sadržati reč „Ultra“ pre brojeva.

Dakle, u praksi to bi izgledalo kao: Intel Core 3/5/7/9, odnosno Intel Core Ultra 3/5/7/9 za procesore više klase u predstojećoj Meteor Lake generaciji. Kompanija je na svojoj zvaničnoj prezentaciji istakla da je rebrendiranje došlo kako bi se proizvodi bolje uskladili sa zahtevima kupaca, objavio je The Verge.

Intel, Intel Core i Intel Core Ultra

Intel sada planira da prodaje tri klase procesora: Intel, Intel Core i Intel Core Ultra. Nakon toga i dalje će u klasifikaciji biti brojevi 3/5/7/9 ili reč „Ultra“ za procesore najviše klase.

Osim toga, prema internom istraživanju, reč „Core“ u stvari korisnike asocira na Intel, a ne slovo “i3”, “i5” ili “i7”, jer deluje da sve sa malim slovom “i” korisnike podseća na Apple.

Definitivno da bi bilo čudno reći: „Imam novi 5 procesor“. Izgleda kao da kompanija tu cilja da se umesto slova „i“ sada ističe reč Intel, za koju tvrdi da se vremenom izgubila u komunikaciji što je očito neprihvatljivo u slučaju nestrpljivo očekivanih Meteor Lake čipova.

Ono što ostaje u nazivu, osim brojeva, su svakako i informacije o generacijama koje će nastaviti da se povezuju na kraj imena, na primer:

  1. Intel Core Ultra 9 processor 1090H
  2. Intel Core Ultra 7 processor 1070K
  3. Intel Core 5 processor 1050U

Tako 1. znači najvišu klasu laptop procesora sa integrisanom grafikom, 2. moćni, otključani desktop procesor i 3. štedljivi laptop procesor srednje klase. To znači da će te preko brojeva i dalje moći da rangirate procesore, s tim da će Ultra Core modeli gotovo sigurno pružati dodatnu brzinu, više keš memorije, jezgara i procesorske snage.

Intel je u okviru prezentacije istakao i da standardni Core ali i Core Ultra čipovi mogu biti upareni sa Intel Arc grafikom. Na osnovu glasina novi Intel Core Ultra 5 1003H bi možda mogao da ima čak 18 fizičkih i 18 logičkih jezgara. Ipak, sajam Computex otkrio je nešto drugačije informacije o misterioznom Meteor Lake procesoru koji se nalazi u predstavljenom MSI izložbenom laptopu.

Svakako, do izlaska nove Meteor Lake generacije procesora zakazane za drugu polovinu godine, o performansama možemo samo da nagađamo i da se navikavamo na zvanično novu klasifikaciju imena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi