Testiran PCIe 5.0 SSD sa aktivnim hlađenjem

Kompanija CFD Gaming isporučila je prvi PCIe 5.0 SSD kompatibilan sa ultra-brzim PCl Express 5.0 standardom za prenos podataka.

Matične ploče i centralni procesori sa podrškom za PCIe 5.0 SSD tehnologiju dostupne su potrošačima duže od godinu dana. Međutim proizvođači SSD diskova uprkos obećanjima nisu puno toga uradili da tržištu ponude odgovarajuće brze M.2 SSD modele na bazi PCIe 5.0 tehnologije.

Kako se novi PCIe 5.0 SSD disk pokazao na testu?

Uprkos nastojanjima,  Intel i AMD nisu uspeli da poguraju industriju SSD uređaja u pravcu opšte dostupnih PCI 5.0 SSD modela,  čija se prednost ogleda u vćoj brzini prenosa podataka. Na tržištu je trenutno teško naći SSD koji je kompatibilan sa PCIe 5.0 standardom, ali se u Japanu pojavio izuzetak i odmah je testiran.

Kompanija CFD je ponudila japanskom tržištu M.2 PCIe 5.0 SSD disk kapaciteta dva terabajta. Međutim, visoke performanse i brzina transfera od 10 GB/s imaju svoju cenu u vidu pregrevanja uređaja tokom rada u režimu maksimalnih performansi. Pojava koja je već bila vidljiva u prethodnoj generaciji PCIe 4.0 modela, a o čemu smo pisali i u našim testovima.

Da bi rešio problem pregrevanja, CFD je na svoj SSD ugradio hladnjak sa malim ventilatorom. Nije poznato da li ovaj SSD može uopšte da radi sa predviđenim M.2 hladnjakom na matičnoj ploči. Pitanje je da li je pasivni hladnjak uopšte moguća opcija hlađenja kod rada ovh brzih SSD uređaja?

SSD disk je premijerno testirao japanski entuzijasta pod nadimkom @momomo_us. On tvrdi da je ventilator radio velikom brzinom tokom testova i bio bučniji od Intel box CPU kulera, prenosi Video Cardz.

Brzina prenosa podataka utiče na temperaturu SSD diska

Uzrok ovakvog ponašanja treba tražiti u intenzivnom radu SSD diska tokom testiranja na maksimalnim brzinama. Ipak, ovakvo ponašanje može se očekivati kada korisnici prebacuju velike količine podataka u kratkom vremenskom intervalu.

Brzi test obavljen CrystalDiskMark programom utvrdio je da ovaj SSD lako premašuje sekvencijalnu brzinu čitanja i upisa od 10 GB u sekundi, a što je navedeno u specifikaciji. Treba napomenuti da SSD model manjeg kapaciteta ima manju brzinu sekvencijalnog čitanja i upisa od oko 9,5 GB po sekundi.

SSD disk kompanije CFD trenutno je dostupan u Japanu i prodaje se po ceni od 385 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi