Lista proizvođača računara koji će koristiti Snapdragon X Elite procesor raste

Novi Qualcomm čip za laptopove – Snapdragon X Elite procesor već je ostavio utisak na tržištu jer lista proizvođača računara koji će ga koristiti sve više raste

Lista proizvođača računara koji će koristiti Snapdragon X Elite procesor raste

Takmičenje sa Apple M3 ARM silikonom treće generacije može da počne jer je Qualcomm najavio svoje konkurentsko rešenje, odnosno Snapdragon X Elite procesor za Windows laptopove. Lista proizvođača računara koji će ga koristiti već sada uključuje neke od najvećih brendova na tržištu, uključujući Acer, HP, Dell, Lenovo i druge.

Novi SoC, Snapdragon X Elite procesor obećava ozbiljne performanse, a da li će takve zaista biti i u računarima koje bude pokretao imaćemo prilike da vidimo već sredinom sledeće godine kada će on zvanično biti dostupan na tržištu računara.

Lista proizvođača računara koji će ovaj procesor najverovatnije koristiti u svojim uređajima je grupa devet brendova koji su navedeni kao PC partneri na nedavno završenom Snapdragon samitu. U njih spadaju: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Microsoft Surface, Samsung, Xiaomi, ali i kompanija Honor, poznata pre svega po telefonima, koja najavljuje ulazak na PC tržište.

Ovaj broj brendova je iznenađujući jer su se samo tri kompanije od pomenutih – Lenovo, Microsoft i HP – ranije obavezale da će podržavati Snapdragon za Windows na Arm računarima kroz nekoliko predstojećih generacija. Ostale kompanije nisu.

Rukovodioci Samsung kompanije, najavili su da očekuju da će njihovi računari sa ovim procesorom biti objavljeni sredinom 2025, podseća PC World. Međutim, treba imati u vidu i da nijedan od pomenutih brendova nije najavio konkretni uređaj koji će koristiti Snapdragon X Elite procesor, ali takve vrste najava verovatno ćemo videti već na sledećem CES sajmu u januaru sledeće godine.

Qualcomm je otkrio i partnere koji će mu pomoći da reši softversku kompatibilnost za novi procesor u koju spada i BlackMagic Design i Davinci Resolve. To znači da će postojati prilagođena Windows verzija zasnovana na ARM tehnologiji baš na vreme za „stvarno lansiranje“ procesora sredinom 2024.

Štaviše, kompanije tvrde da će Davinci Resolve biti 1,7 puta brži od standardnih dvanaestojezgarnih CPU-ova sa integrisanim GPU jezgrom kao i do tri puta brži kada radi na X Elite NPU.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi