Koliko jako napajanje vam treba za novi računar?

Večito pitanje vam je nad glavom svaki put kada krenete u sklapanje računara sa novim komponentama – koliko jako napajanje mi je potrebno?

Sa poboljšanjem performansi današnja generacija centralnih i grafičkih procesora, raste i potrošnja energije. Uprkos boljoj efikanosti tj stepenu iskorišćenja upotrebljene energije, izbor napajanja nije stvar preko koje treba olako preći. Zato je jedno od nahvažnijih pitanja – koliko jako napajanje vam treba za vaš novi računar? U suprotnom može biti izvor mnogobrojnih problema i kvara kompletnog računara.

Neki od korisnika su uverenja da su napajanja od 500 W sasvim dovoljna za napajanje sistema u kome rade GeForce RTX 3090 grafičke karte. Rezultat je gubitak napajanja u roku od nekoliko minuta.

Koliko jako napajanje mi treba za moj računar?

MSI je zbog toga objavio kompletnu tabelu kombinovanja odgovarajućih modela centralnih procesora i grafičkih karti sa napajanjima potrebne snage.

Posebno je skrenuo pažnju na jedan detalj i modele procesora sa prikriveno velikom potrošnjom. To su modeli sa malim TDP faktorom od 65 W, procesori kao što je Core i7 12700k i prodaje se kao energetski efikasna verzija čija je potrošnja od 65 W moguća, ali samo na niskoj frekvenciji od svega 2.1 GHz. Kada procesor uđe u fazu automatskog overklokinga, potrošnja raste i značajno je veća od navedenih 65W.

Slično je i sa AMD Ryzen modelima od 65 W. Ukoliko poželite da rade na visokim frekvencijama, morate povećati TDP limit potrošnje. Modeli sa više jezgara znaju tada da povuku značajno preko 100 W električne energije.

Slično se ponašaju Intel Core “K” modeli, kao i Ryzen “X” procesori “7” i “9” serije koji tokom overkloking ubrzanja lako mogu da povećaju potrošnju do granice od 250-300 W.

Kada su u pitanju High End Desktop platforme na bazi AMD Threadripper i Intel HEDT procesora, potrošnja je još veća i tada se mora obratiti posebna pažnja na izbor napajanja.

Velika tojka iz serije ”9” zahteva napajanja snage 1000 W

Pošto postoji veliki izbor različitih kombinacija procesora i grafičkih karti, MSI je dao tabelu i sumirao na najlakši način kako da u datoj kombinaciji centralnog procesora i grafičke karte, najlakše izaberete napajanje potrebne snage:

Kao što možete videti, lista zapoćinje sa Nvidia GeForce RTX 40 grafičkim kartama gde je stvarna potrošnja RTX 4090 modela od 450 W na prvi pogled zaista velika. U zavisnostio od kombinacije centralnog procesora, ukupna snaga potrebnog napajanja i nije tako velika koliko se to na prvu može učiniti.

Samo u slučaju korišćenja Intel Core i9 i AMD Ryzen R9 sa maksimalnim brojem jezgara potrebna su napajanja od 1000 W, dok u slučaju korišćenja GeForce RTX 4080 i RTX 4070 Ti zahtev se smanjuje na prisustvo modela izlazne snage od 850 W.

Na kraju se može sumirati da samo u slučaju kada gejmeri koriste tzv veliku trojku iz serije “9”, dakle AMD Ryzen R9Intel Core i9 i RTX 4090/3090 nema razmišljanja, potrebno je napajanje od 1000W. U slučaju jačeg procesora poput AMD Threadripper i Intel Core XE modela, zahtev se penje na prisustvo ispravljača snage 1300 W.

Čak i u slučaju najmanje zahtevnog GeForce RTX 3050 uparenog sa Intel Core i5 ili Ryzen R5 procesorima, predloženi minimum napajanja je 500W, dok je bolje koristiti onaj od 750 W , a preporučuje se i napajanje snage 850W.

Ova informacija je objavljena u svrhu pripreme dolaska nove generacije napajanja sa ATX 3.0 specifikacijama. Ona će konačno doneti masovnu upotrebu zasebnih nastavaka sa 12VPWR konektorom za napajanje sa mogućnošću isporuke 450-650 W isključivo za grafičku kartu.

Izvor: Weibo

Foto: Shutterstock

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi