Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G - test

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G - test

Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G je jedna od najmoćnijih liniji grafičkih karti baziranih na poslednjoj generaciji Nvidia Ada arhitekture.

  Sadržaj
   Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G – test

   Pozitivne ocene

   • Do sada neviđene performanse
   • Kultura rada, uprkos ogromnoj potrošnji
   • Windforce rashladni sistem
   • DLSS3 i Raytracing, kvalitet i performanse
   • Kvalitet izlaznog signala
   • 12VPWR konektor za napajanje

   Negativne ocene

   • Display Port 1.4a nisu na nivou mogućnosti grafičke karte
   • Ogromna potrošnja od 450 W

   Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G je debi trenutno najjačeg izdanja nove Nvidia Ada arhitekture koja je donela velika unapređenja na polju gejming performansi, AI i obrade video materijala jedne grafičke karte.

   Najava da nam uskoro stiže jedan GeForce RTX 4090 na test je uzbudila duhove i izazvala opštu euforiju u hardveraškom delu naše redakcije. Još veće ushićenje se osetilo kada je kartica konačno stigla, jer svojim dimenzijama i utiskom na prvi pogled, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao što vidite – ogromna je. Sa veličinom obično ruku pod ruku ide i snaga, a ovog puta pretočena u brzinu i čiste performanse.

   U našu redakciju je premijerno stigla Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G verzija grafičke karte koja nam je namamila osmehe, ali i uzdahe čežnje u želji za posedovanjem jedne ovakve vanserijske gejming kartice.

   Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G – karakteristike

   Elem, pojava i vanserijske dimenzije od čak 34 cm u dužinu, te zauzeće tri PCI pozicije u kućištu i masa od skoro 2 kg, jasno ukazuju da je GeForce RTX 4090 namenjena malom broju ultra zahtevnih entuzijasta. Jednom rečju moraćete da joj oslobodite maksimalno prostora, a verovatno i da promenite kućište kako bi obezbedili adekvatni radni ambijent. I to nije sve, još samo jedan mali detalj – potrebno je izdvojiti oko 2350 evra.

   Bez obzira na ovolike dimenzije, sviđa nam se jer nismo od onih licemernih koji joj zameraju velike gabarite, a iza kamera im ide voda na usta od specifikacija i obećanih performansi. Jednostavno mora da bude velika. Pre svega zbog ogromnog hladnjaka kako ne bi “prokuvala” pri iole značajnijem opterećenju grafičkog procesora. Nvidia GeForce RTX 4090 je ultimativna grafička karta pa uz takvu konstataciju ide i odgovarajući izgled jednog pravog “Brutusa” – a ona to zaista jeste.

   GeForce RTX 4090 je ogroman korak unapred ukoliko je poredimo sa prethodnom RTX 30 generacijom grafičkih karti. To se pre svega odnosi na sirovu snagu i performanse koje donosi na polju Ray Tracing igara gde isporučuje duplo bolje performanse od prethodnika. Poučeni iskustvom znamo da se obećanja lako daju, a teško ispunjavaju. Ipak, pitanje je odakle Nvidia nastupa sa ovoliko samopouzdanja?

   Nvidia Ada Lovelace GPU

   Sasvim očekivano generacijski su poboljšana sve tri vrsta jezgara od CUDA, preko Ray Tracing i konačno Tensor za procesiranje AI algoritama. Dovoljno je reći da RTX 4090 ima 12x veću keš memoriju od RTX 3090 Ti modela i odmah vas hvata ona blaga jeza zadovoljstva.

   Osim što su jezgra generacijski postala bolja, povećan je i njihov broj kroz upotrebnu naprednijeg procesa pakovanja tranzistora. Nvidia Ada je napravljena uz pomoć TSMC 4N procesa i u sebi sadrži 76.3 milijardi tranzistora, zatim 16384 CUDA jezgara, 128 Ray Tracing i 512 Tensor procesora.

   Podsetićemo vas na činjenicu da je najjači GeForce RTX 3090 Ti prethodnik, imao upola manje CUDA jezgara, a jedan GTX 1080 Ti koji i danas mnogima figurira kao dobra grafička karta, samo 3584 CUDA jezgara.

   Međutim nisu samo sirove performanse u vidu silnih TeraFLOPS-a u pitanju. Ada arhitektura donosi neka ključna poboljšanja poput “Shader Execution Reordering” inovacije na nivou CUDA jezgara koja mogu da reprogramiraju rad u letu, a što je za grafički procesor jednako od značaja kao i “out of order” pristup u izvršavanju instrukcija kod centralnih procesora. Na ovaj način CUDA priskaču u pomoć namenskim Ray Tracing procesorima kada se ukaže potreba.

   Zatim tu su novi Ray Tracing i Tensor procesori u kombinaciji sa DLSS 3 tehnologijom koje zajedno omogućuju mnogo bolje performanse, naročito u igrama novije generacije i onima koje tek treba da se pojave kao što su Racer RTX, Cyberpunk 2077 sa Ray Tracing Overdrive modom i sličnih.

   Jednom rečju Ada Lovelace arhitektura krči put ka sledećeoj Ray Tracing generaciji igara koje će u potpunosti simulirati stvarni svet ispred vaših očiju. Najvažnije je da ovo nije puka marketing priča i neka naduvano obećanje, treba je videti u radu i osetiti na delu ovo o čemu vam pričamo.

   GeForce RTX 4090 – DLSS 3 generator do sada neviđenih performansi

   Zbog toga je DLSS 3 jedno od najznačajnijih unapređenja na novoj GeForce RTX 40 seriji i posebno na najačem RTX 4090 modelu. DLSS tehnologija vam je poznata od ranije pre svega kao vrsta veštačke inteligencije koja koristi sistem sklairanja rezolucije kako bi povećala frejmrejt tokom igranja. Pri tome izvršava postprocesiranje frejmova kako bi eliminisala pad kvaliteta, pa čak i učinila ga boljim u novijoj DLSS 2 verziji.

   DLSS 3 ide korak dalje tako što kombinuje postojeće DLSS tehnike poput upotrebe vektora pokreta i Super Resolution AI algoritma sa potpuno novom DLSS Frame Generation tehnikom. Ona počiva na novitetima Ada arhitekture, akceleratorima i poljima optičkog protoka.

   Uz sve to DLSS 3 koristi Nvidia Reflex tehnologiju koja smanjuje kašnjenje na reakciju u igrama, čak i do 2x. Usput pomaže u kontroli podešavanja brzine frejmova kako bi pored brzine obezbedili i najbolji mogući kvalitet animacije.

   Zvuči možda komplikovano na prvu, ali akcelerator optičkog protoka obezbeđuje neuronskoj mreži informacije o pravacu i brzini piksela od kadra do kadra. Uzima par kadrova iz igre koje renderuju CUDA šejderi, zajedno sa geometrijom i vektorima kretanja piksela, te na osnovu tih informacija koje se zatim unose u neuronsku mrežu, generiše dodatne kadrove.

   Dakle, DLSS 3 je sposoban da pravi potpuno nove kadrove podižući performanse i istovremeno kvalitet animacije u igrama. U situacijama kada se zajedno koriste DLSS Super Resolution (DLSS2) i DLSS Frame Generation (DLSS3) Ada Lovelace grafički procesor je i do 4x brži u uslovima grafički zahtevnih Ray Tracing igara u odnosu kada se koristi dosadašnja sirova snaga GPU šejder renderovanja.

   Kako izmeriti sve te silne frejmove?

   Problem je samo kako to izmeriti jer postojeći softver za merenje “frejmrejt”a beleži samo kadrove koje generišu šejder jedinice, ne i one koje renderuju Tensor procesori. Zato je potrebno koristiti novu generaciju alata poput Nvidia FrameViw verzije 1.4 jer je u pitanju praktično duplo veći broj kadrova u igri koji ostaju neregistrovani u starijim verzijama istoimenih alata.

   GeForce RTX 4090 u kombinaciji sa DLSS 3 tehnologijom donosi brutalne performanse…

   Zašto je ovo bitno? Prvo zato što ovako moćan grafički procesor smanjuje zavisnost od centralnog procesora. Na nižim rezolucijama, CPU postaje usko grlo jer ne stiže da odgovori na zahteve brzih grafičkih procesora koji su prosto rečeno neangažovani i ostaju neiskorišćeni.

   DLSS 3 tehnologija zahvaljujući angažovanju veštačke inteligencije više ne čeka centralni procesor da pozove GPU i izrenderuje svaki kadar. DLSS 3 tehnologiji je dovoljno par kadrova i na osnovu toga u procesu postprodukcije, generiše čitav niz novih kadrova povećavajući FPS performanse, odnosno kvalitet animacije.

   Ovo je od izuzetne važnosti u igrama koje dosta koriste CPU za računanje fizike u scenariju velikih virtuelnih svetova, kada DLSS3 omogućuje RTX 40 grafičkim kartama da renderuju duplo veći broj kadrova i postignu dvostruko veći frejmrejt nego što je to u stanju da izračuna centralni procesor.

   Dva do tri puta bolje performanse u slučaju najbržih modela do sada

   Možda vam još uek sve zvuči komplikovano i nerazgovetno. Zato, pogledajte primer prethodno izrečenog na sledećem grafikonu performansi najnovijeg i specijalnog izdanja Cyberpunk 2077 RTX Overdrive igre:

   Performanse su dvostruko bolje u klasičnom grafičkom režimu, a kada se pređe u RTX mod i uključi DLSS3 u 4K rezoluciji, prednost se uvećava 3.3x ili 330% i to u odnosu na neke od najjačih modela prethodne generacije. Konačno Ray Tracing gejming na ultra podešavanjima i 144 Hz postaje realnost, a o tome ste sa prethodnom generacijom grafičkih karti mogli samo da sanjate.

   Skrećemo vam pažnju da DLSS 3 tehnologija funkcioniše isključivo na GeForce RTX 40 modelima. Na žalost, ne i na prethodnoj GeForce RTX 30 serije jer ne raspolaže potrebnim hardverom.

   Takođe je potrebna potpuno nova implementacija DLSS 3 tehnnologije u samoj igri, praktično novi “build”. Stižu najave je da će sve više naslova dobiti ovu itekako korisnu tehnologiju. Već do kraja meseca je najavljen izlazak 7 novih naslova. Za sada su to “press” verzije nekih od vrlo aktuelnih naslova, ali dovoljno je reći da Unity i Unreal Engine 5 već imaju podršku i da se DLSS3 vrlo lako implementira na nivou pomenutih grafičkih modula za pravljenje igara.

   GeForce RTX 4090 – moćna alatka za sadržaje u visokoj rezoluciji

   Najlepše od svega je što GeForce RTX 4090 nije samo tek jedna u nizu najbržih gejming grafičkih karti, ona je u isto vreme moćno oruđe za kreiranje zahtevnih sadržaja, kao ni jedna grafička karta ove vrste do sada. To postiže zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije, koju Nvidia rezvija godinama unazad. Konačno je došlo vreme da kapitalizuje stečeno znanje i prednosti upotrebe AI optimizacije. U tom pogledu je značajno ispred konkurencije.

   To se možda i ponajviše odnosi na programe za 3D modeliranje i rendering, te primer našeg omiljenog Blender programa. Počev od verzije 3.0 kada je dobio Cycles akcelaraciju kroz korišćenje OptiX framework-a radi postizanja boljih “ray tracing” performansami. To se ostvaruje dodatnim angažovanjem RT procesorae, ali i Tenzor jezgra za “AI denoiser” na Geforce RTX grafičkim procesorima. Dakle ne samo performanse, već i kvalitet, a ubrzanja su u najmanju ruku odlična što najbolje pokazuje sledeći grafikon:

   GeForce RTX 40 serija je pored toga dobila novi NVIDIA Media Encoder 8. generacije što će obradovati sve one koji se bave video obradom i “strimovanjem”. Naime, ovo je prva grafička karta koja može zahvaljujući novom NVENC enkoderu da pakuje video u AV1 formatu. Ovaj format povećava efikasnost kodiranja videa omogućujući osetno bolji kvalitet.

   Osetno unapređenje u obradi video materijala

   Twich i Discord limitirali su “strimove” do maksimalnih 8 Mbps što je nedovoljno za gejminga na 1440p rezoluciji u H.264 formatu. Sa korišćenjem AV1 formata striming je neuporedivo boljeg kvaliteta na 8 Mbps i 1440 rezoluciji. Nvidia i Dscord su blisko sarađivali na ugradnji AV1 u tzv “end-to-end” striming opciji, a koju Discord planira da uvede do kraja godine.

   GeForce RTX 4090 i novi NVENC enkoder, renderuju video duplo brže u odnosu na prethodnu generaciju…

   Takođe, tu je i AV1 transkoding i export opcija renderinga videa u popularnijim aplikacijama za obradu kao što je Black Magic DaVinci Resolve 18. U konkretnom primeru demonstrira šta Nvidia može ali ne i konkurencija. Novi GeForce RTX 4090 je čak brži i prilikom regularnog renderinga videa u Adobe Premiere Pro 4K eksportu i H.264 formatu.

   Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G – kartica na testu

   A sada, reč dve o grafičkoj karti na testu, koja je u nedostatku NVIDIA Founders Edition demonstrirala mogućnosti RTX 4090 modela. U pitanju je pomenuti Gigabyte RTX 4090 Gaming OC model na čiji ćete pomen prvo zavrteti glavom jer se ne radi o Aorus predstavniku, ali sačekajte malo i poslušajte argumente zbog čega je baš ovaj model dobar.

   Gigabyte RTX 4090 Gaming OC radi na identičnom AD102 grafičkom procesoru kao i “Founders Edition” model. Razlika je u tome što je ovaj u Gigabyte modelu podešen na nešto višoj frekvenciji, koja tokom gejminga iznosi efektivnih 2760-2780 MHz. Na referentnom NVIDIA FE modelu “Boost” clock iznosi nešto manje tj oko 2520 MHz.

   Karta je opremljena sa 24 GB brze GDDRX memorije koja je povezana sa grafičkim procesorom magistrlom širine 384-bita i radi na taktu od 10.5 GHz. RTX 4090 radi na magistrali sa 16 PCIe putanja 4. generacije.

   Ogromne dimenzije su posledica ugradnje natprosečno velikog Windforce Cooling sistema. On se bazira na dizajnu ogromnog aluminijumskog hladnjaka sa mnogobrojnim rebrima kroz koje prolazi 10 toplotnih cevi. Sistemom kapilarne tehnologije prenose toplotnu energiju do najudaljenijih delova hladnjaka.

   Moćan Windforce sistem hlađenja

   Centralni deo u vidu velike bakarne komore naleže direktno na površinu NVIDIA grafičkog procesora. Proces hlađenja i produvavanja hladnjaka ubrzavaju tri 11 centimetara velika ventilatora od kojh se onaj centralni, okreće u kontra smeru zbog smanjenja turbulencija i eliminacije fine prašine u međuprostoru rebara.

   Ventilatori imaju “FanStop” funkciju koju za divno čudo koriste veoma često, pa je karta začuđujuće tiha sa 30dB buke. U velikoj meri zahvaljujući i činjenici većeg prečnika ventilatora. Pored toga što se okreću u zoni od oko 1500 rpm, ubacuju i guraju značajno veću količinu vazduha omogućujući efikasnije hlađenje.

   Konačni rezultat je iznenđujuće hladan i tih RTX 4090 sa radnom kulturom boljom i od RTX 3080 Ti prethodnika. Sve to doprinosi boljim performansama, što je svakako zasluga perfektno podešenog sistema digitalne kontrole koji uz pomoć 3D Active Fan funkcije, rad ventilatora dovodi u apolutni sklad sa karakteristikama hladnjaka.

   Možete videti da čak i tokom dugotrajnog, višečasovnog gejminga, temperatura se generalnio kreće oko 60. podeoka Celzijus skale sa maksimalnim izletima do 65 stepeni Celzijusa, uz skoro 100% opterećenje. Daleko od maksimalnih 90 stepeni Celzijusa koje Nvidia postavila kao gornju granicu.

   U tim situacijama frekvencija grafičkog procesora se kreće u granicma od 2700-2800 MHz uz potrošnju od 430 W. Kada ovoj informaciji dodate podatak o postignutim performansama, sasvim lako zaključujete da je u pogledu efikasnosti i odnosu performansi po jedinici utrošene energije, ova karta daleko bolja od svojih prethodnika, ali i trenutne konkurencije.

   Ventilatori imaju obavezno RGB osvetljenje u vidu prtenastog difuzora sa unutrašnje strane kućišta u koje su smešteni propeleri i stvara prilično lepe svetlosne efekte. Radom ventilatora i adresibilnih efekata se upravlja iz Gigabyte RGB Fusion 2 softverskog alata.

   Kako se napaja ovako veliki potrošač?

   RTX 4090 Gaming OC se napaja uz pomoć jednog specijalno namenskog 16-pinskog PCIe 5.0 kabla za napajanje koji je novitet ispravljača nove generacije. Za one koji nemaju ovakav model napajanja sa odvojenom granom velike snage, ponuđen je adapter razdelnik sa čak četiri PCIe 8-pinska konektora.

   Prema specifikacijama kartica tokom opterećenja povlači maksimalnih 450W, a savetuje se upotreba napajanja maksimalne snage od 1000 W. Korišćenje novih napajanja u vidu našeg Gigabyte modela od 1 kW, koji je ima jednu posebnu granu sa 16-pinskim 12VPWR konektorom može da isporuči grafičkoj karti čak 650W.

   Neuporedivo je praktičniji od korišćenja četiri klasična 8-pinska PCIe nastavka koji em su kabasti, em prave ozbiljnu gužvu sa kablovima sprečavajući optimalnu cirkulaciju vazduha u kućištu. Zato toplo svatujemo da nabavite jedno napajanje sa ATX 3.0 specifikacijama, ukoliko ste već priuštili sebi RTX 4090 grafičku kartu.

   Vaza sa monitorima

   Ova Gigabyte grafička karta nudi: tri Diplay Port 1.4 konektora za povezivanje sa monitorima i ekranima što je pomalo razočaravajuće za jedan “ulti-flegšip” model. Očekivali smo prisustvo DP u verziji 2.0 ponajmanje zbog izuzetno visokih performansi i prosečnih vrednosti frejmrejta koje pogoduju monitorima sa visokim vrednostima osvežavanja ekrana.

   Ovako, pomalo neshvatljivo, ostajemo uskraćeni za tih 4K na 240 Hz koliko zaista može da izbaci u brzim Battle Royal igrama, pa čak i u nekim situacijama više od toga. Pored tri DP porta tu je i jedan klasični HDMI 2.1.

   U pakovanju stiže i jedan zanimljiv, ali vrlo koristan dodatak obzirom na dimenzije i veliku masu grafičke karte. Isporučen je “antisag” komplet za montiranje koji tokom vremena sprečava da se kartica iskrivi pod dejstvom gravitacije i specifičnog položaja u kućištu.

   Montira se jednim delom na distancere matične ploče koji su pričvršćeni za kućište uz pomoć specijalnih nastavaka, a drugim delom se monitra na spoljnu ivicu grafičke karte i njen metalni ram.

   Sam mehanizam ne deluje preterano čvrsto jer je napravljen od lima, ali će definitivno pružiti potrebnu potporu. Obavezno pročitajte uputstvo za monitranje kako bi skratili sebi muku oko tumačenja naizgled prostog dodatka za kartu.

   Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G – performanse

   CPUAMD Ryzen 7 7900X
   MBGigabyte X670 Aorus Elite AX
   CoolerNZXT Kraken Z63
   RAM32 GB (2x 16 GB) DDR5-6000 Kingston FURY RGB
   GPUGigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G
   SSD512 GB M.2 PCIe x4 Gen4 Western Digital SN850
   PSUGigabyte UD1000 80Plus GOLD
   OSWindows 11 2H22
   DriversGeForce Game Ready 522.25
   Test sistem

   Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G – najbolja i najbrža

   Na osnovu rezultata možete videti da je u pitanju jedna prava i čistokrvna gejming karta za igranje u 4K rezoluciji pri maksimalnim detaljima i visokim vrednostima osvežavanja. Čak je moguće igrati i na 8K uz neki prosek od 60-ak frejmova.

   Za Full HD gejming nije, kao ni za QHD monitore ukoliko baš ne posedujte neki sa ekstremno visokim karakteristikama vertikalnog osvežavanja u suprotnom je čist overkill, ali zato u 4K pokazuje svu lepotu gejminga u AAA igrama.

   Za niže rezolucije nije iz razloga jer zahteva procesore sa što većom frekvencijom, pa ukoliko nemate jedan takav, RTX 4090 će raditi sa polovinom snage i praktično ostati neiskorišćen. Odatle proističe zahtev za posedovanjem najnovije generacije centralnih procesora poput našeg Ryzen 9 7900X ili Core i9/i7 13. generacije. Dakle frekvencija “debelo” preko 5 GHz. Oni sporiji mu ne prijaju jer je prebrz za njih i postaju ozbiljno usko grlu jednom takvom High-End gejming sistemu.

   Obratite pažnju na izbor centralnog procesora

   Sa generaciju starijim i sporijim procesorima, GeForce RTX 4090 gubi na performansama između 15-20% što je priličn. Noviji drajveri pak malko peglaju situaciju u DX 12 igrama, ali o ovom detalju treba povesti računa. Obavezno isključite opciju simetričnog multitredinga na AMD ili Hyper Threading tehnologije na Intel Core modelima, jer i to zna da doda 10-ak procenata performansi u većini naslova.

   Takođe primećujemo da su kvalitet, oštrina i bistrina slike na jednom vidno boljem nivou od prethodne generacije što je svakako za pohvalu. Pohvaljujemo i vrlo kontrolisano ponašanje. Prilikom angažovanja svih resursa i maksimalnog GPU opterećenja, ono se dešava polako u par sekundi dok kartica lagano daje gas i povećava frekvenciju i potrošnju kako bi izbegli nagli udar na napajanje i eventulani kvar.

   Što je najvažnije, tokom čitavog testa provejava taj osećaj uglađenosti i prefinjenog rada i na tome zaista čestitamo kompanijama Gigabyte i Nvidia.

   Zbog svega rečenog novi GeForce zaslužuje našu naj nagradu za “Editor Choice” izbor jer je bez sumnje trenutno najbolja grafička karta bez premca među konkurencijom!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi