Intel Meteor Lake procesor 14. generacije imaće 128 MB L4 keš memorije

Procurele informacije o predstojećem Intel Meteor Lake procesoru 14. generacije otkrivaju da će imati L4 keš memoriju sa 128 MB, 4 nm GPU jezgro i još mnogo toga

Intel Meteor Lake procesor 14. generacije imaće 128 MB L4 keš memorije

Predstojeća serija Intel Meteor Lake procesora koja bi trebalo da bude lansirana krajem godine imaće čiplet dizajn sa četiri zasebna jezgra i kombinovaće Core arhitekturu sledeće generacije sa XE grafikom. Procurele informacije, odnosno jedan njihov deo, pojavio se na društvenoj mreži Twitter i osim toga otkriva i da će njegova jezgro biti napravljena na Intel 4 proizvodnom procesu, sa grafičkim jezgrom koje pravi TSMC na svom 4 nm procesu.

Procurele informacije o Intel Meteor Lake procesoru deluju autentično

XE grafički jezgro koje će se naći u novom Intel procesoru je ono koji pokreće i Alchemist grafičku kartu, a SoC i I/O delovi će koristiti starije proizvodne procese, N6 ili N7.

SiSoft lista Meteor Lake P-jezgra ukazuje da će procesori 14. generacije moći da imaju do 128 MB L4 keš memorije kodnog imena Adamantine Cache. To znači da će ovakva velika keš memorija ubrzati procese CPU-memorija, CPU-iGPU, kao i CPU-SoC.

Keš memorija četvrtog nivoa, međutim, neće biti baš tako efikasna kao velike L2 ili L3 keš koje koriste Intel rivali na čipovima koji pokreću Nvidia RTX 40 i AMD Ryzen X3D procesore. Ipak, ona će definitivno povećati performanse u aplikacijama kod kojih je smanjivanje kašnjenja bitno, istovremeno poboljšavajući i energetsku efikasnost.

Meteor Lake P-CPU jezgro deo je U serije koji podržava maksimalnu potrošnju energije od 15-28 W TDP, pod maksimalnim opterećenjem, sa 4 MB L2 keš memorije i 128 MB LLC odnosno keš memorije poslednjeg nivoa.

Na osnovu objavljenih informacija, izgledao kao da je iGPU deo srednje klase sa 64 compute jedinice koje rade na 1,9 GHz, što se verovatno odnosi na boost takt, jer Irix XE iGPU jezgra uglavnom rade ispod 1,5 GHz.

L4 keš memorija znači bolje iGPU performanse?

U skladu sa novim podacima, svakako da će biti zanimljivo videti da li će keš memorija četvrtog nivoa poboljšati performanse iGPU jezgara ili samo primarne performanse CPU jezgara. Intel Broadwell CPU jezgra pete generacije su nepopularna jer nude performanse igranja na nivou dikretne grafike sa iGPU jezgrima sa eDRAM memorijom. Na osnovu svega toga, deluje da slične rezultate možemo očekivati i kod Meteor Lake P-jezgara.

Procurele specifikacije deluju autentično, no, ipak nećemo sto posto znati da li zaista predstavljaju performanse sledeće generacije Intel procesora dok ona i zvanično ne izađe. Dakle, za zvanične informacije čekaćemo najmanje do oktobra ove godine, od kada će Intel takođe i zvanično promeniti oznake Core procesora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi