AMD Threadripper Pro 5995WX sistem test

AMD Threadripper Pro 5995WX sistem test

AMD Threadripper Pro 5995WX procesor je trenutno najjača verzija koja pokreće radne stanice vrhunskih performansi. 64 jezgra po ceni od 6000€.

  Sadržaj
   AMD Threadripper Pro 5995WX sistem test

   Pozitivne ocene

   • Ogroman broj fizičkih i logičkih jezgara
   • Umerena potrošnja i grejanje
   • Brutalne performanse
   • 256 GB RAM
   • Radeon Pro W6800 GPU sa 32 GB VRAM-a
   • 3x 10 Gbps LAN

   Negativne ocene

   • Teška dobavljivost pojedinačnih komponenti
   • Visoka cena
   • Performanse zavise od tipa aplikacije i radnog scenarija

   AMD Threadripper Pro 5995WX i na njemu bazirani sistem su nešto sasvim posebno i namenjenom uskom krugu profesionalnih korisnika. Snagu 64 fizički prisutna jezgra i 128 instrkcijskih nizova istovremeno, može da iskoristi isključivo softver sa dobrom optimizacijom za višejezgarne procesore,

   Tokom svih ovih godina na Benchmarku smo predstavljali razne računare, kompjutere, gejming mašine, borbene stanice i “ljute aždaje”, ali ovaj današnji Threadripper Pro sistem je zaista posebna, rekli bi super teška kategorija, namenjena surovim profesinalcima koji koriste najjače moguće pojedinačane PC radne stanice.

   Kako drugačije započeti i uopšte predstaviti procesor koji je doneo i uspostavio jednu posebnu kategoriju najjačih računara za rad i kreativu. U ptanju je AMD Threadripper varijanta sa sufiksom “Pro” u oznaci. Ovaj današnji primerak ima čak 64 fiziočka jezgra visokih performansi klase Zen 3. Možete samo zamisliti koliko se čipleta nalazi ispod hladnjaka ovog procesora. Dakle 128 “tredova” se izvršava u istom trenutku.

   AMD Threadripper Pro 5995WX – karakteristike

   Jezgra rade u intervalu od 2.7 GHz do maksimalnih 4.5 GHz za pojedinačna u trenucima kada softver angažuje jedno ili samo nekoliko jezgara. Procesor raspolaže sa monstruoznih 32 MB L2 i 256 MB L3 memorije za keširanje podataka. Izrađen je u TSMC 7nm postupku i samo na osnovu podataka o hardveru možete pomisliti koliko je velika potrošnja. Prvi utisak može da prevari jer ona iznosi maksimalnih i iznenađujuće niskih za ovako moćan procesor – 280 W. Najviša dozvoljena temperatura je 95 stepeni Celzijusa.

   Ovakav procesor zahteva specijalnu matičnu ploču. Za razliku od prethodno testiranih TRX40 modela, Threadripper Pro varijanta zahteva sWRX8 ležište sa odgovarajućim AMD WRX80 čipsetom. U našem slučaju to je bio Gigabyte MC-62 model koji više podseća na neku matičnu ploču za server. Nije ni slučajno, jer za razliku od prošle generacije koja nam se poslednji put našla na testu, Threadripper Pro podržava 8-kanalni režim rada memorije.

   Tako se u našem sistemu našlo čak 8 RAM modula pojedinačnog kapaciteta 32 GB sa DDR4-3200 specifikacijama za ukupno 256 GB RAM-a. Neki od nas jedva da imaju SSD ovolikog kapaciteta, a ovde je definitivno na raspolaganju obilje memorije za opciju kreiranja RAM diska. Naravno u pitanju je DDR4 standard memorije, jer se ovde radi o AMD Zen 3 generaciji jezgara.

   Procesor ima čak 128 PCIe linija PCIe 4.0 generacije, tako da ploča ima 7 PCIe x16 slotova sa maksimlanom konfiguracijom aktivnih transportnih putanja za podatke, osim jednog pretposlednjeg koji radi u x8 režimu. Naravno tu je i podrška za paralelni rad više instaliranih grafičkih karti, podrška za M.2 NVMe SSD uređaje, SlimSAS i USB 3.2 Gen2 portova. Specijalitet je prisustvo čak tri 10 Gbps LAN porta i jedan gigabitni. Dva Intelova se mogu u Windows Server okruženju agregirati, dok je treći MLAN i služi za upravljanje IT mrežnom infrastrukturom.

   Kako se hladi i napaja ovako kompleksan centralni procesor?

   Hlađenje procesora je povereno SilverStone IceGem 360 AiO sistemu sa radijatorom od 360 mm i praktično je jedan od retkih čiji bakarni blok pokriva kompletnu površinu hladnjaka velikog Threadripper procesora. Za test smo odabrali i jedan Kingston KC3000 1 TB veliki M.2 NVMe PCIe 4 x4 SSD.

   Posebnu pažnju kod ovakvih sistema sa moćnim procesorima u praktično maksimalnoj konfiguraciji jezgara, morate posvetiti napajanju. Klasična gejmerska, čak i ona najskuplja od 1.2 Kw ne pomažu. Govorimo iz ličnog uskustva jer smo za potrebe naše radne mašine za montažu, koja koristi jedan stariji Zen 2 model 24-jezgarnog Threadripper procesora, već promenili tri i to za naše uslove vrhunska napajanja od kojih su dva sa 80Plus Gold i jedno 80Plus Platinum sertifikatom.

   Sa specifikacijom izlazne snage preko 1000 W. Problem je u tome što Threadripper sa ovoliko jezgara pravi skokove u opterećenju i potrošnji koje u realnom vremenu ne može da zabeleži ni jedan program. Sve je na prvu u najboljem redu, ali napajanje tj izlazni stepen trpi priličan stres, što se manifestuje periodičnim i nasumičnim gašenjem sistema pri dugotrajnijem opterećenju. Zato birajte samo najbolja od recimo 1.6 kW sa 80Plus Titanum specifikacijom. Verujte da tih 500-600 evra nije ništa naspram patnje koju preživljavate u pokušaju da stabilizujete sistem tokom višečasovnog rada.

   AMD Threadripper Pro 5995 WX – ponašanje u radu

   Najveći problem i izazov jeste naći odgovarajuće napajanje koje može da izdrži te kratkotrajne skokove u potrošnji koji zbog broja prisutnih jezgara u trenutku mogu da predstavljaju ozbiljan izazov i izazovu kvar na napajanju. Iako pojedinačno jezgro troši tek 3 W prilikom kontinuiranog opterećenja, pomnožite to sa 64, zatim imajte u vidu da kada opteretite CPU i svih 64 jezgara i 128 tredova potrošnja u trenutku može duplo da se poveća.

   Dakle, procesor u kontinuitetu ne troši puno, tek 240-280 W (čitav sistem 440W), ali te skokovite promene i “spajkovi” su ubitačni po napajanja koja nisu sposobna da izdrže takve situacije jer to se dešava u deliću sekunde kada jezgro u prelasku iz stanja mirovanja u puno opterećenje naglo povuče struju i poveća maksimalnu potrošnju čak i do 3x. Procesor iz stanja kada troši 110 W u trenutku napravi udar povlačeći 700 W. Noćna mora za napajanja koja takav tempo događanja jednostavno ne izdržavaju na duži rok.

   Temperature su sa druge strane potpuno kontrolisane i ne prelaze 55-60 stepeni Celzijusa što je apsolutni uspeh kod procesora sa ovolikim brojem jezgara.

   Frekvencija jezgara je kontrolisano niska obzirom na broj prisutnih jezgara i daleko je niža od klasičnih, desktop Ryzen modela. Interval frekvencija se prema fabričkim podacima kreće od 2.7-4.5 GHz. Manja je kad su sva jezgra istovremeno opterećena, a veća je u slučaju pojedinačno angažovanih.

   Najbolje je to videti na primeru Adobe Premiere Pro testa koji naizmenično opterećuje grafički i centralni procesor prilikom primene odgovarajućih efekata. U trenucima kada CPU jezgra nisu potrebna, njihova frtekvencija pada ili kada su samo pojedinačno aktivna, dostižu radnu vrednost od 4 GHz. U slučaju angažovanja svih jezgara efektivna vrednost svih 64 jezgara se kreće oko 3.5 GHz. Samo u pojedinačnim vrlo kratkim intervalima frekvencija najbržih može dostići i preći granicu od 4.5 GHz.

   Mnogo toga zavisi od softvera i konkretne aplikacije

   Međutim, ovo nije apriori pravilo. Sve zavisi od aplikacije i načina na koji angažuje procesor. Aplikacije za rendering i 3D modeliranje najviše angažuju CPU resurse, pa čak i kod ovog tipa aplikacija se razlikuje koliko je to opterećenje tj angažovanje procesorskih resursa. Recimo da Cinema 4D prema našem iskustvu najviše “troši” CPU i ima najbolju optimizaciju za rad na višejezgarnim CPU modelima, slede Blender, Keyshot, Maya, 3ds Max itd. Čak i u Cinema 4D aplikaciji kada opteretite ovaj monstruozni Threadripper Pro 5995 WX nisu sva jezgra jednako opterećena niti rade na istoj frekvenciji pod opterećenjem.

   Očigledno je da neki interni “Thread Director” kontroliše svako jezgro i njegov rad kako bi se držao zadatih radnih specifikacije u pogledu temperature i potrošnje. U suprotnom bi se desila havarija u najavi, obzirom na potencijalno ogromnu snagu kojom raspolaže ovako napravljen procesor.

   CPUAMD Threadripper Pro 5995WX
   MBGigabyte MC-62
   CoolerSilverStone IceGem 360 AiO
   RAM8x 32 GB 8-Channel DDR4-3200 Kingston FURY Renegade
   GPUAMD Radeon Pro W6800 32 GB VRAM
   PSUbe quiet! Straight Power 11 1000W Platinum
   CaseNZXT H7 Flow
   OSWindows 11 Pro 22H2
   DriversAMD Chipset 4.11.15.342
   AMD PRO Edition Sofware 22Q4
   Specifikacije sistema

   AMD Threadripper Pro 5995WX – performanse:

   AMD Threadripper Pro 5995WX je klasa za sebe

   Nakon svih ovih silnih testova pokušavamo da sumiramo utisak u radu sa ovim vanserijskim i definitivno neuobičajenim procesorom. Ako bi nekako trebali da vam približimo osećaj u radu, onda bi to svakako bilo najpribližnije onom kada vozite “S” klasu.

   Dakle, pre svega komfor i obilje snage dostupne u svakom trenutku. Nije sprinter i trkač poput klasičnih Ryzen modela. Definitivno nije tip procesora na koji bi se odnosilo ono čuveno: “Platim skupo i hoću najbolje u svakoj situaciji”. Definitivno nije za svakoga. Njegova ogromna snaga je iskoristiva u određenom delokrugu i strogo definisanom scenariju rada. Prevashodno je namenjen i od njega će najviše imati koristi oni koji se bave renderingom i 3D modeliranjem, pravljenjem animacija i animiranih filmova.

   Sa druge strane u aplikacijama za video montažu neće doći do izražaja kao i u mnogim drugim oblastima i aplikacijama koje ne znaju d aiskoriste ili jednostavno nemaju potrebe za tolikim brojem jezgara. Adobe Premiere Pro na primer ne reaguje, na ovoliki broj prisutinih jezgara. Kada ispunite uslov 16 prisutinh, njemu onda prestaje da znači bilo koje sledeće dodatno, a tada visina radne frekvencije dobija na značaju. Slično je i sa Photoshop, After Effects, Lightroom i ostalim aplikacijama.

   Impresionira koliko je jedan ovakav sistem moćan i u isto vreme kultivisan u radu. Očekivali biste da sve gori i da buka nadjačava industrijske pogone, ali to uopšte nije istina. Threadripper Pro ima potpunu kontrolu nad radom i upravljački softver u samom procesoru ne dozvoljava bilo kakvu spornu situaciju. Tiši je i manje se greje od većine klasičnih desktop “nabrijanih” sistema. To je svakako posebn nivo kvaliteta i komfora u radu.

   AMD Radeon Pro W6800 grafička karta je posebna priča

   Obilje memorije i profesionalna Radeon Pro grafička karta W6800 su takođe specijaliteti sa posebnom oblasti primene. Karta koja na sebi ima čak 32 GB video memorije je sve samo ne za gejming. Njen delokrug rada su CAD i BIM profesionalni alati.

   Sa svojom Radeon Pro Preview Boost funkcijom drastično ubrzava rad u aplikacijama poput Autodesk Revit, 3ds Max, Unreal Engine i sličnih. Sposobna je da detektuje kada se 3D model brzo pomera u “viewport” ekranu i u tim situacijama automatski spusti rezoluciju u određenim delovima kako bi smanjila broj piskela koje GPU obrađuje i ubrzala manipulaciju objektom. Isto tako, prepoznaje kada prestaje manipulacija objektom i vraća izvorni kvalitet i rezoluciju. Tako nešto obične gejming karte nisu u stanju da urade.

   AMD Threadripper Pro 5995WX je zaista poseban

   Dakle, ovaj Workstation sistem je nešto posebno, kao što je i njegova cena. Ukoliko ne znate u čemu da iskoristite nejgovu snagu i ne rezmišljajte o njemu. Ovo je profesionalna alatka najvišeg ranga za one koji znaju gde mogu da iskoriste obilje snage i naprednih mogućnosti.

   Sklapanje ovakvog sistema koji smo danas prikazali iziskuje osim puno novca i dodatni napor oko pronalaska odgovarajućih komponenti. Naravno, na kraju ste nagrađeni vanserijskim performansama. Na sreću, AMD ima dobru podršku u našem regionu zbog čega je mnogo lakše pronaći odgovarajuće komponente ili čitave, već konfigurisane sisteme poznatih marki iz ove oblasti. Ukoliko vam je potreban jedan ovakav računar alatka, lako ćete doći do potrebnih informacija obzirom da su one dostupne kod svakog većeg maloprodajnog lanca, a koji imaju veoma dobru komunikaciju sa predstavnicima kompanije AMD. Biranje i nabavka ograničeno dostupnih komponenti, naročito na nedovoljno razvijenim tržištima može biti veliki skoro nepremostiv izazov, ali ne i kod nas što je za svaku pohvalu.

   Threadripper Pro 599 WX je nastavak uspešne AMD Threadripper priče. Nešto posebno za zaista specijalno zahtevne korisnike. Snaga koju mnogi nikada neće imati prilike ni da osete, a pitanje je da li bi i znali da je iskoriste. Procesor koji košta 6000€, odnosno za čitav ovakav sistem potrebno je izdvojiti skoro 10.000€. Otuda ovaj procesor i ovakvi sistemi ostaju privilegija probranih “surovih” profesionalnih korisnika. Nama ostaje osećaj privilegije što smo imali prilike i mogućnosti da isprobamo jedan od najačih workstation sistema današnjice!

   Možda vam se svidi