Intel menja naziv procesora, stiže Core Ultra 5

Izlaskom 14. generacije, Meteor Lake procesora, Intel će promeniti način na koji obeležava i daje nazive svojoj najpopularnijoj liniji Core procesora

Intel menja naziv procesora, stiže Core Ultra 5

Intel Meteor Lake procesori su planirani za drugu polovinu tekuće godine. Otuda ne čudi što se sa vremena na vreme pojavljuju preliminarne informacije o rezultatima u popularnim aplikacijama za merenje performansi. Međutim, ono što iznenađuje više od samih rezultata, jeste priznanje kompanije iz Santa Klare da će izlaskom 14. generacije, početi sa “rebrendingom” ili promenom naziva svoje najpopularnije linije Intel Core procesora.

Predstavnici kompanije Intel nisu zalazili u detalje, ali jesu potvrdili da će doći do određenih promena u označavanju Core procesora i to sa izlaskom Meteor Lake generacije. Više detalja biće objavljeno tokom narednih nedelja.

Počev od Meteor Lake generacije, Intel menja naziv procesora

Možda najbolja indikaciju daje situacija gde je Intelov predstojeći CPU završio u bazi podataka Ashes of Singularity (AOTS) i dok rezultati testova jedva da donose bilo kakve vredne informacije o performansama, otkrivaju neke detalje o specifikacijama i brendiranju ovih procesora.

Navodni Meteor Lake procesor testiran u AOTS-u je označen kao Core Ultra 5 1003H, što ukazuje da se kompanija sprema da odbaci svoju i3, i5, i7 i i9 klasifikaciju za neke od svojih predstojećih mobilnih Meteor Lake procesora. U ovom trenutku nije jasno šta “Ultra” i “5” znače u novoj metodologiji označavanja čipova i koje će se druge kategorije naći u budućoj liniji procesora, ali “Pro” i “Max” modeli su svakako ono što vam prvo pada na pamet.

U međuvremenu, teško je proceniti stvarnu konfiguraciju novog Intel Core Ultra 5 1003H procesora, koji bi prema dosadašnjim glasinama trebao da ima 18 fizičkih i 18 logičkih jezgara.

Zanimljivo je da baza podataka u SiSoftware Sandra softveru, takođe spominje Meteor Lake procesor na 2.10 GHz sa integrisanim grafičkim jezgrom koje sadrži 128 CU, što verovatno odgovara brojci od 1024 “stream” procesora. To bi do današnjeg dana bio najmoćniji integrisani GPU ikada ugrađen u jedan procesor.

Što se tiče samih rezultata AOTS testa, Core Ultra 5 1003H CPU je postigao 1300 poena u DirectX 11 modu pri rezoluciji od 1920×1080 piksela, a što je u ravni sa Intelovim Core i7-12700 sa UHD Graphics 770 grafičkim jezgrom.

Imajući na umu da Intel Meteor Lake procesor koristi novi čiplet dizajn, nećemo ga videti još najmanje nekoliko meseci, pa ove informacije iz nezvaničnih izvora uzmite sa dozom rezerve. Intel je potvrdio da menja Core brend, ali nam još nije dao detalje, prenosi tomshardware.

Neko bi jednostavno mogao da uđe u AOTS bazu podataka i preimenuje postojeći Intel procesor u Core Ultra 5 1003H, tako da je za detaljnije informacije o promeni naziva najbolje da sačekamo zvanično Intel saopštenje.

Dakle, konkretna šema označavanja bi mogla da bude izmišljena, ali Intel  je sa svoje strane definitivno potvrdio da će doći do određenih promena brenda, koji će najverovatnije stići zajedno sa novim Meteor Lake čipovima. Ostaje da se vidi da li će se ove promene odraziti na čitav niz procesora za mobilne i desktop računare.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Dragonbane

    Trebalo je da stave naziv Intel Hard Core :cool:

  2. lepi kokan

    I Grind Core bi bilo okej

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi