Apple M2 Ultra je slabiji od Core i9 13900K i Ryzen 9 7950X, ali ima keca u rukavu

Apple M2 Ultra je predstavljen prošle nedelje, a već su se pojavili rezultati Geekbench testa, koji pokazuju performanse bliske najjačim AMD i Intel modelima

Apple M2 Ultra je slabiji od Core i9 13900K i Ryzen 9 7950X, ali ima keca u rukavu

Novi najjači procesor kompanije iz Kupertina je Apple M2 Ultra. Kao i sa prethodnom generacijom, u M2 Ultra je dobijen spajanjem dva M2 Max čipa sa brzom vezom između njih. Iako nije prošlo mnogo, Geekbench rezultati su se već pojavili, a to znači da se performanse mogu porediti sa najjačim Intel i AMD procesorima.

Da podsetimo, Apple M2 Ultra ima 24 jezgra za opštu namenu i čak 76 integrisanih GPU jezgara, i namenjen je najzahtevnijim Mac Pro korisnicima, koji bi trebalo da osete ozbiljni pomak u performansama u odnosu na starije modele sa Intel procesorima.

Korak iza u Geekbench 5 testovima

Ono što pokazuju rezultati Geekbench testova je da novi Apple čip ipak nije dorastao najjačim Intel i AMD desktop i serverskim procesorima. Napominjemo da je M2 Ultra procesor koji je namenjen radnim stanicama, a tu AMD i Intel imaju svoja Xeon i Threadripper rešenja koja obezbeđuju odlične performanse zahvaljujući velikom broju jezgara i visokim radnim taktovima.

Geekbench je izmerio 1.956 poena u testu koji opterećuje samo jedno jezgro, odnosno 27.945 za test koji raspoređuje performanse na sve izvršne niti koje procesor ima. Poređenja radi, Intel Core i9 13900K ima 2.343/28.956 poena, a Ryzen 9 7950X 22.90/24.778. Međutim, kada zađemo u istu klasu proizvoda i kada uporedimo rezultate sa Ryzen Threadripper Pro 5995WX koji ostvaruje 1.563 sa jednim, ali čak 47.005 poena u višejezgarnom testu, jasno je da je Apple M2 Ultra negde između desktop i serverskog rešenja, ali nije bolji ni od jednog.

Treba napomenuti da je novi Apple M2 Max sastavljen od dva M2 Max čipa koji su dizajnirani prvenstveno za MacBook Pro i Mac Studio mašine. Te radne stanice su fokusirane na umerenu potrošnju i ne podržavaju mogućnost proširenja. Ni M2 Max nije bio baš dizajniran za visoke taktove ili za proširivost, jer kompaktne mašine kojima je bio namenjen nisu pravljenje za proširenje.

Umesto visokih radnih taktova, kada poslovi to zahtevaju, M2 koristi ugrađene akceleratore posebne namene. Treba da bude jasno da M2 Ultra nije dizajniran za ekstremni broj jezgara jer ima jasna ograničenja potrošnje i hlađenja. Iako dva M2 Max čipa izgledaju neverovatno na papiru, oni se ne mogu porediti sa radnim taktovima Intel Core i9-13900K ili brojem jezgara AMD Ryzen Threadripper Pro W5995WX procesora.

Upravo zato rezultati testova pokazuju da Apple M2 Ultra ne može da pobedi Intel Core i9-13900K u testovima koje opterećuju samo jedno jezgro, kao i da zaostaje u višejezgarnim poslovima u Geekbench 5 test aplikaciji. Intel desktop procesori podržavaju rad sa više izvršnih niti i mogu da obrade do 32 paralelna posla momentalno. U poređenju sa svojim stvarnim rivalima kao što je AMD Ryzen Threadripper Pro W5995WX i Intel Xeon W9-3495X, Apple rešenje je bolje u single-core testovima, ali nije ni približno dobar kada se uposle sva jezgra, jer ih ima mnogo manje.

Nikako ne treba zaboraviti da je Geekbench 5 sintetički test, koji ne odražava performanse u realnim aplikacijama, i da treba sačekati da se vidi kako se Apple M2 Ultra ponaša sa pravim poslovima.

Apple M2 Ultra kec u rukavu?

Sa druge strane, sintetički testovi su dobri za pokazivanje sirove snage procesora i teoretske domete, kako bismo mogli da imamo neku perspektivu šta da očekujemo od CPU-ova u pogledu njihovih računarskih mogućnosti, bez ikakvih akceleratora posebne namene.

Ovo smo namerno pomenuli, jer Apple M2 čipovi imaju veliki broj akceleratora posebne namene, koji služe da obezbede dobre performanse u određenim poslovima iako zaostaju po pitanju radnih taktova i broja jezgara.

Sa druge strane, ne treba potcenjivati sirovu snagu kojom raspolažu Intel i AMD procesori u radnim stanicama, koji su dizajnirani da izdrže čak i najzahtevnija radna opterećenja. Ipak, ostaje da se vidi da li Apple Mac Pro zaista može da stane rame uz rame sa Intel i AMD radnim stanicama u realnim testovima, a za to ćemo očigledno morati da sačekamo da Apple radne stanice stignu u prodaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi