MSI predstavlja prvi laptop sa Meteor Lake procesorom

Prvi laptop opremljen novom 14. generacijom Intel Meteor Lake procesora je Prestige 16 Studio kompanije MSI, predstavljen na ovogodišnjem Computex sajmu

MSI predstavlja prvi laptop sa Meteor Lake procesorom

Nova verzija MSI laptopa Prestige 16 Studio je prva koja je predstavljena, a koja je opremljena 14. generacijom Intel procesora, kodnog imena Meteor Lake. Ovaj laptop je izložen na sajmu Computex 2023 na Tajvanu, koji se završava danas, objavio je Tom’s Hardware.

Jedna od prednosti tehnoloških sajmova je upravo ta što se na njima premijerno mogu videti proizvodi sa hardverom koji nije još uvek u potpunosti najavljen. Novi MSI laptop sa novom generacijom Intel procesora je slikovit primer te prednosti.

Kompanija MSI je svakako najavila svoj novi Prestige 16 na ovogodišnjem sajmu CES, ali ta verzija laptopa je koristila Core i7 Raptor Lake CPU 13. generacije. Verzija izložena na Tajvanu izgleda kao da koristi delove predstojećeg Intel procesora Meteor Lake, iako u specifikacijama stoji neodređena oznaka: „najnoviji Intel Core i7 procesor“.

Novi misteriozni procesor ima 22 izvršne niti, što znači da verovatno ima šest jezgara visokih performansi, osam energetski efikasnih jezgara kao i dva energetski efikasna jezgra unutar System-on-chip pločice.

S obzirom na to da samo jezgra visokih performansi imaju Hyper Threading tehnologiju koja omogućava pokretanje više od jednog niza instrukcija istovremeno, procesor ukupno broji 16 jezgara.

Šesnaestojezgarni čipset radi na 3,1 GHz i ima ugrađen Movidius VPU, odnosno novu klasu mikroprocesora, koja je karakteristična za Meteor Lake i dizajnirana da ubrza zadatke „mašinskog vida“. Međutim, neke od ovih specifikacija se možda promene u konačnoj verziji.

Trenutni Prestige 16 laptop je težak jedan i po kilogram sa telom od legure magnezijuma i aluminijuma, a prethodna varijanta je bila teška 2,1 kilogram.

Laptop ima ekran dijagonale 16 inča sa rezolucijom od 2560×1600 piksela. Specifikacije panela su identične kao i na prethodnoj verziji, ali kompanija MSI nije potvrdila da li noviji model i dalje ima brzinu osvežavanja od 165 Hz. Ekran pokriva 100 posto DCI-P3 palete boja, što je bitan aspekt profesionalnih fotografa i snimatelja.

Na ovaj način, kupci će moći da biraju između dve verzije Prestige 16 laptopa. Verzija sa Intel Evo sertifikatom znači da ima Intel Iris Xe grafiku. U međuvremenu Studio verzija Prestige 16 laptopa povezuje Intel Meteor Lake procesor sa Nvidia GeForce RTX 4060 GPU Studio drajverima.

Ostale karakteristike prvog laptopa koji pokreće Meteor Lake

Kompanija MSI tvrdi da Prestige 16 ima odlično trajanje baterije od čak 24 časa, ali istovremeno nije objasnila na koji način je testirala trajanje baterije. Laptop podržava USP PD Revision 3.1 za punjenje do 140 W, što nam deluje malo neverovatno, čak i u režimu male potrošnje.

On sadrži i jedan HDMI ulaz, dva USB-C ulaza i jedan USB-A ulaz. Osim toga, ima integrisan čitač SD kartica i internet ulaz. Novi dodatak u odnosu na ranije modele je senzor za otisak prsta koji je integrisan u Power dugme.

Novi laptop bi trebalo da bude zvanično lansiran u četvrtom kvartalu ove godine, što se poklapa sa vremenskim okvirom Intel kompanije da lansira Meteor Lake. Samo da se ponadamo da i cena ne bude prevelika i da je baterija upola dobra kao što MSI najavljuje…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. DeonTuck

    Počeće da izbacuju nove generacije na 3 meseca

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi