Pojedini proizvođači su ograničili brzinu PCIe 5.0 SSD-ova na 10 GB/s

Problem je u performansama postojeće generacije 3D NAND memorijskih čipova…

Svedoci smo da nakon početne euforije u ovom trenutku ima vrlo malo ili ih je gotovo nemoguće pronaći na tržištu. U pitanju su naravno brzi M.2 SSD uređaji sa PCIe 5.0 specifikacijama. Čak je i AMD odustao od njihovog korišćenja tokom nedavne promocije nove AM5 platforme i Ryzen 7000 serije procesora.
Uglavnom, oni koji su se do sada pojavili makar i u obliku pretprodukcijskih primeraka uključujući proizvode: Gigabyte, CORSAIR i Goodram brendova su redom koristili Phison E26 kontroler fleš memorija, koji je jedan od glavnih generatora boljih performansi. Gigabyte-ov model je pokazao do sada najbolje performanse ostvarivši transfer od 12.4 GB/s, dok su modeli preostala dva proizvođača postigli 10 GB/s. Zašto postoji ovolika razlika koja je u očima entuzijasta itekako velika kada se radi o proizvodima vrhunskih performansi? Razlog leži u činjenici što na tržištu 3D NAND memorija ne postoji dovoljno brzih čipova sa postizanje visokih performansi.
Gigabyte_PCIe_5_SSD.jpg
Kako prenosi Tomshardware, Phison E26 raspolaže sa 8 NAND kanala pomoću kojih podržava različite brzine prenosa podataka, ali da bi se postgle maksimalne performanse, I/O transfer pojedinačnih 3D NAND čipova mora doseći 2400 MT/s.
Proizvođači memorija kao što su Micron, SK Hynix i Yangtze Memory su već ranije ovog leta predstavili  3D NAND modele sa 2400 MT/s specifikacijama.   Dosadašnji Phison modeli na E26 seriji kontrolera su tokom demonstracija mogućnosti,  mahom koristili Micron čipove, čiji normalni nivo transfera podataka iznosi oko 12 GB/s. Razlog je zato što Micron-ove 3D NAND memorije koje se dobijaju tehnologijom u 232 sloja, znatno boljih karakteristika od konkurencije. Međutim, problem koji Micron ima jeste u stepenu kvaliteta koji nije jednakog nivoa, pa se radna frekvencija onih lošijeg kvaliteta, mora spustiti na nivo od 1600MT/s.  
Gigabyte je imao sreće i novca pa je dobio kvalitetniju turu 2400 MT/s čipova, dok su se Corsair i Goodram morali zadovoljiti čipovima limitiranih performansi. Tek sada je jasan stav kompanije Kingston koja ne žuri sa predstavljanjem M.2 PCIe 5.0 SSD-a upravo zbog nedostatka 3D NAND memorije odgovarajućih performansi.
Micron_232_layer.jpg
Zato su se Corsair i Goodram vodili logičnijom strategijom u kojoj je bolje obezbediti stabilno snadbevanje, makar i po cenu delimične žrtve performansi, dok će Gigabyte morati da obezbedi dovoljno kvalitetnog i brzog fleša. Zbog toga se veruje da će ostali SSD proizvođači  koji koriste Micron 232-slojni 3D NAND u budućnosti morati da prave izbor između dovoljno fleš čipova ili ograničene količine brzih primeraka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi