Apple M3 čipovi izgleda dobijaju ozbiljne nadogradnje

Predstojeća serija procesora kompanije iz Kupertina, odnosno Apple M3 čipovi navodno dobijaju značajne nadogradnje performansi u odnosu na svoje prethodnike

Apple M3 čipovi izgleda dobijaju ozbiljne nadogradnje

S obzirom na to da će verovatno biti napravljeni na TSMC 3 nm proizvodnom procesu, Apple M3 čipovi navodno dobijaju ozbiljne nadogradnje sa potpuno novom mikroarhitekturom, tvrdi poznati novinar Mark Gurman.

Tako bi najkvalitetniji čip iz serije, M3 Ultra trebalo da ima do 32 CPU jezgra, kao i GPU od 80 klastera, kaže Gurman koji je poznat po izveštavanju o Android i Apple novinama. Sa druge strane, osnovni M3 čip će imati samo 8 CPU jezgara.

Apple M3 do 8 jezgara

Prvi M3 čip navodno zadržava četiri CPU jezgra visokih performansi i četiri energetski efikasna jezgra, kao i integrisani GPU sa do 10 klastera. Gurman očekuje da će prvi sistemi na ovakvoj bazi stići na tržište ove godine ranije nego što je bilo planirano.

Ovaj čip će navodno biti prvi SoC treće generacije računarskih procesora, kao i 3 nm čip dizajniran za desktop i laptop računare. Kompanija je izgleda odlučila da ne povećava broj jezgara u odnosu na njegovog prethodnika – M2, možda zato što je želela da obezbedi najmanju moguću potrošnju. Međutim, možda je jednostavno bila sigurna da će prednosti ove arhitekture procesora u kombinaciji sa većim frekvencijama obezbediti primetno povećanje performansi.

Apple M3 Pro navodno sa do 14 CPU jezgara

U pogledu M3 Pro čipseta situacija izgleda znatno bolje, pa predviđanja ukazuju da će on imati 14 CPU jezgara od kojih 8 P-jezgara i 6 E-jezgara. Njegov GPU će dobiti 20 klastera, što je samo za jedan više u poređenju sa M2 Pro čipom.

U svojoj optimalnoj konfiguraciji, novi čip će ipak biti moćniji od M2 Max u poslovima opšte prirode, ali će M2 Max, na primer, i dalje imati prednost u grafički intenzivnim zadacima.

Ovaj čip bi mogao da se pojavi na tržištu tokom 2024, ali i dalje nije poznat okvirno mesec u kojem će izaći.

Apple M3 Max će imati do 16 jezgara

Kada je u pitanju M3 Max, nezvanične informacije ukazuju da on dobija do 16 CPU jezgara, odnosno 12 visokih performansi i 4 energetski efikasna jezgra, kao i do 40 GPU klastera. To znači da je on u prednosti za četiri dodatna P-jezgra što će sigurno doneti značajne prednosti zahtevnim softverima za čije je pokretanje ovaj čip dizajniran.

Ovi procesori, s stim u skladu, završiće verovatno u MacBook Pro, Mac Studio i MacPro uređajima.

Najbolji iz serije, M3 Ultra trebalo bi da ima 32 CPU jezgra

Onaj koji bi, barem prema nomenklaturi koji nosi u svom imenu, trebalo da označava najbolji čip iz predstojeće serije će se navodno sastojati od dva M3 Max čipa. To znači da će on praktično dobiti 32 CPU jezgra i do 80 GPU klastera.

Iako broj 32 zvuči prilično visoko, AMD i Intel već imaju čipove sa 54-64 jezgra, pa čekamo da vidimo šta će oni ponuditi kada Apple M3 Ultra izađe, ne pre druge polovine sledeće godine. Uprkos tome što Gurman uglavnom objavljuje tačne informacije pre zvaničnih kompanijskih predstavljanja proizvoda, ove podatke ipak treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su oni i dalje nezvanični.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi