Šta se dešava sa Microsoft Direct Storage i M.2 PCIe 5.0 SSD uređajima?

Mnogo je pitanja i velikih očekivanja jer nam nisu potrebni samo brži procesori, već i sistem diskova čije ćemo prednosti brzine osetiti u radu sa aplikacijama i gejmingu…

Nova generacija M.2 SSD uređaja sa naprednijim specifikacijama PCIe magistrale koja donosi osetno veće brzine transfera podataka, ne prestaje da intrigira ljubitelje dobrog i brzog PC hardvera. Ulje na vatru je dolio nedavno održani Flash Memory Summit na kome je bilo dosta govora o novoj generaciji M.2 PCIe uređaja kao i konačnom dolasku Microsoft Direct Storage tehnologije u okvire Windows 11 operativnog sistema, a koji će omogućiti mnogo brže učitavanje podataka u igrama.

Podsećamo vas da dotični sistem direktnog učitavanja tekstura u visokim rezolucijama sa diska u video memoriju se koristi na Microsoft Xbox konzolama, dok se u okviru Windows gejming okruženja dotični proces i dalje obavlja preko sistemske memorije (RAM), a što značajnije usporava proces učitavanja igara i nivoa tokom gejminga.

Prelazak na novi i brži sistem komunikacije sa uređajima za masovno skladištenje podataka je aktuelizovan i izlaskom novih AMD i Intel procesorskih platformi sa podrškom za PCIe 5.0 standard. Međutim, razvoj odgovarajućih uređaja je još uvek u procesu i definitivno će biti jedna od dominirajućih tema do kraja 2022. godine ali i posle toga, bar kada je u pitanju PC hardver. Na to upućuju informacije koje nam stižu od najvećih svetskih kompanija koje se bave proizvodnjom SSD uređaja i NAND memorija.

Najveće pitanje jeste konkretna dobit po korisnika koju će moći da oseti u svakodnevnom radu i igranju. Microsoft Direct Storage tehnologija kao softverska komponenta koja će ubrzati i konkretizovati čitav proces uvođenja brzih M.2 SSD uređaja je jednako važna. Cilj je da donese odgovarajuće promene na nivou performansi Windows operativnog sistema ali i aplikacija, pa je otuda važna saradnja i razvoj rešenja sa programerskim kućama koje Direct Storage treba da implementiraju u sopstvene proizvode i obezbede podršku za njen rad. I to ne samo igre, koje su se prvobitno pominjane kao primarna stvar koja će profitirati dolaskom Direct Storage-a, već i aplikativni softver!

Za nove M.2 PCIe 5.0 SSD uređaje se tvrdi da su tu, takoreći “iza ugla”, a nade korisnika je posebno podgrejala kompanija Phison na pomenutom samitu o fleš memoriji. Istina je pak da je sve to još uvek u fazi testiranja, doduše poodmaklom procesu. Na direktno pitanje najvećim proizvođačima hoćemo li imati PCIe 5.0 SSD uređaje pred kraj septembra  za kada je planirano puštanje u prodaju novih AMD Iintel PCIe 5.0 procesorskih platformi, odgovaraju da se za sada još uvek moramo zadovoljiti drugom generacijom M.2 PCIe Gen4 uređaja ili tako reći ništa od toga.

Smatraju da je 7000 MB/s na najbržim M.2 SSD modelima današnjice, još uvek dovoljno da novi procesori i matične ploče iskažu svoj napredak u performansama nove generacije PC platformi. Iskreno, slaba utiha i još neubedljivije obrazloženje, naročito u kontekstu ranijih tvrdnji kompanija Intel i AMD da će nova generacija brzih SSD-ova biti srpemna uporedo sa startom novih procesora i matičnih ploča.

Koliko smo mi mogli da shvatimo između redova iz izjava proizvođača SSD uređaja, situacija je takva da se još uvek čekaju odgovarajući PCIe Gen5 kontroleri i odgovarajuće brza NAND memorija, kako bi jedan brzi M.2 SSD PCIe 5.0 uopšte imao smisla, a što ruku na srce ima i logike, čemu nas je najbolje naučila svojevremeno prva generacija M2. PCIe 4.0 SSD uređaja koja zbog navedenih razloga nije mogla ni da mrdne od performansi tadašnjih 4x PCIe 3.0 modela.

Konačno, ostalo je da visi u vazduhu pitanje hoće li samo novi modeli M.2 PCIe 5.0 uređaji podržavati Microsoft Direct Storage tehnologiju ili će novu pogodnost biti moguće koristiti na našim postojećim, već kupljenim M.2 PCIe Gen4 SSD modelima? Odgovor je da Microsoft Direct Storage tehnologija nije uslovljena isključivim M.2 Gen5 SSD korišćenjem. Najveći brendovi u ovom delu industrije već uveliko testiraju Gen4 generaciju uređaja na inženjerskom nivou Direct Storage upravljačkog softvera tj. kroz nadogradnju firmware-a postojećih SSD modela.

Rezultati su prema njihovim rečima, ohrabrujući ali je još uvek rano govoriti o konačnom rešenju jer čitave serije uređaja i firmware-a moraju da prođu komplikovanu i dugotrajnu proceduru testiranja i kvalifikacionog procesa procesa pre nego što se donese konačna odluka o konkretnom proizvodu!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi